Info

Studenti Sveučilišta Sjever prvi su put nastupili na tradicionalnome međunarodnome košarkaškom turniru koji se od 17. do 20. prosinca 2015. godine održao pod organizacijom Dubrovačkoga sportskoga studentskog saveza.

Turniru je održan u sportskoj dvorani Gospino polje. Nastupilo je devet ekipa iz Hrvatske (Sveučilište Sjever, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište Zadar, Veleučilište u Rijeci, Veleučilište u Varaždinu, Interuniverzitetski centar Dubrovnik), Slovenije (Fakultet za gradbeništvo Maribor), Kosova (University of Pristina: Hasan Pristina) i Turske (Bogazaci University Istanbul).

Košarkaška ekipa Sveučilišta Sjever, pod vodstvom profesora Nedjeljka Pavleca, nastupila je u sastavu: Kristijan Rušec, Boris Ribić, Vedran Kovač, Rafael Pavić, Ivan Pavić, Fran Franjković, Filip Slatković, Boris Rubin, Andro Nakić i Ivan Parada.

Naša ekipa nije imala sreće sa ždrijebom. Ušla je u vrlo tešku skupinu s najvećim favoritima turnira, predstavnicima Sveučilišta Priština, i prošlogodišnjim finalistima Božićnog turnira, momčadi Veleučilišta u Karlovcu.

Prva utakmica s Karlovčanima završila je porazom 47 : 33 (11 : 11, 14 : 6, 12 : 7, 10 : 9). Nakon izjednačene prve četvrtine, činilo se da ekipa Sjevera ima šanse za to da napravi iznenađenje, ali u nastavku je presudila šira klupa fizički moćnih protivnika. Karlovčani su na raspolaganju imali dvije podjednako kvalitetne petorke koje su u drugoj i trećoj četvrtini ostvarile nenadoknadivu prednost. Zadnja četvrtina ponudila je nadu u preokret, ali na kraju su iscrpljeni Sjevernjaci pokleknuli pred kasnijim finalistima turnira.

Predstavnici Sjevera u drugoj utakmici skupine nisu imali previše šansi protiv ekipe iz Prištine, sastavljene od reprezentativaca omladinske reprezentacije Kosova.

Igralo se u samo jednom smjeru, pa ne treba čuditi poraz od 67 : 21 (11 : 7, 20 : 2, 24 : 4, 12 : 8). Sjajan šut izvana i stalni presing ekipe iz Prištine brzo su slomili naše košarkaše koji su u prvoj i zadnjoj četvrtini ipak pružili dostojan otpor odlično uigranim Albancima.

O težini skupine govori i podatak da su se u finalu turnira susrele ekipe protiv kojih su Sjevernjaci igrali u skupini. U neizvjesnoj su završnici pobjedu u finalu odnijeli košarkaši iz Prištine koji su rezultatom 67 : 65 pobijedili momčad Veleučilišta u Karlovcu i osvojili Božićni turnir u Dubrovniku.

Najbolji strijelac naše ekipe bio je kapetan Bruno Ribić sa 16 postignutih poena. Nimalo impresioniran renomeom protivnika, Ribić se, uz sjajan šuterski učinak, može pohvaliti i vrlo atraktivnom igrom.

Studenti Sveučilišta Sjever Filip Slatković i Vedran Kovač sudjelovali su u natjecanju u gađanju trica. Svaki od 29 natjecatelja imao je pravo gađati 12 puta, i to s tri pozicije na terenu. Vedran Kovač osvojio je sedmo mjesto s pet poena, a Filip Slatković podijelio je plasman između 20. i 25. mjesta s dva pogotka.

Usprkos relativnome rezultatskom neuspjehu, naša je ekipa pokazala izuzetnu sportsku kulturu i primjereno ponašanje na terenu, pa je na kraju takmičenja dobila nagradu za FAIR PLAY momčad Božićnog turnira.

tekst

Održana su dva sastanka profesora na kojima su sudjelovali i rektori sveučilišta iz Istanbula i Prištine te prorektorica zadarskog sveučilišta. Tema sastanka bio je položaj akademskog sporta i mogućnosti koje se otvaraju organiziranjem ovakvih turnira. Postignut je zaključak da su studentska natjecanja odlična prilika za razmjenu sportskih i akademskih iskustava i za druženje s kolegama iz drugih država.

Na kraju je dogovoren nastavak suradnje, pa je tako rektor Bogacazi University Istanbul uputio poziv ekipi Sveučilišta Sjever da u svibnju 2016. godine sudjeluje na košarkaškom turniru u Istambulu, a dogovoreno je i gostovanje predstavnika University of Pristina na Danu sporta Sveučilišta Sjever.

?>