Znanost i obrazovanje

Osim što proizvodi najpoznatije električne automobile, razvija uređaj koji će omogućiti liječenje neuroloških bolesti, a pritom za zabavu prodaje flamethrowere, Elon Musk svestrani je genijalac koji uz sve navedeno kroz projekt Starlink želi omogućiti brzi internet i u najzabačenijim dijelovima svijeta. Jesmo li spomenuli i da ima plan kako kolonizirati Mars?

Kolonizacija Marsa je trenutno tema za sebe, no zajednička poveznica između Marsa i Starlinka je, osim sulude i nadrealne ideje, Muskova tvrtka SpaceX putem koje vrlo uspješno provodi oba projekta. Starlink je, dakle, projekt čija je glavna svrha lansiranje 12 tisuća satelita u nisku Zemljinu orbitu s ciljem stvaranja globalne mreže koja će omogućiti super brzi širokopojasni internet u apsolutno svim dijelovima svijeta. Znamo da zvuči suludo, no Musk se pobrinuo da cijela ideja postane stvarnost već kroz koju godinu.

Što su točno Starlink sateliti i zašto nam je cijeli projekt potreban?

Prema službenim podacima koje pruža SpaceX, Starlink sateliti su mali plosnati sateliti koji sadrže nekoliko visokopropusnih antena s jednim solarnim panelom, a težina pojedinog satelita je 227 kilograma. Svaki satelit opremljen je s potisnicima pogonjenim kriptonom koji mu omogućuje kretanje i održavanje pozicije, sadrži i navigacijski sistem koji omogućuje precizno usmjeravanje, a opremljen je i tehnologijom koja bez mogućnosti za ljudskom pogreškom omogućuje izbjegavanje sudara satelita međusobno, tj. sudaranje sa svemirskim krhotinama. SpaceX spominje i kako su sateliti sigurni pa će tako nakon što pojedini satelit završi svoj put 95% komponenata izgorjeti u zemljinoj atmosferi, no predviđaju i kako će daljnjim napretkom taj postotak narasti i na potpunih 100%.

Konceptualni izgled Starlink satelita (izvor: SpaceX)

Spomenuli smo kako je glavna svrha projekta super brzi internet. U začetku projekta SpaceX je kroz službene dokumente predvidio kako bi brzina prijenosa podataka putem Starlink satelita iznosila do 1 gigabit po sekundi s latencijom između 25 do 35 milisekundi. Konkretno, prema izvještaju OpenSignala koji je prenio portal usporedi.hr prosječna brzina 4G signala u Hrvatskoj je 28,6 megabita po sekundi, dok je prema portalu digitaltrends.com prosječna latencija, tj. brzina  razmjene podataka u 4G mreži oko 50 milisekundi. Musk je prošle godine izjavio kako je cilj Starlinka latenciju spustiti ispod 20, a u konačnici i na ispod 10 milisekundi. Također, neki konkretni testovi, kako navodiportal inverse.com, pokazuju da je pomoću 2 testna Starlink satelita brzina prijenosa iznosila 610 megabita po sekundi.

Osim što bi ove brojke pogodovale gamerima, uobičajenim facecam razgovorima bolje kvalitete i bržem streamanju serija na Netflixu, velika brzina prijenosa podataka uz malu latenciju omogućila bi prijenos podataka u gotovo realnom vremenu, što bi posebice pogodovalo dodatnom razvoju industrija koje koriste precizne robote, dok neki stručnjaci predviđaju kako ovakve brzine mogu omogućiti i napredak medicine; prijenos podataka u virtualno realnom vremenu doktorima bi omogućio operacije na daljinu, odnosno uz pomoć robota i superbrzog interneta. Tehnologiju bi mogla koristiti i Muskova Tesla jer spomenute brojke otvaraju put razvoju automobila, tj. autonomnoj vožnji pa bi stoga automobili međusobno mogli komunicirati, kretati i zaustavljati se istovremeno ili se pak međusobno izbjegavati te tako sprječavati sudare. Osim toga, Starlink bi svoju svrhu služio i u vojsci, a dugoročni plan je da Starlink sateliti služe i prilikom prethodno spomenutog famoznog koloniziranja Marsa.

