Znanost i obrazovanje

U Sveučilišnom centru Koprivnica u ponedjeljak, 13. studenog održala se prva konferencija posvećena hrvatskom filozofu i pjesniku Pavlu Vuk-Pavloviću.

Znanstvena konferencija o djelu Pavla Vuk-Pavlovića održala se u organizaciji Sveučilišta Sjever i Hrvatskog filozofskog društva, Sekcije za filozofiju medija.

Organizator, a ujedno i izvanredni profesor Sveučilišta Sjever, Sead Alić spominje Pavla Vuk-Pavlovića kao osobu koja je u svoje vrijeme napravila nešto novo i svježe, pritom misleći na Estetički laboratorij koji je prije pedeset godina osnovan u Skoplju.

Po uzoru na njega prof. Sead Alić govori kako bi se u Koprivnici također moglo napraviti nešto novo i zanimljivo iznoseći ideju medijskog estetičkog laboratorija. “Imamo sve pretpostavke, imamo multimediju, imamo medijski dizajn, imamo novinarstvo i dovoljno dobre volje, pa prema tome mi danas sutra možemo isto tako biti oni koji će iz Europe povlačiti sredstava za projekt koji je utemeljen u misli čovjeka koji je rođen u Koprivnici.”

Pavao Vuk-Pavlović rođen je kao Pavao Wolf. Međutim, sa 24 godine prezime mijenja u Vuk-Pavlović koji mu je do tada služio i kao pseudonim kojim se potpisivao na svojim radovima, člancima te prijevodima. U Skopju pronalazi svoje intelektualno i stvaralačko utočište, stoga upravo tamo osniva Estetički laboratorij, jedinstvenu ustanovu u kojoj spaja dva područja svoga interesa – umjetnost i odgoj.

?>