Uncategorized

 

Zašto dopuštamo da kraljica sportova pati

Zahvaljujući petorostrukom atletskom olimpijcu i osvajaču prve pojedinačne medalje za samostalnu Republiku Hrvatsku, 1992. godine na Europskom dvoranskom prvenstvu u Genovi, našem Branku Zorku te njegovom treneru, profesoru Dragi Palčiću, križevačka je atletika  nadaleko poznata svim ljubiteljima sporta. Usprkos teškim uvjetima u kojima je Branko Zorko morao trenirati, rezultati nisu nikada izostajali, pa je tako davne 2004. godine došao prijedlog da se pokrene projekt gradnje nove atletske staze u Križevcima.

Sve je počelo kada su predsjednik i glavni tajnik Europskog atletskog saveza (EAA) Hansjoerg Wirz i Till Lufft uputili su pismo Hrvatskom atletskom savezu i  tadašnjem križevačkom gradonačelniku Branku Hrgu u kojem podržavaju inicijativu da se u Križevcima uredi nova atletska staza. “Ako se ostvari bit će to prava počast vašim atletskim junacima i nemjerljivi doprinos budućnosti športa, kako na lokalnoj, tako i na državnoj razini. Stoga bih Vam u ime Europskog atletskog saveza i svih iz europske atletike, zaželio sve najbolje u naporima za ostvarenje toga važnog cilja”, poručio je predsjednik Eurpskog atletskog saveza križevačkom gradonačelniku.

Uskoro je cijela inicijativa pokrenuta, a odlučeno je da će se početi prikupljati sredstva od prodanih ulaznica na križevačkom malonogometnom turniru za izgradnju staze. Novac se prikuplja sve do danas, a kada se prikupi “dovoljno“ te ako se realiziraju sredstva iz drugih izvora, atletska bi staza trebala doći na dnevni red. U međuvremenu je medijska buka utišana, a nitko nije uspio intervenirati.

Također, saznajemo kako je 2013. godine križevačka udruga C-DUR organizirala tri glazbena koncerta u sklopu dobrotvorne akcije za obnovu atletske staze. “Tamošnje atletsko borilište je u derutnom stanju i pohvalna je svaka akcija koja može pridonijeti boljim uvjetima rada križevačkog atletskog kluba u kojem je svojedobno dva desetljeća vježbao proslavljeni petorostruki olimpijac Branko Zorko“, rekao je predsjednik udruge Boris Brčić.

Iako su te humanitarne akcije održane, nitko i dalje ne zna gdje je novac. Članak 12. Opće odredbe 1.  Zakona o humanitarnoj pomoći nam govori da je Organizator humanitarne akcije dužan prikupljena financijska sredstva voditi na računu za humanitarnu akciju, a prikupljenu humanitarnu pomoć u naravi dodijeliti korisniku što je prije moguće.

s1

Bivši gradonačelnik Križevaca: “Križevci su mali grad koji ima tri olimpijca, Branka Zorka, Marka Tomasa i Ninu Habuna. Od njih su dva atletičara, pa je ta želja za pravom atletskom stazom opravdana. Pokušavali smo na nekoliko načina riješiti to pitanje i pokrenuli aktivnosti. Uspjeli smo riješiti imovinsko-pravne odnose, napraviti projekt i ishoditi dozvole. Prošle godine kandidirali smo stazu na jedan EU fond, no u prvom krugu nismo prošli zbog jedne male računske greške naših partnera iz Mađarske. Pisali smo žalbu i čekamo odgovor. Prije nekoliko godina rekao sam da ćemo stazu izgraditi kad se gospodarska situacija popravi. Danas mogu reći da će atletska staza biti napravljena u narednom mandatu, ako ne iz nekog EU fonda onda iz vlastitog proračuna, što je sukladno ranijim najavama, jer Križevci imaju dobre gospodarske pokazatelje unazad dvije godine.“

Međutim, danas je situacija gotovo ista. Novi gradonačelnik Križevaca, Mario Rajn: “ Trenutno čekamo da se otvori natječaj na koji bi mogli prijaviti pripremljeni projekt izgradnje sportsko-rekreativnog kompleksa u Križevcima. Ovaj projekt obuhvaća uređenje gradskog stadiona, izgradnju workout, skate i bike parka na livadi iznad sportske dvorane sa svom opremom, skakaonama i rampama, uređenje staze za rekreativno trčanje prema Ratarskoj šumi te uređenje okoliša, površina za odmor i druženje. “

Gdje je sav novac koji se prikuplja od 2004. Godine. Također, da li je izgradnja staze u planu za 2018. godinu. “ Za novac trebate pitati organizatore tih akcija jer ništa od toga nije Grad inicirao.  Sve ovisi o ovom natječaju. U slučaju da projekt ponovno ne prođe na natječaju, tada ćemo svakako pronaći način da se staza napravi iz Proračuna Grada, makar kroz faze “, rekao je Rajn.

Pokušali smo dobiti informacije od predsjednika Zajednice športskih udruga Križevaca, profesora Josipa Šikića, no nažalost, on je u nekoliko navrata odgađao intervju, te ponavljao kako mora saznati neke informacije. Jedina informacija koju smo dobili od profesora Šikića jest da je čuo neke “pozitivne“ stvari.

Tako je križevačkoj atletici nakon više od jednog desetljeća čekanja ostala nada da će jednog dana zaživjeti ovaj projekt. Kako stvari stoje, još će brojne generacije čekati novu atletsku stazu.  Sudeći prema izjavi presjednika sportske zajednice Križevci, nazire se sve, samo ne pozitivno.

 

s2

?>