Film

U režiji Judite Gamulin, ovaj kratkometražni film snimljen 2017. godine prikaz je nesretne čistačice koja je iz zatočeništva svog turbulentnog života zakoračila u slobodu.

Glumica Mirela Brekalo-Popović utjelovila je lik Marice; žena s manjkom stava i samopouzdanja, tek dovoljno da na trenutak okusi malo vanjskoga dijela svoje zone ugodnosti i poznatog. Njezin kućni život je stresan i iscrpljujući. Dok joj sin radi probleme koje njezin muž ih “rješava” na verbalno-nasilnički način, sve posljedice stavljene su na njezina ramena, a ona ih trpi bez prigovora. Maričin posao, umjesto sigurnog utočišta na nekoliko sati, je zapravo bijeg iz jednog kaosa u drugi. Kuća s više-manje minimalističkim i jednostavnim interijerom u sebi sadrži nemirnu atmosferu i kompliciran bračni par koji se nemilosrdno prepire dok Marica čisti. Uz stabilan rad kamere, i dobro osmišljen dijalog, ovaj film izvrsno istražuje i prikazuje strah i samo-blokadu na suptilan i strpljiv način. Čak i najmanji dio dijaloga daje nam obilje uvida u način razmišljanja glavnog lika.

Maričinim likom obitava nesigurnost. Čini se da je svaki njezin korak, koji je vodi dalje od nevolje, napravljen na vršcima prstiju koji hodaju po ljuskama jajeta. Čak i kad je oslobođena svojih okova, i dalje se osjeća zatočenom. Kada je izašla van zidina zarobljeništva, za čim je nekada čeznula, našla se kako gleda kroz prozor iza kojeg su se nalazili sretni i slobodni ljudi — unutar zidova. Ono što simboliziraju statični kadrovi ovog kratkometražnog filma jest odnos fizičke slobode i mentalnog zatočeništva, te činjenica da sloboda seže puno dalje od fizičkog bijega.

 

Fotografija: Pexels

?>