Moda

Maturantica Srednje strukovne škole Klaudija Plantak sudjelovala je na državnom natjecanju srednjih škola – WorldSkills Croatia. Natjecanje je održano u Zagrebu od 10. do 12. svibnja 2023. godine te je u disciplini Modni dizajn i tehnologija svojim radom BaleVž osvojila drugo mjesto.

Mlada se Varaždinka odlučila okušati u jednom od najvećih natjecanja strukovnih škola u Hrvatskoj. Kako bi dospjela na državno natjecanje, pobijedila je na školskom te se tako u listopadu 2022. godine plasirala na državno natjecanje. Par mjeseci poslije plasmana, objavljena je tema natjecanja – Društveno angažirana moda, skulpturizam i ekološki orijentirane inicijative. Bilo je potrebno osmisliti vlastitu kolekciju na zadanu temu, ali i pripremiti se za tri radna dana u Zagrebu. Tamo su natjecatelji ispred Stručne komisije ispunjavali zadatke, osmišljavali, dizajnirali i šivali određene najavljene, ali i neke tajne, odjevne predmete.

Proces pripreme te izrada kolekcije

Idući korak bio je osmišljavanje kolekcije i razvijanje skice za kolekciju. Taj je proces započeo u veljači, a završio u travnju. „Bio je to dugi proces jer je dosta bilo zahtjevno obuhvatiti cijelu temu na kvalitetan način“, ističe sugovornica.

U zadnjih mjesec dana prije natjecanja, Klaudija je izrađivala kolekciju uz budno oko profesora Predraga Cuklina, inženjera odjevne tehnologije i njezinog mentora. Šivala je kolekciju koja se sastoji od tri odjevna predmeta – dva ženska i jednog muškog, odnosno dva kombinezona i jedne haljine.

 „Pošto je tema bila Društveno angažirana moda, skulpturizam i ekološki orijentirane inicijative, željela sam jasnom i direktnom porukom približiti problem bala smeća u Varaždinu. Bale su u mjestu Brezje već dugih 19 godina, ima oko 100 tisuća tona smeća. Kako bih to spojila s odjevnim predmetom, odlučila sam uzeti novinske članke koji se bave tom temom te sam ih isprintala na kolekciju. Kolaž članaka na materijalu prikazuje društvenu angažiranost i ekološki orijentiranu inicijativu“, objašnjava mlada modna tehničarka koja je kao inspiraciju iskoristila Gallianovu kolekciju za Dior. Ono što ova kolekcija zagovara i što se njome želi postići jest da se konačno riješi problem varaždinskih bala jer predstavljaju ekološki i zdravstveni problem, pogotovo lokalne zajednice, ali i šire. Još jedna od inspiracija bio je i Let 3 i njihova pjesma Mama ŠČ! Upravo je Let 3 svojim drugačijim i neobičnim pristupom jasno poslao željenu poruku te je to inspiriralo kolekciju BaleVž.

„Sjetila sam se kako bih za kolekciju mogla iskoristiti ostatak materijala koji je korišten u našoj školskoj zaštitnoj radionici u kojoj rade osobe s poteškoćama u razvoju. Važno je napomenuti kako je korišten materijal Kavor 55, kojeg 60% čini pamuk i 40% poliester. S jedne strane, imamo pamuk kao primjer razgradivog, društveno i ekološki odgovornog materijala. S druge strane, prikazuje se i primjer materijala koji nije toliko ekološki prihvatljiv. Potrebno je dugo vremena da se poliester razgradi i njegove čestice ostaju u vodi“, objašnjava ekološki osviještena ubrzo 19-godišnjakinja.

Natjecanje sve bliže, a sve više obaveza

Kada je konačno objavljen gotovo cijeli plan i program natjecanja, srednjoškolku su brinule dvije stvari. „Činilo se kako ću u Zagrebu imati stisku s vremenom i brinulo me drapiranje.Drapiranje je proces kada pribadačama materijal pribadate na lutku i stvarate odjevni predmet. Mi to nismo u školi radili, stoga sam ja par dana prije natjecanja iz školske radione posudila lutku i sama vježbala kod kuće. Znali smo da će jedan od zadanih elemenata biti i šivanje ogrtača, stoga sam mnogo puta šivala isti ogrtač kako bih uspjela stići unutar tri sata tijekom natjecanja. Zadnja dva dana prije Zagreba, proces je bio – šivanje, odmor, drapiranje, odmor, vježbanje prezentacije kolekcije pred Komisijom i tako u krug, plus priprema završnog rada i mature“, naglašava zatrpana obavezama Klaudija. Nakon što je cijeli taj proces konačno završio, stiglo je natjecanje. Natjecatelji su se odmah dolaskom u Zagreb bacili na posao. Tijekom rada, natjecatelji nisu smjeli koristiti mobitele niti razgovarati sa svojim mentorima tako dugo dok njihov posao za taj dan nije bio završen.

Prvi dan radio se tajni zadatak dva sata – prema modelu dobivene haljine, potrebno je bilo osmisliti i napraviti kolekciju s dva odjevna predmeta te pripremiti inspiracijski kolaž, odnosno sakupiti sve što je inspiriralo kolekciju. Natjecanje je drugi dan započelo u osam sati i trajalo sedam sati. Prvi je zadatak bio rad u vektorskom programu Inkscape. Natjecatelji su crtali kolekciju koju su dan ranije izradili. Ispunjavao se i tehnički paket – opis, skica, koji materijal je korišten i slično. Nakon toga, stiglo je drapiranje zadanog modela haljine. Drapiranje je trajalo tri sata, a zatim je na red došla izrada prototipa ženskog ogrtača. Naša je sugovornica na taj ogrtač dodala isprintani kolaž članaka. Koristila je iste članke koje je otisnula i na vlastitu kolekciju koju je mjesecima izrađivala. Treći dan dovršeno je šivanje ogrtača te je za kraj bilo potrebno održati prezentaciju radova Komisiji, mentorima i sudionicima.

O neočekivanim situacijama i dojmovima

„Na kraju sam sve uspjela napraviti prije kraja vremena. Stresni trenuci javili su se tijekom drapiranja. Na nekim elementima me uhvatila panika jer nisam nikako mogla posložiti materijal, ali sam na kraju uspjela. Još jedan problem koji je uistinu iznenadio jesu bila glačala. Ja sam očekivala da ću dobiti profesionalno glačalo poput onog kojeg koristim u školskoj radioni, ali ja sam dobila običnu peglicu s kojom nikako i nikako nisam uspjela zaglačati određene dijelove. Meni je bila potrebna jaka para, stoga sam otišla pitati za destiliranu vodu koje nije bilo. Čovjek bi očekivao da na državnom natjecanju imaju destilirane vode, ali ništa“, smijući se prepričava maturantica. Nakon naporna tri dana, objavljen je popis bodova i mjesta koje su sudionici osvojili. Klaudija je osvojila drugo mjesto, srebrnu medalju i direktan upis na Tekstilno-tehnološki fakultet.

„Vjerujem kako je ovo posebno iskustvo koje nikada neću zaboraviti. Želim zahvaliti profesoru Predragu Cuklinu, profesorici Ani Detoni, profesorici Maji Šulak-Želimorski i kolegici Blaženki Kralj, koja mi je pomagala tijekom izrade kolekcije i bila moja zamjena za odlazak na natjecanje.“

„Bez svih ovih ljudi, srebro ne bi stiglo u Srednju strukovnu školu Varaždin, zaključuje naša srebrna sugovornica.

Izvor slika: Privatna arhiva Klaudija Plantak, Sara Cuklin Dokša

?>