Studenti

U koprivničkoj Gimnaziji “Fran Galović” 6. studenog 2018. godine održano je predavanje “Mediji i medijske forme 21. stoljeća”. Predavanje je održala dr. sc. Lidija Dujić, docentica na Odjelu za novinarstvo Sveučilišta Sjever. Nakon predavanja uslijedila je radionica u kojoj su sudjelovali gimnazijalci i studenti novinarstva Sveučilišta Sjever.

Svoje predavanje prof. Dujić otvorila je primjerom televizije kao medija, uspoređujući njezinu ulogu i značenje u vrijeme kada se pojavila s njezinom ulogom danas. Autoritet i istinitost koju je televizija nosila u svojim početcima, danas je zamijenila djelomična istinitost onoga što nam se predstavlja na televiziji, prvenstveno zbog upitne kvalitete medijskog sadržaja koji nam se plasira poput poplave tzv. realityja.

– Postoje jedni mediji i pojavljuju se drugi mediji. Uspostavljaju interakciju i jedan su drugom sadržaj, posuđuju jedni od drugih – istaknula je prof. Dujić – jer pojava novih medija ne znači smrt starih, napominjući pritom da se temeljni medij u kojem se korisnici informiraju najčešće odabire generacijski. Starije generacije i dalje informacije češće dobivaju iz tiskanih medija dok se mlađe generacije informiraju na portalima i društvenim mrežama, a televizijske sadržaje, prema istraživanjima iz 2017., 70 posto mladih prati preko nekih drugih medija.

Lidija Dujić također je naglasila kako su mediji i medijske forme 21. stoljeća manje pitanje tehnologije za koju ćemo se opismenjavati usput, a više pitanje profesionalne etike: tko proizvodi medijski sadržaj i na koji način. Živimo u vremenu koje ohrabruje ljude da svi imaju osjećaj da mogu sve, ali ako smo svi novinari, onda više nitko nije novinar – zaključila je.

Povodom Mjeseca knjige, studenti Sveučilišta Sjever i knjižničarka Antonija Mandić, uz pomoć Lidije Dujić, sudjelovali su i u radionici s gimnazijalcima. Tema radionice bila je novinarska autobiografija prve hrvatske profesionalne novinarke Marije Jurić Zagorke. Nakon uvodnog predstavljanja Zagorke, novinarke i književnice, uslijedilo je čitanje ulomaka iz autobiografije “Tko ste vi? Film u riječima. Sličice iz doživljaja ženskog novinara od 1897.-1938.” koja je bila objavljivana u dva godišta Zagorkinog časopisa Hrvatica, a ostala je nedovršena.

Oba programa održana su u sklopu projekta “Medijska gradionica” za koji je Gimnazija “Fran Galović” na natječaju Agencije za elektroničke medije dobila financijsku potporu za poticanje medijske pismenosti.

?>