SVEUČILIŠTE SJEVER

Sveučilište Sjever danas je zaokupilo pažnju javnosti. Službeno i svečano, otvorena je zgrada za studij prehrambene tehnologije Sveučilišta Sjever koju su svi s veseljem dočekali. Na ovaj događaj odazvalo se mnoštvo ljudi, od raznih gostiju do profesora i studenata Sveučilišta Sjever.

Jedna od posebnih gostiju bila je i predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić. Predsjednicom je imenovana u veljači 2022. godine te je u ime Podravke danas uveličala ovaj događaj. Na svečanom otvorenju srdačno je pozdravila sve goste, profesore i studente zbog kojih su, kako kaže, danas ovdje.

„Iznimno mi je zadovoljstvo i stvarno mi je drago biti ovdje danas s vama. Stoga i rektoru i prorektoru, svim djelatnicima i svim onima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta, otvorenju zgrade Prehrambene tehnologije, čestitam. Mislim da je ovo veliki iskorak, veliki uspjeh osobito zato što je Sveučilište Sjever uspjelo ovaj projekt financirati vlastitim novcem. Zbog toga, opet vam čestitam“, izjavila je Dalić obraćajući se publici.

U vrijeme kada je Hrvatski sabor donio odluku o osnivanju Sveučilišta Sjever Martina Dalić bila je saborska zastupnica i, kako kaže, tada nije uopće mogla pretpostaviti da će se danas na ovakvom događaju obratiti svim nazočnima. Naglasila je kako je od toga dana, donošenja odluke Hrvatskog sabora, do danas prijeđen jako velik i jako dobar put.

„Osobito stoga što mislim da upravo primjer Sveučilišta Sjever pokazuje kako se na lijep način spajaju različite inicijative, kako se oživljava prostor bivše vojarne, kako su u jednom gradu u unutrašnjosti Hrvatske stvoreni mehanizmi koji privlače mlade ljude“, rekla je Dalić.

Predavanje Martine Dalić namijenjeno studentima i svim uzvanicima

Nakon službenog dijela otvorenja zgrade, Martina Dalić održala je predavanje na temu Podravke za sve uzvanike, a posebno studente koji bi jednoga dana svoj posao mogli pronaći u toj firmi. Uz mikrofon, ploču i marker Dalić je krenula s predstavljanjem Podravke. Svim studentima prikazala je Podravku te ih zainteresirala za istu.

„Ja se stvarno nadam da će neki od vas i mnogi od vas svoje karijere, svoj posao, ostvarenje svojih strasti i želja pronaći u Podravci“, izjavila je Dalić na početku predavanja obraćajući se studentima.

U društvu i javnosti ne vidi se i ne čuje što Podravka kao kompanija predstavlja i što ona ustvari čini te je upravo iz tog razloga imala marker i ploču na kojoj je pobliže skicirala i prikazala što Podravka zapravo jest. Prvo je objasnila kako postoji Podravka kao pravna osoba, Podravka d.d. sa sjedištem u Koprivnici te tvornice. Podravka zapravo ima vladajuće društvo koje u svom vlasništvu ima oko 17 drugih poduzeća po cijeloj Hrvatskoj i svijetu. Dalić je zaključila kako je po statutu iz tog razloga Podravka organizirana kao koncern. To vladajuće društvo čini Podravku d.d. Sva poduzeća koja Podravka d.d. ima u svom vlasništvu mogu se podijeliti u dva dijela: segment „prehrana“ i segment „farmaceutika“, odnosno Belupo. Napomenula je kako farmaceutika nije samo Belupo, nego je to Belupo grupa. U segmentu „prehrane“ osim pravne osobe Podravke d.d. nalaze se i proizvodna društva u Hrvatskoj, poput ‘Mirne’ ili u Sloveniji ‘Žita’. Spomenula je i društva iz Češke te druge trgovačke kompanije od Australije do Sjedinjenih Američkih Država. Putem tih država, Podravka svoje proizvode plasira na određena tržišta.

„Kad sam već krenula s Amerikom, tu imamo jedan ovako zgodan akronim PUSA, Podravka i USA, pa je tu i Poljska, pa Podravka Slovačka, Mađarska, Slovenija, Australija i, naravno, Podravka u svim zemljama koje su nastale raspadom bivše Jugoslavije“, rekla je Dalić navodeći države u kojima Podravka djeluje zajedno s Belupo grupom.

Sve to zajedno čini Podravka grupu kojom upravlja menadžment Podravke d.d.

Na taj način, Uprava Podravke odgovorna je za poslovanje cijelog koncerna. Tim sistemom rada prošle godine su ostvarili prihod od pet milijardi kuna. Od tih pet milijardi, četiri se odnosi na prehranu, a jedna milijarda na farmaceutiku, to jest Belupo grupu. Prihod je predstavila u kunama zbog toga što je prošle godine to obračunato u kunama. Sustav grupe Podravka zapošljava oko 6200 ljudi u svim navedenim državama.

Kao posebnu inovaciju Dalić je spomenula Vegetu. To je dio segmenta „prehrane“. Govoreći o prehrambenom dijelu naglasila je kako je prehrana nešto neraskidivo za ljudsku vrstu i da svaki čovjek „mora jesti“. Na njenom licu jasno se vidio ponos na ‘Vegetu’. Imenovala ju je kao najvažniji proizvod od kojeg dolazi oko 20% prihoda. Naglasila je kako se Podravka na tržištu bori za svoje potrošače i njihove interese. Prošle godine proslavljen je 75. rođendan Podravke, a razvoj i rast Podravke posebno je porastao.

„Svakoga dana bavimo se time kako biti bolji, kako biti uspješniji, kako pronaći put do potrošača koji želi kvalitetan proizvod“, rekla je Dalić.

Podravka svakako ima posebno mjesto u srcu svakog lokalnog čovjeka koji zna za njen rad i djelovanje. Martina Dalić vješto je prezentirala firmu te kod studenata pobudila znatiželju. Nadamo se kako će neki od njih svoje mjesto pronaći u firmi sa srcem, Podravki.

Izvor slika: Nika Bosilj

?>