Glazba

Lost Lucid je, može se reći, vrlo zanimljiv i životopisan trojac iz Rijeke. Baš kao super junaci, svatko ima svoj alter ego, a instrumentom kao oružjem odvode publiku u neke nove dimenzije. Na nekoliko pitanja odgovorio nam basist Poppy i malo nas bolje upoznao s bendom i njihovim super moćima, koje koriste u svakodnevnom životu kako bi nam okolina bila zabavnija i primamljivija.

Tko je Lost Lucid?

Mi smo bend iz Rijeke, opušteni trojac psihodeličnog zvuka. Osnovu benda čine Prah La Play na gitari i vokalima, Poppy na bas-gitari i Igor Dominator na bubnjevima. Ponekad nam se na pozornici pridruže i prijatelji s raznim instrumentima – od perkusija i didgeridooa do raznih elektroničnih efekata. Što se godina tiče, još smo u dvadesetima.

Odakle dolazite?

Dolazimo s planeta Kukumber. Teleportirali smo se u Rijeku kako bismo surfali na valovima zvuka.

Kakvu vrstu glazbe svirate?

Na ovo pitanje nikad ne znamo kako odgovoriti budući da uvijek započnemo međusobne rasprave. No za one željne kvalifikacija reći ćemo da smo halucinogeni stoner rock.

Kako je nastalo ime Lost Lucid?

Prah i Igor prevrtali su riječi i došli do spoja riječi lost i lucid uslijed sjećanja na perpetualni lucidni san – nešto kao film Grondhogs Day, u kojem se san ponovio toliko puta da su u njemu naučili svirati i na taj način putovati kroz vrijeme. Nasreću, probudili su se, počeli svirati i napravili bend, no i dalje perpetualno lutaju riffovima u nadi da nakon cjelokupnoga psihonautskoga putujućeg cirkusa dotaknu lucidnost. Svako je putovanje zasebna priča koja krije nešto novo pa je tako i svaka pjesma priča koja se iznova ispriča na ponešto drugačiji način, ponekad improvizirajući, dodajući ili oduzimajući neke njene dijelove.

1620504_242370582611246_1262533022_n

Kada je bend osnovan?

Naši prvi glazbeni susreti započeli su 2012. godine na spontanim jam sessionima u garažama i sobama po Rijeci i Crikvenici. Ozbiljno smo počeli djelovati 2013. godine, strukturirali malo te jamove, prijavili se na 35. Ri Rock festival i osvojili 3. mjesto.

Tko su vam uzori?

Uzori su nam svi oni koji se ne boje eksperimentirati i koračati u nepoznato. Od glazbenih utjecaja izdvojili bismo The Mars Voltu, Muse, Tool, Hendrixa, Floyde i Doorse, no mogli bismo ovako nabrajati unedogled. Mnogo je ljudi i grupa koji stvaraju odličnu glazbu i koje uistinu cijenimo.

Što ste sve snimili?

Godine 2015. snimili smo EP Mad Camp s četiri stvari, a ubrzo planiramo i novi pohod na studio.

Gdje ste svirali i gdje ćete svirati?

Svirali smo gotovo svuda po Hrvatskoj – od Rijeke do Splita, Ilirske Bistrice do Čakovca, Karlovca do Pakraca, od plaža do skvotova. Svirat ćemo gdjegod dobijemo priliku, a želja nam je otići na turneju po Europi.

Čime se inače bavite ?

Neki od nas završavaju faks, neki su informatičari i grafički dizajneri, neki rade u udrugama, a svi pomalo svaštarimo. Sudjelujemo u organizaciji nekoliko festivala i ciklusa partija po Rijeci i okolici, od kojih bismo izdvojili Tides of Youth festival na Cresu i ciklus koncerata Stonerizacija.

Postoji li suradnja s nekim drugim bendovima?

Surađujemo s glazbenim entuzijastima koji nam se povremeno pridružuju na koncertima, svirajući razne instrumente. S drugim bendovima najčešće surađujemo u vidu zajedničkih svirki van Rijeke, no neki konkretni projekt nemamo.

Čime se bavite osim bendom?

Pokrenuli smo i vlastiti vizualni kolektiv Lucid Lab, koji se bavi grafičkim dizajnom, VJingom i raznim vizualnim instalacijama u prostoru.

Koji su vam planovi za budućnost?

Planovi su nam i dalje stvarati, snimiti kvalitetan album i svirati na Duna Jamu!

Kako publika reagira na žanr?

U Hrvatskoj takav žanr tek počinje stvarati svoju publiku, a i mi smo svirali na skroz različitim događajima – od projekcija filmova, gdje smo bili iza platna, svirki prije psy trance-partija do Student day festivala. Dosad je bilo svačega – od plivanja na suhom, poganja, do izraza lica koji govori “Koji je ovo k*rac… Gdje sam ja došao?” Ali gotovo uvijek postoje neki pojedinci koji se potpuno prepuste svirci i putuju s nama.

Imate neke datume za iduće svirke?

Trenutno nemamo bukiranih koncerata, no možda ćemo imati nekoliko divljih svirki po plažama i šumama, a najesen planiramo ponovno posjetiti Zagreb.

?>