Film

Norma Jeane Mortenson, ili poznatija kao Marilyn Monroe, rođena je 1. lipnja 1926. godine u Los Angelesu. Premda je od njezinog rođenja prošlo više od devedeset godina, vjerujem kako bi danas mlađe generacije potvrdno odgovorile na pitanje: jeste li čuli za Marilyn Monroe?  Za to možemo zahvaliti brojnim proizvodima s njezinim likom koji je i danas, gotovo 60 godina nakon njezine smrti, prepoznatljiv u svijetu.

Naime, Monroe je bila filmska glumica, pjevačica, model i dobitnica Zlatnoga globusa 1960. godine za najbolju glavnu glumicu u filmu „Someone Like It Hot“ (Neki to vole vruće). Također se smatra i jednom od onih žena koje su bacile na koljena današnje viđenje prihvatljivog ženskog tijela koji se uporno servira. Svoj je život od nule dovela do ”A-liste” američke glumice. Vezana je uz brojne muškarce iz svijeta slavnih te se u jednome periodu života nalazila u psihijatrijskoj klinici. Njezina smrt postala je vječita rasprava teoretičara zavjera. Tema je brojnih knjiga i biografija. No, možemo li zaista reći kako znamo što je i tko je osoba iza imena Marilyn Monroe?

„Anything’s possible, almost“

Dok je još bila potpuno anonimna, Norma Jeane, kako bi izbjegla nesretan život, udaje nakon 16. rođendana za Jamesa Doughertya, marinca. Njezin ‘odrasli’ život započinje radom u tvornici avionskih dijelova. Prvi korak prema, nama poznatoj, karijeri, bio je kada je vojni fotograf David Conover, fotografirao za časopis YANK 1945. godine. Kako bi ušla u svijet mode, obojala je kosu u plavo. Već godinu kasnije, ponuđen joj je posao u filmskoj kompaniji „20th Century Fox“, uz plaću od 125 dolara tjedno. Rođena pod imenom Norme Jeane, službeno ime pod kojim je kasnije postala poznata svijetu se dogodilo 23. veljače 1956. promjenom imena s kojim je „rođena“ Marilyn Monroe. Tada je njezin ‘lovac na talente’, Ben Lyon, izjavio kako ”Norma Jeane” nije dovoljno komercijalno ime. Prva uloga u filmu „Scudda Hoo! Scudda Hay!“, neslavno je završavila jer je gotovo u potpunosti izrezana iz kadra. Monroe je često mijenjala poslove, a slavna strana glumice započinje filmom „Don’t bother to knock“ iz 1952. godine u kojemu je dobila glavnu ulogu. Gluma u tome filmu smatra se najboljom u njezinoj cijeloj karijeri. Monroe se vjenčala za bejzbolaša Joea DiMaggia 1954. godine, a tijekom tog braka, dokazana je, kroz njezine dnevnike, veza s glumcem Marlonom Brandom. Već 1956. se udaje za dramatičara Arthura Millera od kojeg se rastaje nakon pet godina braka.

„Life is to be lived“

Hugh Hefner je tada, 1953. godine, kupio njezine eksplicitne fotografije te se tako pojavljuje u prvom izdanju Playboya. Često se nagađalo jesu li fotografije autentične te je Monroe za medije potvrdila autentičnost. Novinari su je nakon toga pitali što nosi u krevetu te je odgovorila „Chanel No. 5.“

U narednim mjesecima, postaje jedna od najvećih svjetskih filmskih zvijezda, a tu titulu su joj omogućila dva filma, „Muškarci više vole plavuše“ i „Kako se udati za milijunaša“.  Zbog takvih je uloga, u kojima glumi sponzorušu, odnosno glupu plavušu, utemeljeno mišljenje o Monroe kao glupoj plavuši. Kultna scena kada joj vjetar podiže haljinu, nastaje 14. rujna 1954. godine za film „Sedam godina vjernosti“. Još se uvijek ne zna što je zapravo glumica tada bila američkom predsjedniku Johnu F. Kennedyu, no najveća nagađanja su uslijedila nakon izvedbe pjesme „Happy Birthday, Mr. President“ koju je otpjevala Kennedyu za njegov 45. rođendan. Trajao je tek minutu, no uspio je šokirati i zgroziti publiku. Njezin se nastup dan danas smatra jednim od najupečatljivijih nastupa u povijesti Amerike. Haljinu koju je tada nosila, 2016. godine, kupuje lanac muzeja „Ripley’s Believe It or Not“ za 4,8 milijuna dolara. Tri mjeseca nakon izvedbe, 4. kolovoza 1962., Monroe počini samoubojstvo predoziranjem te tako započinje vječita igra teorija zavjere.

Filmska preporuka: Neki to vole vruće (Someone Like It Hot), 1959.

Ova se komedija, redatelja Billya Wildera, smatra jednim od najboljih filmova ikada snimljenih, a Monroe je za svoju ulogu dobila Zlatni globus za najbolju glumicu. Uz nju, u glavnim ulogama se pojavljuju Tony Curtis i Jack Lemmon. Film se vrti oko dva glazbenika koji bježe pred gangsterima iz Chicaga nakon što su svjedočili masakru na Valentinovo 1929. godine. Dvojac pobjegne te se preruši u žene kako bi pjevali u ženskoj glazbenoj grupi. Obojica se zaljubljuju u ”Sugar Kane” Kowalczyk koju glumi Monroe kao poljsko-američku pjevačicu. Tada započinje borba za njezinim srcem dok se u isto vrijeme moraju pretvarati da su žene.

Zanimljivo je za spomenuti kako je redatelj bio očajan jer Monroe nije mogla zapamtiti rečenice te tako postavlja različite ploče s tekstom. „Neki to vole vruće“ osvaja Oscara za najbolji dizajn kostima te Zlatni globus za najbolju komediju. Smatra se 14. najboljim američkim filmom te je jedan od onih kultnih filmova koji jednostavno morate pogledati ukoliko volite stare, ali kvalitetne filmove. Njegovu filmsku kvalitetu je prepoznao i osječki HNK te je napravio mjuzikl „Sugar“ po uzoru na Wilderov „Neki to vole vruće“ s ulogama Maria Petrekovića, Vesne Baljak, Duška Modrinića i brojnih drugih.

?>