Politika

Redovita konferencija za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, koja se održava svakoga dana u 14:00 sati, održana je tako i jučer te je ponovno podigla mnogo prašine na društvenim mrežama i portalima.

Naime, na novinarkino pitanje hoće li osobe koje su pod mjerom samoizolacije, kad dođe do izbora, moći ići glasati, to jest, na koji način će se to provesti, vrlo velik broj sugrađana ostao je iznenađen odgovorom epidemiologa i ravnatelja HZJZ-a, Krunoslava Capaka.

Apsurdistan

Već gotovo dva mjeseca slušamo jedno te iste riječi: samoizolacija, mjere, karantena, ostani doma, ostanimo odgovorni, pandemija, koronavirus, COVID-19, infekcija… Svakoga dana hrani nas se s hrpom informacija, što na jutarnjim, podnevnim, večernjim dnevnicima, što na portalima te je došlo do prezasićenosti. Konferencije koje se održavaju u 14:00 sati postale su totalni fijasko i ne zna se više tko pije, tko plaća. Tako smo, dana 11. svibnja 2020. godine otkrili kako je moguće izaći na izbore ako smo pod mjerom samoizolacije. Potrebno je samo staviti zaštitnu masku na lice i problem je riješen. Prisjetimo se kako su u samom početku ove pandemije i epidemije u Republici Hrvatskoj za kršitelje mjere samoizolacije određene vrlo rigorozne novčane kazne u iznosu od 8 do 120 tisuća kuna. Ako osobe nisu imale nikakve simptome, svejedno nisu smjele izaći iz kuće ni u kom slučaju, niti s maskom, niti bez nje jer se smatralo kako su velika opasnost po ostale ljude. Ali sada, kako kaže Capak, ne bi trebalo biti problema ako se stavi maska. No, to nije sve! Osim njega, u igri je bila i epidemiologinja, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, Alemka Markotić, koja je donedavno kršenje samoizolacije oštro osudila i usporedila s bioterorizmom, to jest da je to kao da netko s puškom dođe u trgovački centar. Dakle, virus je, kad smo pod mjerom samoizolacije, očito otporan na nas i neće se proširiti kad izađemo na birališta. To mora da nas štiti Plenkovićeva Vlada, pa onda virus odustane jer shvati kako nema šanse protiv desnice.

#ostanidoma? #ostanimoodgovorni? – Evo sad ću, samo da izađem na izbore

Još uvijek se ne zna točan datum održavanja parlamentarnih izbora, no nagađanja su da bi se mogli održati već u srpnju ove godine. HDZ žuri s izborima kako se na jesen ne bi dogodio taj već toliko puta spomenut – drugi val epidemije. Ali, niti to ne bi bio problem jer bi se izbori u svakom slučaju održali, isto kao što su se održali i unutarstranački izbori HDZ-a u ožujku ove godine. Bez problema su se autobusima dovezli vjerni ‘Rvati iz ‘Ercegovine na glasanje te su se granice otvorile u čast izborima. Mora da zaista mislimo na domovinu i našu dijasporu čim smo povukli tako plemenit potez. Makar padale i sjekire s neba, na glasanje se mora te je očito HDZ iznad mjera prevencije koronavirusa čim se takvo što dopustilo.

S jedne strane, ispire nam se mozak heštegovima koji su stajali i stoje u kutku svakog programa na televziji; #ostanidoma i #ostanimoodgovorni, a s druge strane dozvoljava se glasanje ljudi koji su pod mjerom samoizolacije. No, zaboravila sam jednu važnu stvar – živimo u Hrvatskoj, stoga je sve moguće.

?>