Zdravlje

Od 18. ožujka zatvorene su sve uslužne djelatnosti, osim onih esencijalnih. Manikura i pedikura trenutno je mnogima najmanji problem, ali mnoge djevojke ovih tjedana muče se sa uklanjanjem trajnog/geliranog laka. Izrast na geliranim noktima otežava obavljanje svakodnevnih aktivnosti, a predugački nokti leglo su prljavštine i bakterija.

Pobornice trajnog laka znaju da je za njegovo uklanjanje najbolje prepustiti se profesionalcu, ali dok čekamo ponovno otvaranje naših omiljenih kozmetičkih salona, potražili smo jednostavne načine za uklanjanje gela i trajnog laka da pritom vaši noktići ostanu nježni i njegovani!

Kako ukloniti trajni lak?

Za skidanje trajnog laka kod kuće potrebno vam je: rašpica, posuda s toplom vodom, vata, aceton, aluminijska folija, drveni štapić i bilo koje njegujuće ulje (kokosovo, bademovo, itd.)

Najprije grubom stranom rašpice lagano skinite površinski sloj laka, pazite da pritom ne rašpate prejako i ne dođete do površine nokta kako ju ne biste oštetili. Dovoljno je napraviti nekoliko blagih poteza rašpicom. Zatim na svaki nokat stavite komad vate dobro namočen acetonom i omotajte aluminijskom folijom. Držite tako 10 do 15 minuta, a zatim samo na jednom prstu skinite foliju i provjerite je li se lak odignuo od površine nokta. Ako nije, držite još neko vrijeme. Sada štapićem pažljivo sastružite lak, a ostatke, ako ih ima nježno uklonite rašpicom. Nakon toga nokte 10 minuta namačite u posudi s toplom vodom u koju ste ulili malo njegujućeg ulja. Zatim skratite nokte rašpicom na željenu duljinu i ispolirajte svaki nokat ako imate rašpicu za poliranje.

Na kraju, dobro namažite nokte, zanoktice i cijele ruke njegujućim uljem. Najbolje bi bilo učiniti to prije spavanja i stavite rukavice kako bi ulje što bolje upilo u vašu kožu tijekom noći.

Nekoliko dana redovito mažite nokte i zanoktice uljem kako bi se oporavile prije no što ih nalakirate običnim lakom.

Njega noktiju kod kuće

Čak i ako niste imale trajni lak, zašto ne biste iskoristile ovo vrijeme za jednostavnu kućnu manikuru? Briga o fizičkom zdravlju u ovo doba od jednake je važnosti kao i briga za psihičko zdravlje, a jedno uvjetuje drugo.

Nokte skratite rašpicom do željene duljine, pritom rašpajte samo u jednom smjeru kako oni ne bi popucali. Također, izbjegavajte koristiti grickalice i škarice za nokte. Kožicu na vrhu nokta namažite uljem, a zatim nježno pogurnite štapićem. Nikako je (JE) nemojte sami rezati ako niste profesionalac. Prije laka u boji, nokat namažite bezbojnim baznim lakom i pričekajte da se potpuno osuši. Kod većine kvalitetnijih lakova dovoljan je jedan sloj boje, a za dodatan sjaj koristite nadlak.

U slučaju da kod kuće nemate kapi za brzo sušenje laka, nokte sušite prirodno, bez korištenja sušila za kosu jer će tako lak trajati dulje. Područje oko noktiju redovito mažite uljem. Naravno da kućna manikura nije jednaka onoj kao u vašem omiljenom kozmetičkom salonu gdje vrijeme provedete i na ,,trač partiji”, ali je svakako dobro iskorišteno slobodno vrijeme kojeg sada imate i na bacanje.

?>