DRUŠTVO

“Uz sve današnje priče, drago mi je da sam uspjela u Hrvatskoj i da ne moram pakirati kofere!”

Lara Knežić mlada je poduzetnička nada varaždinskog kraja. Završila je srednju Gospodarsku školu pa se već u srednjoj školi usmjeravala prema poduzetništvu. Dolazi iz Trnovca Bartolovečkog i vodi uspješnu trgovinu pod nazivom Tulumania s balonima i dekoracijama za sve slavljeničke prigode. Ima dvije trgovine, jednu u samom centru Varaždina, na broju 1 Ulice Andrije Kačića Miošića, a drugu u Čakovcu. Upravo iz tog razloga ta djevojka se ističe od svojih vršnjaka. Premda mlada ona je već sada poduzetnica. Iako je u današnje vrijeme teško sam nešto otvoriti kako bi zaradili novac, Knežić hrabro kreće prema naprijed te je sigurna u svoje poduzetničke ideje.

Poslom do sreće

Sve je krenulo 2017.  godine kada je uočila poslovnu priliku  koja joj je donijela zaradu. Zbog velike potražnje za balonskim dekoracijama Knežić je započela svoju životnu, poslovnu karijeru. U početku je balonske dekoracije slagala prijateljima, obitelji i susjedima, a kasnije je sve preraslo u unosan posao. U Europi pa i ostalim zemljama svijeta balonske su dekoracije sastavni dio svake proslave i na njih se izdvaja pozamašan iznos novaca.  Ispočetka je sve radila sama, učila je preko raznih video klipova sa YouTube-a, kasnije je svoje znanje prenijela i na radnike. Knežić također ima i diplomu stečenu na seminaru Balloon artista u Sloveniji 2019. godine. „Na početku je bilo puno pogrešaka dok nismo shvatili gdje griješimo, od balona se ne može živjeti govorili su mi.“ kaže Knežić. Sada nakon 2 godine kaže kako je naučila da su dobra komunikacija sa klijentima i usavršavanje u poslu najvažniji.
„Ljudi uvijek traže nešto novo, pa im to treba i ponuditi.“ navodi Knežić.

Proširenje poslovanja

Prije otvaranja poslovnice, nametnulo se pitanje kako zaraditi za sve troškove s obzirom na to da je ona u strogom centru grada Varaždina. Tu je najam prostora, knjigovodstvo, vođenje kase, plaće, doprinosi, režije i puno ostalih sitnih troškova. „Tako da sam uložila u stroj i ponudi dodala tisak na majice, šalice, puzzle, privjeske, magnete.“ kaže Knežić. Također sve vezano za tisak i grafičke pripreme koje je potrebno izraditi naučila je sama. Na početku je bilo puno grešaka i uništene robe dok nije naučila, ali sada to odlično funkcionira. U ponudi ima i maskote te dvorce na napuhavanje koje daje u dnevni najam. Otvorila je i web shop te isporučuje pakete po cijeloj RH putem pošte. Uvela je i dostavu balona punjenih helijem na adresu slavljenika. S obzirom da ih ne može poslati poštom, dostavlja ih osobno po cijeloj Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. Nema nekog lokacijskog ograničenja, ali kupac uvijek plaća gorivo i izlazak na teren izvan područja koje nije za narudžbe. Trenutno ima troje zaposlenika te i ona sama radi u trgovini i dostavlja pakete.

„Carpe diem! – Smatram da svaki dan moramo iskoristiti najbolje što možemo.“

„Vjerujem da idemo prema dobrom cilju“ kaže Knežić, te ima u planu proširenje asortimana pa se nada da će to isto tako dobro funkcionirati. „Važno se prilagoditi potrošačima i njihovim željama.“ Oduvijek je imala želju pokrenuti svoj posao, ali nije znala čime bi se bavila tako da su se baloni sami nametnuli.  Poduzetničke vode zahtijevaju puno odricanja i obaveza za ljude, a pogotovo za jednu tako mladu osobu kao što je Lara Knežić. Spremna na nove zadaće i budućnost Knežić ističe kako voli svoj posao. „Iako moram reći da je jako stresno biti poduzetnik i da nikad ne znaš što će biti drugi dan, a kamoli neki dalji period.“

Izvor fotografija: privatna arhiva

?>