SPORT

Napokon je završila pandemija i sve se vratilo u „normalu“. Dugoočekivana i najveća sportska manifestacija u bjelovarsko-bilogorskoj županiji dobila je svoje mjesto pod suncem nakon dvije godine. Bio je to peti po redu ‘Fun Run Bjelovar’. Utrka se odvijala 10. lipnja, a start utrke bio je u 19 sati ispred Gradskog muzeja na Korzu.

„Nakon dvije godine stanke vraća nam se popularna bjelovarska utrka ‘Fun Run’. Odvijat će se 10. lipnja u Bjelovaru. Organizator je Atletski klub Bjelovar, a suorganizatori Grad Bjelovar i Udruga GO2. Pozivam sve da se prijave!“, istaknuo je bjelovarski dogradonačelnik Igor Brajdić na konferenciji za novinare.

Glavni organizator i najzaslužniji čovjek za utrku, Nikola Kovaček, predsjednik Atletskog kluba Bjelovar zahvalio se svima na velikoj podršci i odličnoj suradnji.

Nikola Kovaček

Tradicionalno, start utrka održao se na bjelovarskom Korzu ispred Gradskog muzeja, a cilj se nalazio u glavnom gradskom parku, Trgu Eugena Kvaternika, koji je nastao kad i sam grad Bjelovar, 1756. godine odlukom austrijske carice Marije Terezije. Utrke su se odvijale na pet i deset kilometara, te štafetna utrka 4×2,5 kilometra, a trčalo se kroz središte grada. Novost ove godine je utrka za djecu do 14 godina koji trče jedan krug od 2,5 km.

„Vjerujemo da će biti nekoliko stotina trkača, nadamo se da će ove godine biti najviše trkača ikad, voljeli bismo da bude oko 500 ljudi, to je neki cilj, ako to uspijemo postići to bi bio najveći ‘Fun Run’ ikada, a vjerujemo da hoćemo. Što se tiče same trase, bit će vrlo slična kao i proteklih godina, imamo to uhodano”, poručio je Kovaček prije utrke.

Štafeta uvijek najatraktivnija

Na najkraćoj stazi od 2,5 kilometra snage su odmjerila 22 najmlađa trkača, na stazi od pet kilometara našlo se 200-tinjak trkača, a na deset kilometara hrabrih 50 trkača. Štafeta je uvijek najzanimljivija među prijavljenima i njome dominira kreativnost u smišljanju naziva tima. Ekipa Hrvatske gorske službe spašavanja formirala je tim Izbavitelji, ekipa novoosnovane informatičke tvrtke odlučili su biti Usporitelji vremena, a svake godine do sada neizostavne su djevojke iz Atletskog kluba Koprivnica s već daleko poznatom odjevnom kombinacijom i  imenom Hitre drape. Svakako se djevojke mora pohvaliti i istaknuti jer osim doprinosa sudjelovanjem na utrci, utrku i podržavaju izrazito dobrim raspoloženjem nakon utrke. Među zadnjima odlaze, kiša im ne predstavlja problem. Dokazano.

Hitre drape i organizator Nikola Kovaček

Trčanje sve popularnije

Trčanje je sve popularnije, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Sve više ljudi se odlučuje baviti trčanjem, radi poboljšanja kondicije, zdravstvenih benefita i dobrog društva. Organizator Kovaček posebno je ponosan na bjelovarske trkače, sve mlade nade koje ostvaraju izvrsne rezultate, što u atletici, što rekreativno.

„ Imamo dobrih trkača u Bjelovaru. Malo se to zakolutalo tako da ih je sve više, a posebno bih volio istaknuti mladog gospodina Matea Ledinskog koji je ove godine u borbi za ulazak u reprezentaciju Hrvatske što se tiče trail trčanja. Prošle godine u Hrvatskoj Kontinental trail ligi od 472 natjecatelja na srednjim stazama on je završio ukupno drugi, zamalo mu je izmaklo prvo mjesto. Ove godine nadam se da će to osvojiti i da bi mogao ući u reprezentaciju Hrvatske što bi bio stvarno sjajan uspjeh za naš klub. Nikad nismo od početka države imali seniorskog reprezentativca u atletici tako da ako to uspije, kapa do poda”,  rekao je Kovaček.

Fun Run Bjelovar 2023. – Start utrke

Odlični sponzori

Natjecatelje je dočekao bogat startni paket u kojemu su se u ruksaku s vezicama nalazile majica, bočica vode, energetski i proteinski napitak, magnezij, startni broj, keksi, obrok nakon utrke plus medalja na kraju utrke. Svakako velika pohvala svim sponzorima koji su izdašnim donacijama podržali utrku. Među sponzorima našao se i Dukat, najpoznatiji hrvatski prerađivač mlijeka, koji se pobrinuo da se najbolji trkači nagrade s bogatim poklon paketima. Za bogate poklon pakete za najmlađe trkače pobrinuo se Koestlin, najpoznatiji hrvatski proizvođač keksa. Najžedniji su opskrbljeni Pan pivom, energetskim pićem Hell i izotoničnim pićem Hidra.

Sadržaj startnog paketa

Veliku podršku na stazi trkačima su dali učenici Glazbene škole Vatroslav Lisinski iz Bjelovara koji su na nekoliko punktova trkače bodrili energičnim bubnjanjem. Isti vikend Puhački orkestar Bjelovar se vratio iz Opatije s osvojenim prvim mjestom i zlatnom plaketom s pohvalom u svojoj kategoriji na 36. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara.

Finišerska medalja u cilju utrke

„Grad Bjelovar popratit će i suorganizacijski i financijski ‘Fun Run’ utrku. Pridružujem se pozivu da se mladi, djeca, ali i oni stariji prijave za utrku, da dođu u što većem broju. Takve aktivnosti i manifestacije su nam potrebne za promociju sporta te bih volio da i drugi klubovi takve neke aktivnosti provode za senzibilizaciju sporta i da se što više mladih uključuje jer je to važno za zdravlje i razvoj društva”, zaključio je pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje i sport Zdravko Pavec.

Grad Bjelovar pružio je veliku podršku organizaciji utrke prepoznavši potencijal za grad i za lokalnu zajednicu. Najveći doprinos svakako su dali članovi Atletskog kluba Bjelovar i volonteri, simpatizeri koji su danima prije sudjelovali u organizaciji.

U konačnici, utrka je protekla izuzetno dobro, atmosfera je bila odlična. Za dobru muziku pobrinuo se DJ Vedran Car koji je do iza ponoći one najupornije i najumornije zabavljao i uveseljavao u centru bjelovarskog parka, simbolu Bjelovara – Bjelovarskom paviljonu.

„Veliko hvala svima, svima koji su sudjelovali i svima koji su bili u organizaciji! Nadam se da se vidimo sljedeće godine na najzabavnijom utrci – ‘Fun Run’ utrci!”, izjavio je Nikola Kovaček.

Ekipa AK Bjelovara nakon vrhunski odrađene organizacije

Izvor slika: Ivana Drmić/privatna arhiva

?>