Po pitanju povezivanja krajnjeg korisnika na sustav satelita, Musk je na svom Twitter profilu objavio kako će se korisnici na mrežu prijavljivati pomoću uređaja koji će izgledati poput tankog, ravnog i okruglog UFO-a na štapiću, a u sebi će sadržavati motore koji će se samostalno namještati kako bi osigurali optimalan rad. Uređaj će se, kaže Musk, samo uštekati u utičnicu i usmjeriti prema nebu. Portal inverse.com još prenosi kako je Musk prethodno najavio da će usluga biti besplatna, dok će sam uređaj koštati između 100 i 300 dolara.


Elon Musk na svom Twitter profilu je prokomentirao način funkcioniranja sustava za krajnjeg korisnika (izvor: Twitter)

U orbiti su trenutno 422 Starlink satelita, dok bi ih na kraju projekta trebalo biti 12 tisuća

Najrecentnije, 7. lansiranje satelita zbilo se 22. travnja kada je s baze na Floridi SpaceX lansirao novih 60 satelita, a prema portalu spaceflightnow.com u Zemljinoj orbiti trenutno su 422 Starlink satelita, dok bi taj broj na kraju projekta trebao narasti na nevjerojatnih 12 tisuća. Usporedbe radi, prema UN-ovom Uredu za izvanzemaljske poslove do danas je u svemir lansirano sveukupno 9453 objekata.

Službeni podaci govore kako su za provedbu prve faze projekta potrebna 24 lansiranja, a predviđa se i da će do kraja godine usluga brzog interneta osiguranog putem Starlinka biti dostupna na području Kanade i i dijelova SAD-a, tj. kada broj satelita u orbiti poraste na 720. Portal spacenews.com još prenosi kako SpaceX trenutno ima dozvolu da lansira 1600 satelita, a tvrtka je zatražila omogućavanje lansiranja još 2800 satelita. Video snimka 7. lansiranja dostupna je na https://www.youtube.com/watch?v=wSge0I7pwFI.

Najzanimljivija činjenica trenutno je da su sateliti vidljivi golim okom

Najzanimljivija i na prvi pogled najzabavnija stvar cijele priče (barem trenutno dok projekt ne zaživi u potpunosti) je činjenica da je Starlink satelite u svom punom sjaju na noćnom nebu moguće vidjeti golim okom; brojni hrvatski mediji povodom nedavnog lansiranja novih satelita stoga su objavljivali članke kako je „vlak“ Starlink satelita kroz nekoliko večeri bio vidljiv i iznad Hrvatske. Portal drava.info je objavio članak s uputama kako, u koje vrijeme i gdje smo vlak satelita mogli vidjeti s naše pozicije, a objasnili su i kako su sateliti u formi vlaka jer su gusto zbijeni neposredno nakon lansiranja, dok će se s vremenom međusobno udaljavati te smještati na unaprijed definirane pozicije. Portal skyandtelescope.org još ističe kako su Starlink sateliti vidljivi golim okom zbog toga što u nižoj Zemljinoj orbiti odbijaju sunčevu svjetlost pa su svjetliji od zvijezda. Samo jedna od nevjerojatnih snimki vlaka Starlink satelita snimljena nedavno dostupna je na https://www.youtube.com/watch?v=fiTEqovGmVw.


Vlak Starlink satelita viđen prošle godine iznad Japana (izvor: screenshot s YouTube kanala tamekich)
Vlak Starlink satelita viđen u travnju ove godine iznad Švicarske (izvor: screenshot s YouTube kanala Anderwerts Welt)
Vlak Starlink satelita viđen prošle godine iznad Velike Britanije (izvor: screenshot s YouTube kanala Movie Vertigo)

Ne tako zanimljiva činjenica je da ih upravo ta vidljivost čini štetnima, uz još neke probleme

Mnogim astronomima ta vidljivost predstavlja problem. Iako pozdravljaju želju za globalnim internetom, Starlink satelite smatraju presvijetlima pa buduća lansiranja sa sobom donose mogućnost da zauvijek promjene pogled na nebo, prenosi New York Times. Osim što bi mogli naštetiti astronomska istraživanja, Starlink sateliti na fotografijama dugih ekspozicija izgledaju kao jedna dugačka linija što, prema astronomima, šteti prilikom fotografiranja; ako žele dobiti čistu sliku neba astronomi su prisiljeni ponoviti proces fotografiranja, i tako u krug.

