KULTURA

U srijedu, 9. svibnja 2019. godine s početkom u 18 sati na Sveučilištu Sjever u SC Koprivnica službeno je otvorena izložba fotografskog natječaja, četvrtog po redu, pod nazivom Kultura u fokusu.

U prostorima Sveučilišta Sjever postavljena je izložba fotografskog natječaja Kultura u fokusu za 2018./2019. godinu. Izložbu je otvorio gradonačelnik Koprivnice, Mišel Jakšić koji je ponosan voditi ovakav grad koji ima kvalitetne i motivirane ljude u kulturnim projektima te ističe: “Jako puno nam znači Toni Franović, jako puno nam znači Mario Periša. Lijepo je imati takva vrhunska imena u našoj Koprivnici koji uz motivaciju nekih novih ljudi uspijevaju dovesti u Koprivnicu doista etablirana i najjača imena Hrvatske i Europske umjetničke scene”

gradonačelnik Mišel Jakšić

Autor projekta i jedan od članova žirija, doc. art. dr. sc. Mario Periša istaknuo je “Na najmlađem sveučilištu u RH realiziramo ovu izložbu koja je značajna za sve one koji se bave fotografijom, a ujedno tako značajna je i za Sveučilište Sjever jer ovaj projekt radi sintezu umjetnosti i znanosti te se na ovome projektu razvijaju i rade različiti znanstveni projekti koji su rezultirali i doktorskom disertacijom”

Autor projekta, doc. art. dr. sc. Mario Periša

Ovo je četvrta izložba po redu, kontinuitet je stabilan i redovito pristiže u prosjeku preko 1200 radova koji stručni žiri evaluira, ocjenjuje po kategorijama te se bira Grand Prix nagrada pobjednika. Na taj način sugeriramo kroz stručne kompetencije autorima na koje aspekte da nastave promišljati jer je fotografija, kao i sve drugo što nas okružuje, podložna trendovima te tako kroz ovaj projekt otvaramo nove horizonte i nove mogućnosti, rekao nam je doc. art. dr. sc. Mario Periša.

doc. art. dr. sc. Mario Periša, doc. art. Toni Franović

Sudjelovalo je preko 150 autora sa preko 1200 radova. Na sveučilištu je prikazno 47 autora koji su u selekciji, a još pet autora su odvojili koji su imali umjetnički koncept. Doc. dr. sc. Gordana Tkalec uručila je nagrade ovogodišnjim dobitnicima. Grand Prix nagradu zaslužila je Sandra Šimunović (portret umjetnika), ostali pobjednici po kategorijama su Saša Huzjak (koncertna fotografija), Goran Morović (galerijske i muzeološke izložbe), Gordana Kvajo (nepokretna kulturna baština), Robert Gojević (umjetnički koncept/projekt), Zoran Kolarić (kazališne, filmske i plesne umjetnosti).

Uručenje glavne nagrade

Za glavnu organizaciju i provedbu zaslužna je tvrtka Mediapich zajedno s ostalim partnerima; Sveučilište Sjever (izv. prof. dr. sc. Mario Tomiša, doc. art. dr. sc. Mario Periša i doc. art Robert Geček), Muzej grada Koprivnice (Robert Čimin, viši kustos i Draženka Jalšić Ernečić, viša kustosica Galerije Koprivica koja je zaslužna za koncepciju i likovni postav).

Također, doc. art. Toni Franović vodio je radionicu Umjetnička intervencija u vrtu koji naglašava kako bi ova ideja bez studenata bila besmislena i da su oni najviše zaslužni. “Medij je jedna univerzalna, ne samo kulturno i izražajno vizualna kategorija. Naš glavni medij je voda i voda kao medij je temelj naše današnje koncepcije – koristimo tehniku akvarel.”

doc. art. Toni Franović/ Umjetnička intervencija u vrtu

Kako je i sam umjetnik doc. art. Franović rekao da je sve ovo bez studenata besmisleno, razgovarali smo sa studenticom Medijskog dizajna, Dorom Kolar, koja je sudjelovala u projektu. “U ovome projektu Kultura u fokusu studenti su sudjelovali na različite načine; postavljanjem izložbe, crtanjem, dizajnom vizuala (leci, plakati) te glazbom kako bi zajedničkim snagama doprinijeli cjelokupnom projektu.”

Student Karlo Pavlović

Student Karlo Pavlović, poznat i pod svojim umjetničkim imenom, Time to Sl33p, bio je zadužen za dobru glazbenu atmosferu zajedno sa studentom Zoranom Borojevićem. “Pripremili smo opremu, napravili smo set da bude bolji ambijent. Puštamo house i inide dance glazbu, a prilagodili smo zajedničke stilove da bude bolja kombinacija.”

Uz izložbu koja je otvorena za sve posjetitelje do ponedjeljka, 13. svibnja održat će se radionce: petak 10.5. s početkom u 13 sati – Studijska rasvjeta, radionica Danijela Moćana zatim subota 11.5. s početkom u 11 sati – Stare fotografske tehnike, radionica Miroslava Arbutina Arbe.

foto: Ivona Rož

?>