SPORT

Kanada, s kojom se Hrvatska susreće na svjetskom prvenstvu, nakon dugih 36 godina vratila se na Svjetsko prvenstvo koje se ove godine održava u Kataru.

Povijest reprezentacije

Prvu utakmicu Kanada je odigrala protiv Australije u Brisbaneu 07.srpnja 1924. godine te je tada Australija slavila rezultatom 3:2.

Dosad je Kanada na svjetskim prvenstvima sudjelovala samo dva puta. Prvi je nastup zabilježila davne 1986. godine na SP-u u Meksiku, dok na svom drugom svjetskom prvenstvu trenutno sudjeluje. Prema podatcima sa službene FIFA stranice, Kanada se trenutno nalazi na 41. mjestu. Najviši rang ikad bilo je 40. mjesto, a najniži 122. mjesto.

Kanada je dva puta osvojila CONCACAF Championship (1985., 2000.) te 2002. godine završila na trećem mjestu istog tog natjecanja. Godine 1990., osvojili su prvo mjesto na Kupu nacija Sjeverne Amerike, a 1904. godine zlatnu medalju na ljetnim olimpijskim igrama.

Svjetsko prvenstvo 1986.

U Meksiku Kanada nije briljirala te je završila na posljednjem mjestu u skupini bez osvojenog ijednog boda. Također, nakon tri odigrane utakmice, Kanada nije postigla nijedan pogodak. Crveni su tada igrali protiv Francuske, Mađarske i tadašnjeg SSSR-a. Tadašnji izbornik bio je Tony Waiters.

Svjetsko prvenstvo 2022.

Na trenutnom prvenstvu u Kataru, Kanada je u skupini s Hrvatskom, Belgijom i Marokom. Do sad je odigrala utakmicu protiv Belgije te izgubila s minimalnom razlikom (0:1). Trenutni izbornik reprezentacije je John Herdman.

Igrači

Stranica Transfermarkt prenosi sljedećih 26 igrača koji sudjeluju na SP-u:

Golmani: Dayne St. Clair, James Pantemis, Milan Borjan

Braniči: Alistair Johnston, Sam Adekugbe, Kamal Miller, Steven Vitória, Richie Laryea, Derek Cornelius, Joel Waterman, Alphonso Davies

Vezni igrači: Samuel Piette, Stephen Esutáquio, Liam Fraser, Atiba Hutchinson, Mark-Anthony Kaye, Ismaël Koné, Johnatan Osorio, David Wotherspoon

Napadači: Lucas Cavallini, Junior Hoilett, Tajon Buchanan, Iké Ugbo, Cyle Larin, Jonathan David, Liam Millar

Najbolji kanadski nogometaš trenutno je Alphonso Davies, inače igrač njemačkog Bayerna. Davies igra na poziciji lijevog beka, no dobro se snalazi i na lijevom krilu te na lijevoj strani veznog reda. Trenutna vrijednost procijenjena je na 70 milijuna eura.

Uz Daviesa, ističe se i Jonathan David koji igra na poziciji napadača. Trenutna vrijednost procijenjena je na 45 milijuna eura, a igra za francuski klub LOSC Lille.

Treći ponajbolji igrač Kanade je Tajon Buchanan, koji igra na poziciji desnog krila. Trenutna mu je vrijednost prema podatcima s Transfermarkt stranice 12 milijuna eura, a igra za belgijski Club Brugge KV.

 

Fotografija: Screenshot/Youtube

?>