KULTURA

Dr. sc. Mario Kolar, voditelj knjižnice na Sveučilištu Sjever, ovih je dana za svoju knjigu „Nuspojave čitanja“ primio nagradu „Julije Benešić“ – najveće priznanje za književnu kritiku u Hrvatskoj. Nagradu od 1999. godine dodjeljuju Slavonsko-baranjsko-srijemski ogranak Društva hrvatskih književnika i Ogranak Matice hrvatske Đakovo. O njezinu ugledu najviše govori činjenica kako su je prije Kolara dobili ugledni domaći književni kritičari poput Tonka Maroevića, Vinka Brešića, Julijane Matanović i drugih.

-Već sam ulazak u završni krug natječaja za mene je predstavljao veliku čast, s obzirom da su drugi potencijalni kandidati za nagradu bili Nikola Petković, Božidar Alajbegović i Antun Pavešković. Osim toga, posebno mi je drago što su mi je dodijelili članovi povjerenstva koje iznimno cijenim – prof. Goran Rem, doc. Sanja Jukić i književnici Mirko Ćurić i Josip Cvenić. Ovo je potvrda mog dosadašnjeg rada, ali i poticaj na daljnje stvaralaštvo – istaknuo je Kolar koji je, nakon velikog uspjeha „Nuspojava čitanja“ već dogovorio stalnu suradnju s nekim od  vodećih domaćih časopisa za kulturu, poput Kola, Vijenca i Republike.

Inače, „Julije Benešić“ nije prva nagrada koju je Kolar dobio za „Nuspojave čitanja“. Prošle godine, prije nego što je knjiga izašla iz tiska, dodijeljena joj je nagrada Ivan Vitez Trnski za najbolju neobjavljenu knjigu mladih autora s područja Podravine i Prigorja. Tekstove objedinjene u spomenutom djelu Kolar je pisao i objavljivao u različitim časopisima pet punih godina, a u njima se osvrnuo na više književnih i stručnih djela iz društvenih i humanističkih znanosti.

?>