SPORT

Krešimir Major osvojio je 18 zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima. Njegov sport zove se Nanbudo. Kao borilačka vještina, Nanbudo se pokušava progurati pored mnogih starijih borilačkih vještina.

Danas se Nanbudo prakticira u više od trideset zemalja diljem Europe i svijeta. Iako se sport brzo počeo popularizirati u 20. stoljeću, u 21. stoljeću počinje gubiti na popularnosti. Krešimir je danas student 4. godine Fakulteta za strojarstvo, brodogradnju i zrakoplovstvo. Progovara o svojoj zavidnoj, uspješnoj karijeri, no i svom sportu koji teško opstaje zbog manjka popularnosti.

Do nanbuda sam došao preko starijeg brata koji je to krenuo trenirati još dok je bio u vrtiću. Ja sam mu se kasnije pridružio kada sam bio u osnovnoj školi. Počeo sam trenirati 2006. godine.

Koliko trenutno klubova ima u Zagrebu, a koliko je bilo kad si počeo trenirati?

Trenutno u Zagrebu ima četiri kluba, nažalost zbog korone samo dva su u mogučnosti držati treninge, dok u počecima mog treniranja je bilo i do osam klubova.

U svaki sport treba uložiti truda kako bi se usavršila vještina. Trud otvara vrata velikim natjecanjima gdje svaki sportaš može iskazati svoje kvalitete.

Do crnog pojasa mi je trebalo nešto manje od 11 godina, dok sam prvi nastup na nekom međunarodnom natjecanju, svjetskom prvenstvu, ostvario već nakon 4 godine treniranja, 2010. godine kada sam bio u kategoriji mlađi kadeti.

Krešimir je osvajač 18 zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima od uzrasta kadeta pa sve do seniora. Od svih tih medalja, odgovara koja mu je bila najdraža:

Na moju sreću na više prvenstava sam bio prvak svijeta tako da ću opisati meni najdraže. Riječ je o svjetskom prvenstvu, natjecanju „Super 9“, natjecanje koje okuplja 9 najboljih nanbudo sportaša u toj godini. Održano 2018. godine u Zagrebu. Natjecanje je trajalo 2 dana i nastupio sam u 3 kategorije, kate individualno, kate ekipno i borbe (ju randori). U sve tri kategorije sam osvojio zlatnu medalju i zbog nastupa pred obitelji i prijateljima to mi je najdraže natjecanje. Najteži protivnik na tom natjecanju mi je bio talijanski natjecatelj u kategoriji kata.

Snimke svjetskog prventsva, kate:

Courtesy: Krešimir Major
Courtesy: Krešimir Major

Iako je trenutno popularnost pada, kako izgleda budućnost Nanbuda i vidi li sebe u njemu:

Itekako vidim sebe u budućnosti ovoga sporta, ali nažalost zbog premale popularnosti njega u Hrvatskoj i Zagrebu trenutno se dosta mučimo u pronalasku novih ljudi, sportaša, koji bi se aktivno posvetili našem sportu.

Svaki sportaš treba biti ambasador svog sporta. Na pitanje na koji bi način preporučio Nanbudo nekome tko traži sport kojem bi se bavio.

Preporučio bih ga nekome tko je zainteresiran za borilačku vještinu, ali ga pritom ne zanimaju tučnjave poput kickboxing-a, mma i takvih srodnih sportova. Nanbudo je iznimno zanimljiv sport jer sadrži mnoge tehnike poluga, bacanja, udaraca itd., tehnike koje mogu biti iznimno interesantne za naučiti.

Nanbudo je imao ogroman utjecaj na moj život. Naučio me nositi se sa svakim problemom na koji naiđem, naučio me biti ustrajan i dosljedan, naučio me strpljenju i smirenosti i načinu kako da se ponašam u stresnim situacijama, ali najviše od svega, kroz nanbudo sam doživio neke od najboljih trenutaka u svome životu.

Prednosti velikih uspjeha su financijska pomoć grada Zagreb, koja iako nije velikog iznosa, i dalje pomaže dovoljno da to slobodno vrijeme uloži u svoj sport i sebe samog, a ne na nekom neperspektivnom studentskom poslu.

Grad Zagreb me stipendira od kada sam prvi put u životu dobio 3.stupanj kategorizacije sportaša od strane hrvatskog olimpijskog odbora, što je bilo 2014.godine. Danas sam 1.stupanj kategorizacije.

Tvoj najbolji potez/borba ne nekom natjecanju?

Najbolju borbu i najbolju katu, koju sam po svojem mišljenju ikad napravio, su obije bile na svjetskom prvenstvu u Zagrebu 2018.god.

Krešimirov brat Vedran je također osvajač nekoliko zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima. Jednom su se čak susreli u finalu svjetskog prvenstva.

Jednom u finalu svjetskog prvenstva 2018.godine u borbama (ju randoriu) kada sam ja pobijedio i onda još samo jednom u borbama u finalu prvenstva hrvatske kada je on pobijedio.

Snimke bratskog okršaja:

Courtesy: Krešimir Major
Courtesy: Krešimir Major

Za sve koji žele saznati nešto više o ovom sportu: https://nanbudo-savez.hr/

?>