Književnost

Riječi mogu uništiti. Slomiti srca, započeti ratove. Riječi mogu iscijeliti. Stvoriti prijateljstva, ujediniti narode. Jedna lijepa riječ upućena strancu za tu osobu može značiti razliku između života i smrti. Riječi su moćne. Riječi su…magija.

Kad čitam, riječi se pred mojim očima transformiraju u slike. Cijela knjiga se odvija u mojoj glavi baš kao da gledam film. Samo što taj film nije proizvod tuđe mašte, već moje vlastite. Sve te slike temelje se na mojim iskustvima, mojim željama. Ono s čime nikad prije nisam bila u dodiru, proizlazi iz moje podsvijesti. Zbog toga, kad gledam film, osjećam se kao outsider. Ali, kad čitam knjigu, postajem dio te knjige. Stapam se s likovima. Vidim ono što oni vide. Čujem ono što oni čuju. Osjećam ono što oni osjećaju. Ponekad se toliko izgubim u knjizi da više ne znam što su misli likova, a što moje vlastite. Zato me samo knjige mogu natjerati da se smješkam od uha do uha, dovesti me na rub suza, razbjesniti do te mjere poželim bacati stvari i vrištati.

Kroz knjige sam proživjela 1000 života. Posjetila mnoge zemlje, neke i stoljećima ranije. Bila sam vođa revolucije na Marsu, hipohondar s tendencijom dizanja stvari u zrak, znanstvenik u potrazi za lijekom skrivenim u amazonskoj džungli. Bila sam i čovjek pušten iz zatvora koji oplakuje jednu lošu odluku iz prošlosti čije će ga posljedice pratiti do groba, gay policajac koji se javi za najopasniji zadatak kako bi kolegama na poslu dokazao da je jednako vrijedan kao oni i mlada crnkinja u pokušaju da proširi istinu o ubojstvu najboljeg prijatelja. Kroz knjige naučiš toliko toga. O svijetu, o sebi samome. Odbaciš predrasude, prestaneš suditi o tuđim životima. Shvatiš koliko su neograničene mogućnosti kojima je svijet ispunjen. Iskusiš patnju i radost, ljubav i mržnju, život i smrt. Iza svake knjige, iza svakog iskustva izađeš utoliko snažniji.

Nekima možda ovo što pišem nema smisla, pogotovo ako to nikad nisu iskusili dok su čitali. Ali nije teško upasti u to stanje. Samo se treba prepustiti magiji riječi. Jer knjige su upravo to…magija.

?>