SPORT

Talentirana međimurska tenisačica u dva tjedna uspjela je prepoloviti svoj renking na WTA ljestvici najboljih tenisačica te je trenutno 354. igračica svijeta sa 173 osvojena boda uz 12 uzastopnih pobjeda na turnirima.

Krajem srpnja osvojila je zlato na Europskom prvenstvu do 18 godina u švicarskom Klostersu te ujedno postala prva Hrvatica s europskom krunom u singlu u konkurenciji do 18 godina, nakon kojeg je s hrvatskom ženskom teniskom reprezentacijom do 18 godina osvojila drugo mjesto na Tennis Europe Summer Cupu u francuskom Granvilleu.

Strelovit uspjeh međimurske tenisačice

Ubrzo je krajem kolovoza uslijedio naslov na ITF-ovom turniru u austrijskom Bad Waltersdorfu čime je osvojila svoj prvi profesionalni naslov te odlične uspjehe iz juniorske karijere nastavila u seniorskoj konkurenciji.

Sredinom listopada uslijedio je turnir u portugalskom Lagosu koji je mladoj Orehovčanki donio suparnice rangirane i 500 mjesta više na WTA ljestvici najboljih tenisačica svijeta. No, ni one nisu predstavljale problem već Antonia dominantno osvaja novi turnir te nastavlja svoj strelovit uspjeh.

Posljednji ITF-ov turnir odigrala je krajem listopada u Hamburgu te redom izbacivala sve suparnice na suprotnoj strani terena: u šesnaestini finala Nizozemku Indy De Vroome, u osmini finala Dankinju Olgu Helmi, u četvrtfinalu Francuskinju Oceane Dodin, u polufinalu francusku kvalifikanticu Mallaurie Noel dok je u finalu slavila protiv 28-godišnje Mađarke Timee Babos.

„Uvijek imam tremu“

Nakon što su se slegli dojmovi s posljednjeg turnira u Hamburgu, Antonia Ružić osvrnula se na svoje fenomenalne rezultate i buduće planove.

-Mogu reći da jesam iznenađena svojim rezultatima, no u isto vrijeme i nisam. Nekoliko posljednjih mjeseci stvarno super treniram, rezultati su odlični i mislim da ovo nitko nije očekivao, pa čak niti ja. Nakon osvojenog Europskog prvenstva do 18 godina dobila sam poticaj i dokaz da ja to mogu, rekla je na početku razgovora mlada Orehovčanka te u nastavku komentirala svoju prvu TOP 100 pobjedu protiv visoko plasirane suparnice, Francuskinje Dodin.

-Na turniru se nisam previše obazirala na renking već sam pokušavala igrati svoju igru. Pokušavala sam vidjeti je li to samo WOW ili se ja stvarno mogu nositi s tim igračicama. Puno mi znači pobjeda protiv Dodin jer nije to mala stvar, ali naravno uvijek želimo više, dodala je Antonia u nastavku. Na turniru u Hamburgu, čak dvije visoko plasirane suparnice, Mađarka Babos i spomenuta Francuskinja Dodin, predale su Antoniji meč kod velikog rezultatskog zaostatka.

-Ne bih previše ulazila u to. Možda je bilo nešto, a možda i nije bilo. Meni su olakšale posao, a sada što je stvarno bilo, to ne znam, kratko se osvrnula na oba meča. Veliki turniri sportašima uvijek donose određenu neizvjesnost i tremu, pogotovo kada se igra protiv iskusnijih suparnika.

-Uvijek imam tremu. Imam tremu u smislu da jedva izađem i igram, moglo bi se reći onu pozitivnu tremu. Jer ako je trema negativna, onda nije dobra. U utakmici se pokušavam fokusirati na sebe, a ne na okolinu te onda pokušavam biti samo na terenu, odgovara Antonia. Visoka pozicija na WTA ljestvici nije garancija za pobjedu i uspjeh, a upravo je to već nekoliko puta pokazala mlada Orehovčanka koja izvrsno iskorištava prilike na turnirima.

-Najteži meč bio je protiv Francuskinje Dodin jer sam u tom meču trebala biti sto posto u njemu. Najlakši meč je možda bio u polufinalu protiv Francuskinje Noel. No, svaki meč je težak i zahtjevan, pogotovo na ovoj razini, poručila je Antonia.

Antonia Ružić na turniru u portugalskom Lagosu

Velika podrška obitelji i trenera

-U mojoj teniskoj karijeri, obitelj i treneri su velika podrška. Imam jako dobar tim trenera oko sebe te naravno tu su i roditelji koji su uz mene od malena. Svaki trening i meč prate te me uvijek bodre. Posebno bih željela istaknuti roditelje i obitelj jer su uvijek uz mene, i kada gubim i kada pobjeđujem, jednako kao i treneri, dodala je u nastavku razgovora. Nakon završetka srednje škole, pauzirala je godinu te se u potpunosti odlučila posvetiti samo tenisu. Kako kaže, kasnije će vidjeti kuda će je to odvesti.

-Sljedeći turnir je 15. studenoga u Portugalu, gradu Funchal, nagradnog fonda 25 000 dolara. Nakon njega slijedi turnir istog nagradnog fonda u češkim Milovicama, 22. studenoga, otkriva nam svoje daljnje planove u nastavku razgovora. Trenutno se ne želi previše zamarati pozivom u reprezentaciju već se želi fokusirati na daljnje turnire. Naravno, poziv u reprezentaciju bi bio odličan, no kako kaže Antonia, neće biti razočarana ako poziv izostane. Brojni turniri, kao što su bili u njemačkom Hamburgu i portugalskom Lagosu te prijašnje Europsko prvenstvo do 18 godina u švicarskom Klostersu, uvijek pruže priliku turistički razgledati mjesto.

-Ponekad stignem razgledati mjesto u kojem nastupam, no često to nije slučaj. Uvijek želim biti potpuno posvećena turniru i igri, kazala je Antonia. Tenis je počela trenirati s pet godina. Treninge ima šest dana u tjednu, a traju od tri do pet sati. Jedini dan kada stigne predahnuti je nedjelja, a kako kaže, nedjelja je dan odmora samo kada nije na turnirima.

„Više ne mogu zamisliti svoj život bez tenisa“

-Koliko sam već prošla, mislim da više ne mogu zamisliti svoj život bez tenisa. Tenis je već postao dio mene i mislim da će uvijek biti prisutan u mom životu, dodala je za kraj međimurska tenisačica koja se već okreće sljedećem turniru u Portugalu sredinom studenoga.

Bolja pozicija na WTA ljestvici osigurala joj je ulaznicu za jače turnire i jaču konkurenciju. Prije nekoliko tjedana bila je 727. igračica svijeta te je sad već prepolovila svoj renking, a njezin streloviti uspjeh u seniorskoj konkurenciji samo je potvrda njezine kvalitete. Uz prvu pobjedu protiv tenisačice koja se nalazi u najboljih 100 na svijetu, ostvarila je najbolji plasman svoje karijere. Njezina predanost i rad koje je pokazivala od malih nogu, također su nastavljeni i u seniorskoj konkurenciji pa njezini daljnji uspjesi zasigurno neće izostati.

?>