Glazba

Za početak odmah ispravak: u ovom intervju ne radi se o bendu, već o DJ-u. Konkretno, na par pitanja odgovorio nam je Huz Det iz Overa Crew. Pravo mu je ime Davor Čavlović, a radi na relaciji Pakrac – Hrvatska. Otkrio nam je kako doći od Pink Floyda, preko Pearl Jama, do nekog sasvim novog i još u Hrvatskoj ne tako poznatog svemira. Uz puno rada i učenja ostavio je trag na mnogim festivalima i koncertima, a kroz par godina neće biti iznenađenje ako će vrtjeti na nekom od nadolazećih inozemnih festivala.

Što te privuklo da postaneš DJ – kako je sve počelo i kada?

Prvi Momento Demento festival 2012. godine u Zagrebu… To je ujedno bio i prvi doticaj s tom vrstom elektronske glazbe. Počeo sam kopati po artistima koje sam poslušao na samom festivalu, i to se nastavilo sve dalje i dalje. Tako sam počeo oblikovati svoju selekciju i dobio konkretan uvid u cijeli novi svijet elektronske glazbe.

2015. završio sam Electronic Music Institute u Zagrebu (glazbena produkcija) i počeo samostalno producirati… Još uvijek učim, ali napredak je očigledan. Ove bih jeseni trebao krenuti s live inženjeringom (program za tonca) na istom institutu.

Što si slušao prije psychedelic trancea i kako bi opisao taj žanr?

Slušao sam sve i svašta, ali nekako bih najviše rekao grunge, npr. Pearl Jam, i staru psihodeliju – Pink Floyd, The Doors…

Psychedelic trance je elektronska glazba prepuna dinamike. Postoji toliko različitih podvrsta da je uopće teško generalno opisati o čemu se zapravo radi. Tema psytrancea koju ja osobno sviram u DJ setovima, a odnedavno i produciram, jest forest. Radi se o bržem bpm-u (145 – 155 bpm), mnoštvu atmosferičnih syntheva i atmosfera, što podsjeća na močvarnu i šumsku idilu. Rekao bih da je trance-glazba sama po sebi nekakva vrsta mantre, a pogotovo psytrance.

Huz Det – Material Degradation

Postoji li neka priča iza stage-imena?

Zapravo i ne… Trebalo je nekako smisliti ime i svaki put kad me pitaju „Zašto huz det“, ja pitam: „Zašto ne?“

Kako publika prihvaća psychedelic trance?

U Hrvatskoj je ta scena još uvijek mala ako je uspoređujemo s nekim drugim zemljama (Danska, Švedska, Engleska, Španjolska, Portugal…), ali je itekako kvalitetna. Mislim da se atmosfera među ljudima na psy-sceni ne može mjeriti ni s jednom drugom scenom i prelijepo je biti dio toga – plesati satima, ma čak i danima, na prekrasnim lokacijama diljem Lijepe Naše… Tko nije doživio, mislim da teško može zamisliti o čemu pričam.

Gdje su ti bili najbolji nastupi i zašto?

Svirao sam manje-više po cijeloj Hrvatskoj (Pakrac, Virovitica, Osijek, Zagreb, Cres, Split, Rijeka itd.), ali setovi koji su mi ostali urezani su Regeneration festival u Osijeku i Oddvod novogodišnji party u Das Hausu prošle godine… Bitna je reakcija ljudi, a kad se poklopi obostrano zadovoljstvo između artista i publike, to se jednostavno osjeti i vidi.

Huz Det – Little Fun

Koji ti je nastup ostao u posebnom sjećanju?

Oddvod collective novogodišnji party u Das Hausu prošle godine… Toliko ljudi, a svi mokri od znoja – i nitko ne odustaje… Odličan party.

Čime se inače baviš?

Već više od dvije godine organiziram partije (Overa Crew) i sudjelujem u drugim organizacijama. Trudimo se da scena napreduje i mislim da nam zasad ide poprilično dobro.

Surađuješ li s nekime tko pušta sličnu glazbu u RH i susjednim zemljama?

Suradnje su ključna stvar… Smatram da nije bilo nekih prijatelja koji su na sceni mnogo dulje – ne bih se sada ovime bavio. Zajednička planiranja i rad dovode do napretka i drago mi je da postoje takvi ljudi.

Naveo bih imena kolektiva, a ljudi će se lako prepoznati u tome – Oddvod collective, Cupus Kactus, Saso Mange Soundsystem, Regeneration, Hypnodelix, Strobolobodobolos, Flying Donkeys, Kaos Lab, Kullulu… Također, naziru se suradnje sa španjolskim kolektivom Ritual.

Huz Det – Perry the Platypus

Jesi li izdao album ili EP? Ako ne, kada ćeš?

Bavim se produkcijom na dnevnoj bazi, i to vrlo često više od osam sati… Nadam se da ću krajem ove ili početkom sljedeće godine izdati svoj prvi EP.

Možeš li nam reci gdje ćeš puštati ovog ljeta?

Nedavno se vratih s predivnog festivala na Cresu (Tides of Youth). Slijedi party u Splitu sredinom osmog mjeseca, a možda i Regeneration festival krajem ljeta. No još je rano o tome pričati. Također, planira se party s inozemnim artistima u devetom mjesecu u organizaciji Overe Crew.

?>