Zabava

Umjetnost je često zanimljiva i misteriozna, zbog čega je mnogi prate. O velikim se djelima i njihovim autorima zna mnogo, ali postoje neka neodgovorena pitanja. Ovo su neke od najvećih tajni vezanih za poznata umjetnička djela.

Muškarac ispod Picassove slike Woman Ironing (Žena koja pegla)

Korištenjem infracrvene kamere otkriveno je da se ispod cijenjene Picassove slike iz 1904. godine nalazi još jedna slika koja prikazuje muškarca. ­Nakon što je pokušaj krađe oštetio platno, otkriveno je kako se ispod slike nalazi naopako prikazani muškarac s brkovima. Znanstvenici su se zapitali je li tog muškarca naslikao Picasso, no nakon nekog vremena zaključili su da je to autoportret samog umjetnika. Međutim, što se više znanstvenika uključilo u istraživanje ove misterije, bilo je više neslaganja. Istraživanja su pouzdano dokazala samo to da su vrsta korištene boje i potezi kista isti na obje slike, što potvrđuje da je Picasso autor slike muškarca s brkovima.

Picasso-duo - Woman Ironing (La repasseuse), Paris, 1904. Oil on canvas

Djevojka s bisernom naušnicom

Slika nizozemskog umjetnika Johannesa Vermeera iz 1665. godine zauvijek će ostati nepoznanica, što ovu umjetninu čini iznimno vrijednom. Unatoč raznim pretpostavkama i teorijama, nitko ne može otkriti tko se nalazi na slici – njegova ljubavnica ili kćerka. Djevojka je lagano okrenuta prema nama, a poluotvorenim ustima kao da pokušava nešto reći. Djevojčin turban, zajedno s ogromnom bisernom naušnicom, slici daje aromu Istoka, čime otvara vrata mašti i misteriji. I sam Vermeer bio je svojevrsna enigma. Američka spisateljica Tracy Chevalier napisala je popularan roman na temelju slike u kojem je kazala kako nikad nećemo otkriti tko je ona, kako se osjećala ili što želi reći – i baš je u tome čar ovog djela. Da je otkriveno tko je djevojka, odmah bismo se okrenuli drugoj slici. Možda je Vermeer to namjerno učinio kako bismo se zauvijek pitali i uključivali svoju maštu.

Bezvremenska Mona Lisa Leonarda da Vincija

Mnogi vjeruju da postoji samo jedna Mona Lisa, i to ona u pariškom muzeju Louvre. Međutim, za drugu se sliku, onu koja stoji u muzeju Prado u Madridu, vjeruje da ju je naslikao jedan od studenata Leonarda da Vincija, i to istovremeno s originalom. Druga slika ima malo drugačiju perspektivu, što stvara 3D efekt kada se gleda zajedno s izvornom Mona Lisom. Ova umjetnina već dugi niz godina intrigira javnost i znanstvenike. Neki su zaključili kako je to možda Da Vincijev autoportret. Kao i kod Djevojke s bisernom naušnicom, ni u ovom slučaju ne znamo tko je uistinu žena na slici. Postoji i treća Mona Lisa za koju se vjeruje da je naslikana 10 godina prije one koja stoji u Louvreu. Potvrđeno je da je autor isti, a treća se slika detaljno istraživala. Jean-Pierre Isbouts, povjesničar i autor knjige Mit o Mona Lisi, izjavio je kako je siguran da je na slici Leonardo da Vinci te je rekao kako je iznimno začuđen kvalitetom slike i sjajem s obzirom na to da je poprilično stara. Bar će jedan stručnjak reći kako ne vjeruje u stariju, treću verziju jer je nemoguće da je slika mogla ostati u čitavom stanju 500 godina. Osim toga, istražuje se sve oko te misteriozne slike – od nestanka njezinih obrva do pretpostavki kako je ona zapravo vizija čiste ljubavne poezije.

Study by Candlelight Vincenta Van Gogha

Još se i danas preispituje je li sliku Study by Candlelight naslikao Vincent Van Gogh ili se radi o krivotvorini. Slika izgleda kao njegov autoportret, ali je zadnji dio nedovršen i sadrži čudan japanski znak. Znak je, međutim, dodan tintom, a ne bojom. Pitanje je i zašto se u nazivu slike Etude a la bougie ne pojavljuju francuski akcenti. Sliku je prvi kupio Goetz, šef Universal Picturesa, i to 1948. godine. U to je vrijeme umjetničko djelo autorizirano, ali Van Goghov nećak ubrzo ga je proglasio lažnim. Još jedan stručnjak složio se s nećakom, što je započelo višedesetljetni spor oko autentičnosti slike. Moderne nam tehnologije mogu mnogo reći o materijalima korištenim na slici, ali analiza ne može razriješiti jedno: tko je dodao japanski znak i je li autor slike uopće Van Gogh? Ono što znamo jest to da samo on zna tu informaciju, a sa sobom ju je odnio u grob.

Neuhvatljivi Banksy

Još jedan misterij, no ovaj put u modernoj umjetnosti. Banksy je poznati britanski crtač grafita nepoznatog identiteta. Satirični street art i subverzivne epigrame kombinira s crnim humorom, a stvara tehnikom šabloniranja, što ga čini jedinstvenim modernim umjetnikom.

93f2dba305033e2221b60e2dbd65dc1a

Pretpostavlja se da je iz grada Yatea, nedaleko od Bristola, i da je rođen 1974. godine, no to još nije dokazano. Daily Mail je 2008. godine objavio članak u kojem je Banksyja, naime, razotkrio. Tvrde da je to 34-godišnji Robin Gunningham, a jedini čvrsti dokaz bila je fotografija s Jamajke stara 4 godine, a prikazuje čovjeka koji pored sebe ima torbu punu sprejeva. Intervjui s bivšim kolegama gospodina Gunninghama bili su zanimljivi javnosti jer su izjavljivali kako je on bio jedan od troje ljudi na godini koji su bili iznimno daroviti umjetnici. No bio on Banksy ili ne, interes za otkrivanje njegova pravog imena veća je nego ikad.

?>