Film

Kino je ono što nikada neće izaći iz mode, upravo zato što pruža bezbroj mogućnosti naspram one ispred naših malih ekrana. I dok jedni sjede i čekaju povratak u kinodvorane, zagrebačko kino „Kinoteka“ je prošloga tjedna pokrenulo „Kino teku“. Magazin će izlaziti u onoj, trenutno jedino dostupnoj verziji – online.

On bi trebao oživiti audio i tekstualni sadržaj gdje ćemo moći sudjelovati u raspravama, virtualnim kavama i druženju kroz razne aspekte. Jedini cilj je, kako kažu, otvoriti prostor za druženje, upoznavanje, raspravu i promišljanje filmskih djela, autorskih opusa, žanrova i ostalih umjetničkih tema. Suradnici ovog kreativnog online magazina su oni koji su svoje vještine brusili u radu s raznim portalima, časopisima, radijskim i televizijskim emisijama, festivalima i slično.

Kreativnost filmskih zaljubljenika

Nema sumnje, ovakav magazin je svima bio potreban. Ljubitelji filma, kao i njihovi kreatori, na jednome će mjestu moći pročitati, čuti ili vidjeti ono u čemu uživaju – filmu. Kreativnost zaljubljenika u film, otvara nam brojna vrata. Ta ‘vrata’ nude nam filmske klasike, teme vrijedne rasprave te brojne druge sadržaje, a sve to putem društvenih mreža. Ovakav pristup filmu, omogućen je za vrijeme novonastale izvanredne situacije. Magazin će, ponovnim otvaranjem kinodvorana, svoju ulogu prenamijeniti u svrhu praćenja programa u kinu. Kako je došlo do ideje za online magazin, rekao nam je Mario Kozina, voditelj filmskih programa.
„Na ideju za pokretanje online magazina došli smo spontano – naime, već neko vrijeme razmišljamo o načinima na koje filmske programe kina možemo nadograditi različitim diskurzivnim programima, a online časopis bio je jedan od njih. Odlučili smo ga pokrenuti baš sada jer smo shvatili da nam, osim mogućnosti gledanja filmova na velikom platnu, podjednako nedostaje onaj društveni segment koji podrazumijeva odlazak u kino.“

Rubrike u kojima možemo pronaći sve što nas zanima


Svaki medij prepun je rubrika pomoću kojih možemo pronaći upravo ono što nas je osobno zaintrigiralo. Kino teka se za sada sastoji od nekoliko stalnih rubrika kroz audio, video i tekstualni oblik koji će se od ovoga tjedna objavljivati redovito kroz službenu i društvenu stranicu kina. Ono što još nudi jest tzv. „Virtualna kava“ – ona koju ćete moći popiti online u glavnoj ulozi s pojedincima filmske scene. Još jedna od rubrika jest „Klasici u vremenu karantene“. Oni nam donose rasprave o filmskim klasicima koje smo, ili ćemo, pogledati za vrijeme koronavirusa, a u „Dolazećim atrakcijama“ će se pisati o filmovima koje bismo željeli pogledati na ‘velikom platnu’, kada se situacija promijeni, a mi se ponovno vratimo u filmsku dvoranu. Svaki će tjedan izlaziti i „Filmska lista“, popis filmova po određenoj temi koji će se objavljivati svakodnevno pomoću društvenih mreža.
„Odlučili smo iskoristiti okolnosti u kojima nas većina vrijeme provodi unutar četiri zida, da lansiramo projekt koji će oživjeti duh društvenosti i druženje koji inače vezujemo uz kino“ – rekao je Mario Kozina.


Prva kava nakon duljeg vremena je najbolja kava!

Prvo izdanje online magazina ugledalo je svjetlo dana putem virtualne kave sa Sandrom Antolić, scenaristicom i voditeljicom filmskih emisija na HRT-u. Razgovor je moderirala Višnja Vukašinović. Zašto baš virtualna kava, Kozina je odgovorio kroz jednu jednostavnu rečenicu, a ona dokazuje ono što svi možda osjećamo – potrebu za ‘kavom’.

“Kava, zato što naći se s nekime na kavi često funkcionira kao sinonim za naći se s nekime radi razgovora i druženja, a virtualna se odvija na internetu, tj. u virtualnom prostoru.“


“Filmska lista“ je složena kroz filmove koje, nakon novog iskustva – izolacije, drugačije shvaćamo i gledamo. Naravno, ovaj kreativni magazin nudit će i nove rubrike te će dorađivati postojeće, a ono što moramo naglasiti jest to da će uključivati i suradnje s partnerima s kulturnih insitucija. U takvom partnerstvu, pokrenut je „Filmsko-čitalački klub“ u suradnji s Booksom, a ona predstavlja mjesto za knjigu i književnost, te, u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih, gostovanje projekta „Svijet nakon karantene“. Ništa nam ne preostaje osim praćenja daljnjeg rada Kinoteke jer, svi oni imalo zainteresirani za film, su dobili svoj virtualni prostor.

?>