DRUŠTVO

Na trećoj Pressedanovoj tribini u Sveučilišnom centru Koprivnica, ugostili smo mladu i ambicioznu urednicu Yammat FM-a s više od 5 godina iskustva u novinarstvu – Lorenu Ouahchiju. Tribinu su vodili studenti preddiplomskog i diplomskog studija, Karla Jelić i Krešo Puklavec koji su kroz intervju s Lorenom približili publici njezin rad.

Lorena Ouahchia, rodom iz Umaga, koja se 5 i pol godina bavi novinarstvom, danas  je urednica informativnog  programa. Točnije Lorena radi na radiju Yammat te raznim projektima i društvenim mrežama ona i njezini suradnici pokušavaju „stari medij“ približiti mladim ljudima. Ispričala nam je o svojim počecima i da je zapravo novinarstvo upisala jer je htjela najduže ljeto između srednje škole i fakulteta, a na novinarstvu Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu nije bilo prijemnog ispita. Također, otkriva nam kako je bila uvjerena da će se baviti televizijskim novinarstvom i da se sasvim slučajno našla u eteru.

Čekala sam prijateljicu na petom katu Sveučilišta koja je završavala vijesti na radiju i prišla mi je kolegica i pitala me hej, tko si, što si, što radiš; ja joj odgovorim da sam Lorena, prva godina itd., a ona me pitala zašto ne bi radila nešto te mi gurne papir s vijestima da ih dođem čitati na radio.

Na radiju je sve bilo ležerno i opušteno i prvi put je vodila program, što joj nije bilo baš lako. Ispričala nam je da je vrlo teško i zahtjevno raditi na televiziji  i da je na kraju shvatila da to i nije baš za nju, tako da se vratila na radio gdje joj je atmosfera bila puno ljepša i tu je i ostala. Prvi radio u kojemu je vodila program zvao se „Radio Student“, a na Yammatu je završila po preporuci svojih kolega gdje radi s prijateljicom već 6 godina što sve skupa čini mnogo ljepšim.

Lorena je brzo napredovala i kako kaže: „Nije baš ugodno naređivati osobama koje su ti nekada bile mentori i učile te onome što ti danas znaš.“ Na to se također nadovezala da svi zajedno timski rade tako da nema baš tog naređivanja koje njoj dosta teško pada. Studentima je poručila: “Samo probajte! Ako ne probate, nećete znati!” nadalje je savjetovala da je važno biti ustrajan i imati svoje mišljenje, znati što ne znaš i to svoje znanje konstantno nadograđivati.

?>