Putovanja

U subotu sam posjetila tvornicu čokolade Zotter u Austriji. Nije to uobičajena tvornica jer se uz nju nalazi i farma s ljamama, ovcama, ponijima, kozama, zečevima, kokošima. Takva je panorama predivna kada se gleda iz visine tvornice na brijegu, a i sam obilazak posebna je avantura.

Na samom ulazu u tvornicu su nas u grupama uputili u malo kino. U 20 minuta pogledali smo dva kratka dokumentarna filma: jedan o pravljenju čokolade (od zrna do konačnog produkta) i drugi koji nas je upoznao s time kako jesti čokoladu da krajnji rezultat bude potpuni užitak u ustima. Najbolji dio tek slijedi. U svakom hodniku u koji smo ušli mogli smo isprobavati baš sve – šećere, kakao (tekući i u zrnu), tekuće čokolade svih vrsta, žitarice, gotove čokolade, čokoladne napitke, čokoladu koja se topi u mlijeku… Ono što je veći dio grupe iznenadilo jest to da se na prvom katu tvornice nalaze boce tekuće čokolade na pumpicu predviđene za degustaciju. Ispod su pločice na kojima piše što je u nekoj od njih, ali su pločice zaklopljene kako bi ljudi najprije probali čokoladu, a zatim vidjeli što su zapravo pojeli. Nisam znala što isprobavam, pa sam pojela čokoladu od skakavaca… Čudan okus, ali nikad ne bih mogla reći da je to skakavac. No tada je to bilo zadnji puta da sam pojela nešto, a da prije toga nisam znala što je to što jedem. Sigurno je sigurno.

To nije jedini čudan dodatak čokoladi. Postoje čokolade napravljene od ribljih glava, pijavica, insekata, crva, cvrčaka, ali i od nekih vrsta cvijeća. Kad smo kod toga, Zotter se može pohvaliti time da na imanju ima i vlastito Groblje propalih ideja na kojem se nalaze spomenici svim čokoladama koje nisu uspjele. Primjerice, spomenici čokolade sa svinjskom krvi, čokolade s kikirikijem i senfom ili mandarinom i kečapom. Stvarno zanimljiva kolekcija. Svakako preporučam.

Na izlazu iz tvornice nalazi se trgovina svih Zotterovih proizvoda. Cijene su jako visoke, a proizvodi u malim količinama. Razlog tomu je što su svi proizvodi Bio&Fair, a to piše na svakoj ambalaži. Joseph Zotter je u svom dokumentarcu objasnio da je Fair oznaka za Fairtrade Austria gdje Zotter stječe osnovne sirovine (šečer i kakao iz trgovine ekološki prihvatljive trgovine). Želi osigurati poštenu plaću farmerima i poljoprivrednicima u zemljama Trećeg svijeta. Ne želi izrabljivati djecu koja u tim zemljama rade za sitan novac kako bi preživjeli od kakaovca koji prodaju na svjetsko tržište.

Vani na farmi čuju se zvukovi violončela. Postoje veliko igralište za djecu, vanjski teatar, restoran biohrane, solarni paneli, a na pašnjaku šeću životinje. Svima koji vole slatko – bilo da su žitarice ili čokoladna šprica – toplo preporučam da posjete Riegersburg i tvornicu čokolade Zotter.

?>