SVEUČILIŠTE SJEVER

Nikša Sviličić, trostruki doktor znanosti i nositelj neslužbene titule najškolovanijeg Hrvata, u petak 26. ožujka održao je jednosatnu online radionicu preko platforme Google Meet na temu Komunikacijsko-prezentacijske tehnike u svakodnevnoj praksi u sklopu Tjedna karijera na Sveučilištu Sjever.

Unatoč blagim poteškoćama kod online prijenosa, komunikacija nije izostala već su studenti utonuli u milozvučno predavanje koje podsjeća zašto je profesor Sviličić 2017. godine na Festivalu zabavne glazbe u Splitu osvojio nagradu za „Najbolju kantautorsku skladbu“ Jube moja.

S druge strane, neke je podsjetilo na 2011. godinu kada je njegova skladba Vjerujem u anđele istoimenog filma čiji je upravo on redatelj i scenarist osvojila nagradu Porin u kategoriji „Najbolje originalne vokalne ili instrumentalne skladbe za kazalište, film i/ili TV“.

Teme su bile raznovrsne, pa su neki studenti na prvu loptu pomislili kako se Dexterov fenomen odnosi na forenzičara Dextera Morgana iz popularne američke kriminalističke serije ili na omiljeni crtani film Dexterov laboratorij koji su svi kao klinci nestrpljivo iščekivali.

Iako se činilo da je nekolicina studenata zbog toga ostala razočarana, nakon što su shvatili kako profesor cilja na savjete korisne u svakodnevnom životu pogotovo za novinarstvo, nisu krili oduševljenje već su brojnim porukama zahvalili najškolovanijem Hrvatu na održanom predavanju.

Kako studente novinarstva ne bi u budućnosti shvaćali olako i neozbiljno, profesor je istaknuo kako uvijek na umu moraju imati Vance Packardov efekt odnosno zauzimanje određenog stava prema drugima.

Iako ne postoji hrvatska verzija knjige koja pojašnjava navedeni efekt, profesora Sviličića to nije spriječilo u objašnjavanju kako se radi o kreiranju komunikacijske opcije pri čemu nije bitan sadržaj, već nastup i stav gdje u procesu izbora informacija problem predstavljamo kao zajednički, a samim time ostvarujemo i svoju korist.

Isto kao što efekt američkog novinara Vancea Packarda naposlijetku ostvaruje zajedničku korist, tako se i ovo predavanje pokazalo obostrano korisnim pri čemu niti jedna strana nije ostala zakinuta.

Kao i predavanjem profesora Sviličića, tako i cjelokupnom organizacijom i idejom Tjedna karijera Sveučilište Sjever nije samo ispunilo, već i nadmašilo očekivanja sadašnjih i budućih studenata.

Foto: Screenshot Youtube Sveučilište Sjever

?>