Književnost

„Ne preziri sebe iz prošlosti, tvoje pogreške bile su nužne.“

Miro Gavran, hrvatski književnik fantastičnog pera, u ovom je romanu učinio ono što mnogi muškarci smatraju nemogućim. Naime, on je razumio žene. Ne samo da je pojmio način na koji jedna žena korača kroz život; on je na papir stavio misli, riječi i djela ženskog roda utjelovljena u liku po kojem roman nosi ime. Gavran je na 253 stranice postao žena imena Klara.

Teško je pričati o vlastitom životu, a još je teže o tuđemu. Najteže je, ipak, pričati o pogreškama – bile one tuđe ili upravo vlastite. Da bi život bio kompletno prikazan, valjalo bi se prisjetiti i najmanjih detalja, počevši od najranijih godina. Kad bismo krenuli od samog početka, rekli bismo da je djetinjstvo za mnoge od nas jedna idilična slikovnica prepuna šarenih fotografija i veselih opisa. U njoj su mnoge uspomene, ali i mnogi planovi. Svi oni planovi koje su za nas osmislili naši bližnji, sve ono što su sanjali da postanemo i sve ono što smo, ne znajući za drugo, možda i mi sanjali s njima. U tom veselom poglavlju nema mjesta za pogreške. Međutim, veseli naslovi s tužnim podnaslovima pokazat će kako je život balans između radosnoga i tužnoga.

„Čitajući knjige, nećeš usavršiti vještinu življenja. Život je neobuhvatno protjecanje: opire se svakom određenju. Čitajući knjige, nećeš doprijeti do istine. Sve što je napisano, izmišljeno je – stvarnost se ne pokorava riječima. Čitajući knjige, nećeš postati ni sretniji ni bolji – ali knjige moraš čitati da bi sve to shvatio.“

Kad poglavlje djetinjstva završi, iza ugla već čekaju novi naslovi, a proces odrastanja zapravo je proces pisanja. Što smo stariji, pisanje nam biva sve samostalnije, a kritičara oko nas sve je više. Gavran u ovom romanu vješto prikazuje kako su neki od nas osuđeni na to da za vlastitim planom tragaju čitav život, pokušavajući udovoljiti i sebi i društvu. Neki od nas ne znaju kakav plan uopće traže, a neki se jednostavno nadaju da će plan pronaći njih. Ali vrtlog života čudna je pojava koja u trenu proguta sva naša očekivanja, a pred nas ispljune sve ono čemu se nismo nadali ni u snovima. Možda takvi neočekivani događaji imaju dozu čarolije, no već je od davnih vremena poznato da čarolija ima dva lica.

?>