Film

Filmsko ostvaren Kursk: Prokletstvo dubina danskog redatelja Thomasa Vinterbera napokon je na filmskom platnu. Snimljen prema knjizi Roberta Morea A Time To Die, teška pomorska tragedija koja se dogodila 2000. godine u filmu prikazana je očima običnih mornara. Kroz priču nas vodi lik časnika Mikhaila Averina (glumi ga belgijski glumac Matthias Schoenaerts) koji je zajedno sa 23 mornara zarobljen u odjeljku 9 potonulog Kurska. I dok se obitelji na površini bore za njihov spas suočavajući se sa političkim preprekama, mornari u odjeljku 9 čine sve kako bi se održali na životu.

Agonija koja je započela zbog eksplozije neispravnog torpeda unutar podmornice trajala je nevjerojatnih tjedan dana. Vinterber krupnim planovima i dinamičnim kadrovima želi približiti emotivne patnje likova, njihovu odlučnost da se bore za život i vjeru da će pomoć doći. Vrijeme je njihov najveći neprijatelj koje je isteklo onog trenutka kada je nekolicina mornara prodala svoje satove kako bi prijatelju kupili šampanjac za vjenčanje.

Vještim detaljima redatelj opisuje nemoć, hladnoću na licu i fizičke promjene dok se smrzavaju, nadajući se do posljednjeg trenutka da će ih netko spasiti. Pomoć nikada nisu dočekali. Brzim rezovima iz jednog kadra u drugi podiže atmosferu kod gledatelja i pobuđuje emocije. Sav besmisao ove tragedije možemo vidjeti odmah na početku filma kada admiral Viacheslav Gruzinsky (Peter Simonischek) na palubi broda koji plovi na vojnu vježbu, jednom časniku govori “Sada još trebamo shvatiti tko nam je neprijatelj”. U tom trenutku Vinterber nam servira opći plan mora koji objašnjava svu nedostižnost ruske flote u utrci za naoružanjem.

Iako snimljen prema istinitom događaju, politička konotacija izbačena je iz filma jer kompanija EuropaCorp nije željela cenzuru. Njihov predsjednik Luc Besson odlučio je da fokus bude na spašavanju mornara. Zamjerki ovom filmu ima nekoliko. Europski glumci koji glume Ruse govore engleskim naglaskom. Jedini izvorni govornik na engleskom je odličan Colin Firth. Također, film kao da je snimljen da se svidi američkoj publici koja žudi za akcijom. Za gledatelje koji žele dobru zabavu ovaj film je veoma dobar, a za one koji znaju pozadinu događaja bit će pomalo razočarani jer ono što se događalo u podmornici ostat će zauvijek tajna.

 

?>