Info

Zakon o obavljanju studentskih poslova konačno je nedavno izglasan u Saboru. Novi zakon donosi brojne promjene kojima bi se trebali osigurati bolji uvjeti za studente, a najveća novost je ta da će od sada i izvanredni studenti moći raditi preko studentskog servisa.

Iz Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, koji se u ime studenata i zalagao za donošenje novog Zakona o obavljanju studentskih poslova, ističu kako je ovaj zakon pozitivan u svim kontekstima za studente.

Studentima je zagarantirana isplata ugovorene naknade, i to u roku od 15 dana, što je prije bio najveći problem. Predviđeno je uvođenje digitalnog sustava, što će uvelike ubrzati sam proces i pojednostaviti administrativne zadatke studenata i poslodavaca. Uvedena je minimalna naknada, uvećanje naknade za obavljanje poslova nedjeljom, noću i blagdanima te je otvorena mogućnost za ugovaranje naknade za prijevoz i topli obrok, objašnjava član radne skupine za donošenje Zakona o obavljanju studentskih poslova Marko Lepoglavec iz Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Također, smatraju kako se konačno staje na kraj iskorištavanju studenata kao jeftine radne snage.

Minimalna naknada je uvedena isključivo radi zaštite studenata zbog nemoralnih poslodavaca koji su iskorištavali studente u slaboj socioekonomskoj situaciji, pa je analiza tako pokazala i satnice između 10 i 14 kuna. Zakonom smo također uveli restrikciju poslodavcima da na istom radnom mjestu ne mogu ugovoriti poslovno uvjetovan otkaz radniku i zatim zaposliti studenta, čime smo uredili i taj segment zaštite radnika. Zakon je obuhvatio sve segmente i vjerujemo da konačno dobivamo uređen sustav, navodi Lepoglavec.

Najveća promjena odnosi se na izvanredne studente, a oko 40 tisuća njih će prvi put imati pravo zaposliti se putem studentskog ugovora. U zakonu je definicija pojma redovni student proširena na sve studente koji nemaju zasnovan radni odnos i/ili ne obavljaju samostalnu djelatnost obrta, slobodnog zanimanja i/ili poljoprivrede i šumarstva. Nadalje, nova minimalna satnica iznosi 23,44 kn, što nije mala stvar.

Podsjetimo, Zakon o obavljanju studentskih poslova star je više od 20 godina te ne zadovoljava današnje potrebe studenata. Stoga je donesen novi prijedlog tog zakona kako bi se uspostavio mehanizam kontrole obavljanja studentskih poslova, neophodan radi njihove zaštite.

Ministarstvo je uputilo nacrt prijedloga u javnu raspravu još 9. studenog prošle godine, a ona je trajala mjesec dana, do 9. prosinca. Nakon toga novi zakon trebao je otići u saborsku proceduru te stupiti na snagu 1. siječnja ove godine, ali to se nije dogodilo.

Zakon je konačno 17. listopada došao u Sabor na raspravu, a izglasan je 19. listopada. Stupit će na snagu nakon proglašenja predsjednice RH u roku od osam dana i objave u Narodnim novinama.

?>