ŽIVOT

Zahvaljujući Erasmusu, studenti diljem Europe, osim učenja i prakse, proširuju vlastite vidike, stječu samopouzdanje i pobjeđuju strahove. Od svojeg osnutka privlači sve više studenata željnih novih iskustava.

Stjecanje prijatelja, učenje stranih jezika, putovanja i različite kulture samo su neke prednosti koje očekuju svakoga znatiželjnog studenta koji se odluči za studentsku razmjenu izvan svoje zemlje. Ovo su najpopularniji gradovi za razmjenu u sklopu programa Erasmus.

Salamanca, Španjolska

Sveučilište Salamanca najstarije je sveučilište u Španjolskoj i peto po starosti u svijetu, a datira još iz davne 1218. godine. Zbog svoje popularnosti među studentima na razmjeni, tijekom godina postalo je i multikulturalno mjesto. Moguće se družiti s mještanima, europskim studentima na Erasmusu i studentima s američkih studija. Dodatna je pogodnost blizina Madrida koji je udaljen samo dva i pol sata vožnje autobusom ili vlakom.

Summer Study in Salamanca Cropped

Pariz, Francuska

Pariz je također veoma popularan grad za Erasmusovce jer studenti imaju priliku slušati najuglednije vodeće predavače. Elitni pariški fakulteti poput ENS Paris, Ecole Polytechnique, Sciences Po i Sorbonne školovali su najvažnije filozofe, matematičare i znanstvenike u zadnjih 100 godina. Diploma s nekoga pariškog fakulteta priznata je u Europi, a šanse za zapošljavanje iznimno su visoke. Jedina stvarna mana Pariza jest društveni život koji je veoma skup, ali je grad zato nenadmašiv u besplatnim stvarima. Pariz je s razlogom najposjećeniji grad na svijetu.

pariz Cropped

Heidelberg, Njemačka

Ovaj je studentski grad 2014. godine proglašen kao Unescov grad književnosti, a samim time postao je idealan grad za ljubitelje knjiga i studente književnosti. Do danas je među predavačima, studentima i suradnicima Sveučilišta u Heidelbergu bilo čak 56 dobitnika Nobelove nagrade, zbog čega je vodeće u Njemačkoj. Nudi 12 fakulteta i više od 100 studijskih programa. Osim povoljnog života, studente će oduševiti i prirodne ljepote kao što su rijeka Neckar okružena šumama, ali i barokne zgrade.

files Cropped

Bologna, Italija

Sveučilište u Bologni najstarije je u Europi, a ovaj grad predstavlja jedan od najvećih studentskih centara. Danas ondje studira 100 000 ljudi, što predstavlja četvrtinu stanovništva. Bologna je grad s dugom tradicijom i kulturnim bogatstvom, zbog čega privlači brojne turiste i studente na razmjeni.

files (1) Cropped

Oxford, Ujedinjeno Kraljevstvo

University of Oxford najpoznatiji je sveučilišni centar u svijetu. Sastoji se od 30 fakulteta i pridruženih zgrada, a ono što je specifično jest to da nema centralnu sveučilišnu zgradu. Osim brojnih studentskih programa, Erasmusovci imaju priliku proći kroz veoma kvalitetan i zanimljiv tečaj engleskog jezika. Brojni pubovi čine noćni život iznimno bogatim.

files (2) Cropped

Što se tiče gradova izvan Europe, studentima su privlačni Melbourne, Sydney, Hong Kong, Boston, Toronto i Montreal. Erasmus zasigurno predstavlja jedan od najboljih životnih iskustava koje bi svaki student trebao iskoristiti i iz kojeg će izvući brojna pozitivna iskustva i znanja. Jednostavno rečeno, to je iskustvo koje mijenja život.

?>