Film

„Okja“, čiji je režiser Bong Joon-ho, avanturistički je film Netflixove produkcije objavljen 2017. godine. Glavna tema filma je djevojčica Mija koja će učiniti sve kako bi od ljudske okrutnosti i bolne smrti spasila svoju genetski modificiranu svinju Okju. Film prikazuje odnos pojedinca i sustava te surovu realnost našeg društva.

Osnovna radnja

„Okja“ priča priču o tvrtki Mirando koja je, kako na početku filma govori čelnica firme Lucy Mirando, uspjela uzgojiti super svinju koja je uzgojena u potpuno prirodnim uvjetima, ne zagađuje okoliš te sadrži veliku količinu mesa. Naravno, super svinja kreirana je u laboratoriju, a tvrtka Mirando pričom o prirodnom uzgoju želi globalno publicirati svoj novi proizvod. Mirando zatim odabire 26 farmera koji će u narednih 10 godina odgajati super svinje, a na kraju će izabrati savršenu svinju koja će uvesti revoluciju u prehrani.

Radnja nas zatim upoznaje s Mijom, djevojčicom koja živi u planinama Južne Koreje te kojoj je najbolji prijatelj Okja, super svinja. Okja je u Mijinom vlasništvu već 10 godina, a dolaskom zaposlenika tvrtke Mija u šoku shvaća kako je vrijeme da Okju prepusti znanstvenicima koji ju joj tada i oduzmu. Mija se svim snagama krene boriti protiv firme Mirando te čini sve kako bi spasila svoju super svinju. Zapletom situacije Mija upoznaje članove ALF-a, grupe čiji je glavni cilj zaustaviti ubijanje i mučenje životinja. Grupa Miji objasni pozadinu priče nakon čega krenu u stvaranje plana kojim će pokušati zaustaviti daljnji uzgoj i ubijanje genetski modificiranih svinja. Konačni cilj tvrtke Mirando je predstavljanje nove super svinje u New Yorku, a ALF želi razotkriti cijeli slučaj.

Problematika i shvaćanje filma

Glavni problem iznesen u filmu je ljudska okrutnost prema životinjama. Film prikazuje loše i često zataškane uvjete unutar velikih prehrambenih korporacija čiji je cilj proizvesti što više mesa. Ubijanje, a često i mučenje životinja zbog hrane danas je postalo sasvim normalno, a ovaj film želi nam prikazati kako to stvarno izgleda. „Okja“ ne nudi rješenje i ne tjera nas da postanemo vegani, već da svjesno prihvatimo činjenice.

Važno je napomenuti da je ovaj film još mnogo toga. Film „Okja“ pomoću Mije, Okje i tvrtke Mirando zapravo prikazuje sliku našeg društva; društva koje često živi u prividnoj savršenosti, društva kojemu je glava svakodnevno okupirana serviranim informacijama i slikama, društva koje zbog utjecaja velikih korporacija ne vidi „stvaran“ svijet, društva koje smatra da je superiorno. Ovaj film odličan je način da razmislimo o okruženju u kojem živimo te da se zapitamo živimo li u realnom i stvarnom svijetu ili sami stvaramo umjetnu sliku istog. Okja i Mija nalaze se unutar sistema koji svakodnevno sve više upravlja društvom, a njihova želja za slobodom zapravo je ono što živi i u nama, iako to često zaboravljamo. „Okja“ dokazuje koliko je teško biti pojedinac, ali vlastitim stavom, razmišljanjem i uporom taj pojedinac može pronaći svoju sreću. Mijina ljubav prema Okji je ono što ju je tjeralo da spasi najboljeg prijatelja, a pomoć grupe ALF pokazatelj je da želja za stvarnom slikom svijeta i ljubav prema životinjama nikad neće nestati.

?>