SPORT

Tabata runde s toaletnim papirom novi su fitness izazovi

Danas su zatvorena i kina, ugostiteljski objekti, apsolutno svi fitness centri u Hrvatskoj, a gotovo i cijelom svijetu. Svi smo suočeni s istim problemom. Na osnovi čega ćemo svi plaćati najam prostora, trenere, porezne obveze i druge ,,sitnice”, stvarno nemam pojma

Foto: Tara Musulin
Zatvaranje fitness centara

Na petak 13. (ironično ili ne) odradila sam posljednji trening (za ovih mjesec dana) u svojem fitness studiju – Hard Body Gym Radnička. Samostalno treniram već gotovo četiri godine, a grupne treninge na žuto sivom tatamiju u Radničkoj 47 vodim od travnja 2018. godine. Dakle, ne radi se o klasičnoj teretani s utezima i spravama već o malom i personaliziranom gymu u kojem se provode grupni treninzi do maksimalno deset ljudi, u različitim grupama, prilagođeno apsolutno svakom polazniku ovisno o njegovoj kondicijskoj i fizičkoj spremi.  Tog prošlog petka još uvijek nismo bili sigurni hoćemo li morati zatvoriti teretanu i kako će se odvijati cijeli tijek proglašene pandemije. Slutili jesmo da ćemo možda biti primorani, ali još uvijek nije bilo objave službene zabrane. Da, okupljanja do sto ljudi bila su zabranjena, ali nas je u našoj teretani u jednom trenutku maksimalno dvanaest, vježbanje je dobro za zdravlje, a nama trebaju plaće… nastavljamo s radom!

A onda je Ured za civilnu zaštitu grada Zagreba na službenoj Facebook stranici objavio da se prekidaju sva sportska i edukacijska događanja – nigdje nije bilo konkretne zabrane, nigdje još uvijek nije stajao natpis da se mora prekinuti rad fitness centara i teretana. Komentar na toj objavi napisao je i Orlando Lopac, vlasnik  Orlandofit teretane te ga prenosim u cijelosti:

,, Poštovani, mi OrlandoFit Croatia imamo 3 velika fitnessa 5* u Zagrebu. Molimo Vas za sljedeće odgovore:
Na osnovu kojeg kriterija kino ili ugostiteljski objekt imaju sigurnije i kvalitetnije sigurnosne i zdravstvene uvjete od vrhunskog fitness centra u kojem su sanitarno higijenski uvjeti i količina dezinficiranja kao i ostali uvjeti (ventilacija, pročišćcavanje zraka i slično) gotovo isti kao u bolnici? Zahtijevamo dostavu odgovorne institucije i potvrdu da se zabrana odnosi na d.o.o. koji ima tri fitness centra s elektronskom kontrolom ulaza i izlaza i limitatorom broja korisnika u jedinici vremena (max 90 korisnika sa zaposlenicima) dostavljen na poslovnu adresu odgovorne osobe tvrtke.
Nadalje, kako se naš mjesečni hladni pogon kreće od 1.000.000,00 do 1.200.000,00 kn tražimo pismeno očitovanje Vlade RH ili Ureda za sport grada Zagreba, tko preuzima na sebe troškove neto i bruto plaća i redovitih obveza koje imamo – plaćanje najma prostora, leasinga, poreznih obveza, zakonskih davanja i slično? ’’

Borba za opstanak i upoznavanje boljeg sebe

Danas su zatvorena i kina, ugostiteljski objekti, a i apsolutno svi fitness centri u Hrvatskoj, a gotovo i cijelom svijetu. Svi smo suočeni s istim problemom. Na osnovi čega ćemo svi plaćati najam prostora, trenere, porezne obveze i druge ,,sitnice”, stvarno nemam pojma. Većina nas se priklonila novom virtualnom svijetu i odlučila pokrenuti online treninge u realnom vremenu što znači da snimimo sebe kako vježbamo, a naši vježbači treniraju skupa s nama. Šaljemo i prilagođene treninge za doma, imamo  Whatsapp grupe u kojima nikada nismo bili aktivniji i međusobno dijelimo izolacijsku patnju. Odnos vlasnik – klijent prešao je na neku drugu razinu – od šala na račun vježbanja  s toaletnim papirom koji je trenutno postao najveći hit, do snimanja u podrumu i kažnjavanja samog sebe jednim burpees (marinci) AMRAP-om (AMRAP je as many repetitions as possible serija).

Pandemija koronavirusa promijenila je tijek života svih nas. Profesionalni bodybuilderi vjerojatno su prvi put u životu suočeni s vježbanjem doma, a ja ću se, nakon dugo vremena, prestati ustajati u pet ujutro kako bih vodila trening u šest. Još uvijek imamo prostora za treniranje na otvorenom i majka priroda nije u potpunosti odustala od nas, a svakojake inovacije teretanskih sprava lako je pronaći na Internetu i društvenim mrežama.

Možda ćemo napokon osvijestiti važnost vježbi s vlastitim tijelom, koncentrirati se na disanje i na pravilno izvođenje, a manje na broj serija i kilograme. Sve prolazi – minuta planka, pa tako će i ova sezona treniranja kod kuće.

?>