„Uspostavilo se da su sateliti vrlo lako vidljivi golim okom, mnogo su svjetliji nego što smo očekivali“, za Forbes je izjavio astrofizičar Darren Baskill. „Ako ih mi možemo vidjeti golim okom, to znači da su oni ekstremno svijetli za velike i osjetljive teleskope“, zaključuje. Samo jedan od takvih teleskopa je Large Synoptic Survey Telescope koji je trenutno u izgradnji, no po završetku radova pretpostavlja se kako će se u „kadru“ teleskopa Starlink satelit vidjeti svakih nekoliko fotografija. Forbes objašnjava kako ovaj problem i nije toliko nov za astronome, no količina Starlink satelita koji bi u konačnici trebali kružiti orbitom pobuđuje zabrinutost.  Valja napomenuti kako su astronomi najzabrinutiji za vidljivost satelita nekoliko sati nakon te prije izlaska Sunca kada sateliti i odbijaju svjetlost, dok tijekom noći vjerojatno ne bi trebali biti vidljivi pošto nema Sunčeve svjetlosti koja bi omogućila refleksiju.

Negativan utjecaj Starlink satelita snimljen iznad Cerro Tololo opservatorija u Čileu (izvor: theverge.com)

No, SpaceX možda ima rješenje za ovaj problem. Prije svega nekoliko dana na virtualnoj konferenciji Elon Musk predstavio je novi plan putem kojeg će tvrtka vidljivost satelita smanjiti na minimum. Kako prenosi portal techcrunch.com, SpaceX radi na VisorSat pristupu pomoću kojeg bi na svaki satelit stavili „sunčane naočale“ te tako blokirali odbijanje sunčeve svjetlosti od samih satelita. Krajnji cilj ovog pristupa je minimiziranje utjecaja na astronomiju, odnosno stvaranje satelita koji ne bi trebali biti vidljivi golim okom. Pristup bi se trebao početi primjenjivati prilikom sljedećeg lansiranja.

Prikaz Visorsat tehnologije koja bi trebala smanjiti negativan utjecaj Starlink satelita (izvor: SpaceX)

Dodatan problem cijele priče je i zagađenje Zemljine orbite svemirskim otpadom. Kako prenosi portal spacenews.com, znanstvenici upozoravaju da bi tisuće lansiranih satelita kroz svega nekoliko godina mogli rezultirati stotinama „mrtvih“ satelita koji bi tako postali ništa više nego svemirski otpad. Stijn Lemmens, stručnjak Europske svemirske agencije u intervjuu za portal skyandtelescope.org izjavio je kako smatra da je SpaceX odgovoran po pitanju svemirskog otpada jer u protivnom ne bi niti dobio dozvolu za lansiranje, no prema njegovom mišljenju problem stvaraju trenutne norme koje bi mogle naštetiti buduću stabilnost pa SpaceX poziva na dodatan oprez i dodatnu modernizaciju sustava. Ako će se sateliti kroz budućnost lansirati neodgovorno, Lemmens smatra kako nam prijeti Kesslerov sindrom, tj. činjenica da će određene regije svemira postati prenatrpane svemirskim otpadom što bi rezultiralo brojnim svemirskim sudarima i nemogućnošću lansiranja novih satelita. Važno je upozoravati kako je svemir zajednički resurs koji ima svoja ograničenja, zaključuje.

Prednosti, mane i posljedice cijelog projekta bit će vidljive kroz naredne godine, a portal spaceflightnow.com objavio je kako je iduće, 8. lansiranje Starlink satelita zakazano za 17. svibnja kada će u Zemljinu orbitu biti lansirano 60 novih Starlink satelita.

?>