Zabava

Iako streaming servisi već dugi niz godina svim ljubiteljima binge watchanja omogućuju sate i sate sadržaja, novonastala situacija mnoge je natjerala da u izolaciji inače dragocjeno vrijeme posvete otkrivanju filmskog sadržaja koji nije prisutan u tradicionalnim medijima, a koji žari i pali internetsku scenu. Dok najpopularniji streaming servisi pružaju mnoge prednosti, prisutne su i pojedine mane koje im (ne)možemo oprostiti.

Prime Video

Prime Video je streaming servis koji i nije toliko poznat, iako ova platforma osim prokrastinacije nudi i brojne druge pogodnosti. Naime, Prime Video dio je Amazonovog Prime paketa koji korisnicima platforme omogućuje besplatnu dostavu, streaming servis Prime Video, servis za slušanje glazbe Prime Music, servis za čitanje Prime Reading, razno razne popuste prilikom kupovine te još brdo raznih pogodnosti, a sve navedeno dostupno je po cifri od 13 dolara mjesečno (90 kuna) ili 120 dolara godišnje (835 kuna). Možda najvažnija stvar je da Prime novim korisnicima nudi besplatno probno razdoblje od mjesec dan pa su tada sve pogodnosti besplatne, dok za one malo plićeg džepa Amazon nudi mogućnost korištenja samo streaming servisa Prime Video za koji nudi besplatni probno razdoblje od 7 dana, a nakon toga naplaćuje 6 dolara mjesečno (41 kunu). Prime je najpopularniji u Americi gdje je, prema portalu Fortune.com, prošle godine uslugu koristilo čak 112 milijuna Amerikanaca.

Sam streaming servis je prosječan. Dostupni su poneki blockbusteri poput filma Blade Runner 2049, a u Amazonovoj produkciji je i The Grand Tour; svi ljubitelji automobila znat će o čemu pričamo. Po pitanju originalnih projekata, Amazonov najuspješniji projekt trenutno je definitivno odlična anti-superherojska serija The Boys. Izdvajamo i seriju Mr. Robot, dramsko remek djelo koje je tek nedavno završilo s emitiranjem, a koje je također dostupno na platformi. Pogledajte Mr. Robota, vjerujte nam.

Plus cijeloj priči je dostupnost hrvatskih titlova koji su, nažalost, ponekad izvedeni na pomalo čudan način pa podsjećaju na titlove s piratskih portala. Naime, u nekim su slučajevima krcati greškama ili ne sadržavaju dijakritičke znakove pa pravom filmoljupcu mogu pokvariti ugođaj. Ipak, bolje išta nego ništa.

Izostanak nekih novijih i poznatijih serija također je nedostatak pa nakon što odgledate nekoliko dostupnih blockbustera morat ćete se posvetiti manje poznatim, slabije budžetnim Amazonovim projektima upitne budućnosti. Zaključak priče; definitivno bi trebali poraditi na refreshanju cijele biblioteke i ulaganju u istu.

Link na trailer za The Boys: https://www.youtube.com/watch?v=tcrNsIaQkb4

HBO GO

Svi smo upoznati s medijskim divom zvanim HBO, a osim što je dostupan putem tradicionalnih medija, HBO je svoje djelovanje proširio i na internetski svijet. HBO GO tako je jedan od najpoznatijih svjetskih streaming servisa te ga se često opisuje kao jedinog streaming servisa koji nudi najbolji omjer cijene i kvalitete. Cijena mu je 6 eura mjesečno (45 kuna), no nudi i besplatno probno razdoblje od 7 dana. Svakako je zastupljeniji u Hrvatskoj, stoga neki mobilni operateri u svojoj ponudi nude pretplatu na isti. Primjerice, mreža Bonbon svojim korisnicama po cijeni od 45 kuna mjesečno daje 2 gige interneta i pretplatu na servis. Super ponuda, iako ćete 2 gige vrlo vjerojatno potrošiti već u prvoj epizodi serije.

