Svijet

U nedjelju 8. svibnja obilježavamo Majčin dan, blagdan koji se obilježava diljem svijeta. Kao što samo ime kaže Majčin dan ili Dan majki posvećen je našim majkama, a u Hrvatskoj se redovno obilježava svake godine drugu nedjelju u svibnju. Proslava ovog posebnog dana ima i različitu tradiciju u svakoj zemlji, stoga u nastavku pročitajte kako se Majčin dan obilježava u ostatku svijeta te zašto i od kada ga obilježavamo.

Anna Marie Jarvis je žena koja je zaslužna za obilježavanje Majčinog dana. Naime, ona je 12. svibnja 1907. godine osnovala Memorial meeting Mothers day. Na taj dan, u Crkvi je ženama dijelila bijele karanfile te ih potaknula na promišljanje cijenimo li naše majke dovoljno. Ovu predivnu gestu posvetila je svojoj preminuloj majci, koju su i ostali objeručke prihvatili. Godine 1914. američki je predsjednik Woodrow Wilson proglasio Majčin dan nacionalnim praznikom te odredio 12. svibnja kao datum obilježavanja.

Kada malo dublje istražimo povijest čovječanstva možemo pronaći informaciju kako se proslave u čast majčinstvu održavaju još od vremena Grka i Rimljana. Oni su organizirali festivale i proslave u čast božica majki Rhee i Cybele. U određenim zemljama u Europi, a pretežito u Ujedinjenom Kraljevstvu, Majčin dan se tumačio na drugačiji način. Naime, oni su taj dan obilježavali na četvrtu nedjelju u korizmi, kada su svi vjernici odlazili u svoju „matičnu Crkvu“ tj. u Crkvu koja je najbliža njihovu domu. Tog dana u godini, vjernici su molili za posebnu nakanu.

 

Majčin dan u Hrvatskoj

Prva proslava Majčinog dana u Hrvatskoj bila je 15. svibnja 1927. godine, a najavio ju je Katolički list, no nije poznato gdje se proslava održavala. Proslavu Majčina dana od tad je počela organizirati Hrvatska katolička ženska sveza tako što su na taj datum održavale svete mise u čast svim majkama. Nemojte se zbuniti ako pronađete informaciju kako su za obilježavanje Majčina dana zaslužni Družba Braće hrvatskog zmaja, tako nas uči naša skorija povijest. Upravo se zato vrlo često povezuje 12. svibnja 2000. godine kao datum prvog obilježavanja Dana majki.

Zašto obilježavamo ovaj dan, nije potrebno posebno objašnjavati, ali je potrebno naglasiti kako je ovo jedna od najvažniji uloga u životu, a i svakako najtežih. Na ovaj dan posebnu važnost pridajemo i samohranim majkama, majkama koje su doživjele neki oblik nasilja te majkama koje se bore za skrbništvo nad svojom djecom. Svakako, ne treba zanemariti sve majke u svijetu, bez obzira na njihovo stanje i poziciju.

Proslava Majčinog dana u svijetu

Koliko se tradicije razlikuju pokazuje i ovaj primjer proslava Majčinog dana. Primjerice, u Etiopiji se svake jeseni obitelji okupljaju na višednevnoj proslavi u čast majčinstva.  Priprema se velika gozba na kojoj se pjevaju radosne pjesme.

Tajland Majčin dan obilježava u kolovozu na rođendan njihove kraljice Sirikit.

Najpoznatiji primjer proslave ovog dana svakako je u SAD-u. Za njih je karakteristično darivanje majki cvijećem i poklonima, a obitelji majkama daju dan odmora od svih kućanskih obveza koje svakodnevno obavljaju. Mnogi trgovci iskoristili su ovaj blagdan i njegov potencijal te su ga vrlo brzo komercijalizirali. Ubrzo se ta američka tradicija proširila i na ostatak svijeta, a posebice na Europu.

I na samom kraju ne smijemo zaboraviti, sretan i veseo Majčin dan svim majkama želi Pressedan!

Zanimljivosti

– u SAD-u se razmijeni čak 120 miliona čestitki za Majčin dan

– Majčin dan je jedan od dana kada se uspostavi najviše poziva

– na ovaj dan posjećenost restorana se poveća za čak 62% u Americi

 

Fotografije: Pixabay

Izvor: https://www.history.com/topics/holidays/mothers-day

?>