Film

 

Novih 10 epizoda Netflixove dokumentarne serije “Making a murderer” objavljeno je 19. listopada ove godine, a slučaj Stevena Averyja i Brendana Dasseyja ponovno je probudio mnoga pitanja.

Tko su zapravo Steven Avery i Brendan Dassey? Američki građani, stanovnici Wisconsina i osobe osuđene za ubojstvo Terese Halbach, fotografkinje iz Wisconsina. Da, zvuči šokantno, a za bolje razumijevanje cijele situacije potrebno je objasniti priču. Steven Avery automehaničar je iz Manitowoca, gradića unutar savezne države Wisconsin u Americi. On je 1985. godine pogrešno optužen za silovanje Penny Beerntsen zbog čega je 18 godina proveo u zatvoru služeći kaznu za zločin koji nije počinio. Steven je svoju nevinost uspio dokazati DNK analizom te je iz zatvora pušten 2003. godine. Za zločin je osuđena druga osoba, a za nepotrebnih 18 godina provedenih u zatvoru osuđena je policija Manitowoca. Taj slučaj ujedno je i tema prve epizode prvog dijela dokumentarne serije.

Dvije godine kasnije, 31. listopada 2005. godine nestaje Teresa Halbach, fotografkinja iz Manitowoca koja je zadnji put viđena upravo na posjedu Averyja što njega čini jednim od glavnih osumnjičenika. Detaljnom istragom i pronalaskom dokaza sve upućuje na činjenicu da je za Teresin nestanak zaslužan Steven Avery koji je u međuvremenu ponovno pritvoren. Također, za ubojstvo je optužen već spomenuti Brendan Dassey. Steven danas ima 56, a Brendan 29 godina.

Ali, jesu li oni stvarno krivi? Je li ovo drugi pokušaj policije Manitowoca da Averyja smjesti iza rešetaka do kraja života? Jesu li dokazi stvarni? “Making a murderer” pokušava odgovoriti upravo na ta pitanja. Prvi dio dokumentarne serije objavljen je 18. prosinca 2015. godine te prati povijest Stevena i Brendana, ubojstvo, pronalazak dokaza te suđenje. U želji za novim suđenjem drugi dio dokumentarne serije prati postupak rekreiranja, ponovne analize te ponovnog ispitivanja do sada poznatih, ali i nepoznatih detalja tragedije. Novi odvjetnici, postupci, dokazi i svjedoci tema su drugog dijela. Do danas je objavljeno sveukupno 20 epizoda. Making a murderer postao je svjetski fenomen pa tako postoje forumi, grupe, stranice i organizacije koje traže pravdu, a putem interneta dostupni su i svi dokazi, zapisi i sudski spisi. Cijeli slučaj izazvao je i veliku podjelu. Mnogi ljudi mrze Stevena i Brendana te ih smatraju ubojicama, dok drugi smatraju kako Steven i Brendan nikad nisu zaslužili bilo kakve optužbe. Za obje strane postoje objašnjenja.

Postoje čvrsti dokazi da Steven i Brendan krivi, ali postoje i dokazi koji ih čine nevinima. Jedan od glavnih, a ujedno i jedan od – po mojem mišljenju – najproblematičnijih dokaza koji je „dokazao“ krivnju Stevena i Brendana je Brendanovo ispitivanje. Brendan je ispitan kao 16-godišnjak bez prisustva roditelja i bez smislenih činjenica. Sve originalne dokaze moguće je pobiti, u drugom dijelu predstavljena je moguća kronologija događaja, a novi dokazi i sama razmišljanja Stevena i Brendana ovu situaciju čine još kompliciranijom. Originalno suđenje bilo je nepravedno, a zločin nije bio shvaćen od strane tužitelja, suda i obrane. S druge strane, iako ih je moguće pobiti, postoje dokazi koji Teresu povezuju direktno sa Stevenom. Jesu li Steven Avery i Brendan Dassey krivi ili je ovo još jedan pokušaj namještanja zločina trenutno nije poznato, ali prvi korak u rješavanju slučaja i pronalaženju mira mora biti novo suđenje.

?>