Nakon što kreirate svoj korisnički račun i unesete podatke s kartice ostat ćete šokirani (preostalim iznosom na vašem bankovnom računu); količina predobrog planetarno popularnog sadržaja dostupnog na ovoj platformi u vama će probuditi osjećaje sreće, nostalgije i lijenosti, a za 45 kuna mjesečno ova se platforma definitivno isplati. U biblioteci su naslovi koji su obilježili prethodnu filmsku godinu (i sve prije nje). Izdvojili bi još jedno Tarantinovo čudo Once Upon a Time… In Hollywood ili pak Jokera, no dostupne su vam i serije poput genijalnog Chernobyla, Westworlda ili Teorije velikog praska. HBO je stvoritelj i svima znanih Igara prijestolja pa izolacijske frustracije možete ispucati gledajući katastrofalnu posljednju sezonu.

Neupitno je kako HBO GO zaista nudi najbolji omjer cijene i kvalitete, a ogroman plus su i hrvatski titlovi na 100% sadržaja. Titlovi su u ovom slučaju potpuno ispravni i funkcioniraju odlično pa se ne morate plašiti kako neki dijalog nećete razumijeti zbog glasnog pucketanja čipa. Ako se odlučite za HBO GO, definitivno ste ispravno postupili.

Link na trailer za Chernobyl: https://www.youtube.com/watch?v=s9APLXM9Ei8

Netflix

Ispravno ćete postupiti ako se odlučite i za najpopularniji svjetski streaming servis Netflix. Netflix je medijsko čudo za sebe pa osim streaming platforme ne nuditi niti jedan drugi medijski sadržaj. Prema istraživanju portala financesonline.com Netflix je krajem prošle godine imao 158 milijuna aktivnih korisnika diljem svijeta što definitivno potvrđuje titulu najpopularnijeg.

Po pitanju cijena, ovdje su stvari najfleksibilnije pa možete birati između nekoliko paketa i opcija. Najjeftiniji plan stoji 8 eura mjesečno (60 kuna), a najskuplji 12 eura mjesečno (91 kunu). Paketi se razlikuju po tehničkoj kvaliteti pruženog sadržaja i po broju uređaja putem kojih servisu možete pristupiti. Broj uređaja je ključna stavka jer je, realno gledano, Netflix najskuplji, dok postoji jedna zanimljiva caka; vi i vaših 4 prijatelja bez problema možete uzeti najskuplji paket (najskuplji paket nudi mogućnost gledanja sadržaja s 5 različitih uređaja u 4K kvaliteti) i po cijeni od otprilike 18 kuna mjesečno namiriti ukupni račun te uživati u gomili kvalitetnog sadržaja. Osim toga, Netflix nudi besplatno probno razdoblje od mjesec dana.

Kvalitetni sadržaj ono je što krasi Netflix, neki originalni Netflixovi projekti popularniji su i od najpopularnijih hollywoodskih naslova koji okreću milijune u kinima diljem svijeta. Sadržaj je raznolik, ima ga stvarno jako puno i prilagođen je svima te će svatko pronaći ponešto za sebe. Broj kvalitetnih i visoko budžetnih naslova na Netflixu je svakako najveći i nikad ih neće ponestati pa je viša cijena možda zato i opravdana. Po našem skromnom mišljenju na Netflixu ćete najviše uživati u originalnim serijama koje se objavljuju na tjednoj bazi; izdvojili bi napetu seriju Le Casa de Papel čija je četvrta sezona tek izašla, a odličan je i najveći Netflixov hit Stranger Things.

Netflixove mane su nešto viša cijena i izostanak hrvatskih titlova. Hrvatski titlovi dostupni su na tek nekoliko filmova i/ili serija, dok su engleski titlovi dostupni na svim sadržajima koje Netflix pruža.

Link na trailer za Le Casa de Papel: https://www.youtube.com/watch?v=hMANIarjT50

Zaključno, teško je odrediti koji je streaming servis najbolji. Cijela priča zapravo je stvar osobne preference pa ponajprije iskoristite besplatno probno razdoblje i sami otkrijte što valja i što vam najviše odgovara. Preporučujemo HBO GO koji za svega 40-tak kuna nudi bezbroj sadržaja, a najkvalitetniji naslovi dostupni su na Netflixu koji također nije toliko skup, ako uzmemo u obzir mogućnost kombiniranja i zajedničkog plaćanja.

?>