KULTURA

Popuštanje izvanrednih mjera uzrokovanih epidemijom koronavirusa kreće se u fazama. Ministar Božinović nedavno nas je upoznao s trećom fazom popuštanja mjera koja omogućuje otvaranja kina i kazališta te održavanje koncerata. Kina i kazališta vrata su trebala otvoriti u ponedjeljak, 18. svibnja.

Unatoč dozvoli za rad, Multipleks kina odlučila su da neće održavati kino prikazivanja do kraja mjeseca lipnja. Glavni je razlog njihov smještaj unutar velikih shopping centara koji još uvijek imaju ograničen broj posjetitelja. To bi moglo uzrokovati da posjetitelj kupi kartu za prikazivanje filma, a ne može u vrijeme prikazivanja ući u kino. Prema uputama stožera svaki drugi red u kinodvorani trebao bi biti prazan, a publika smještena na tri stolice razmaka. Na taj način popunila bi se petina kapaciteta kina. U kinima, osim problema s izvanrednom situacijom, vlada i nestašica filmskog sadržaja jer su za vrijeme epidemije otkazane sve premijere i nove produkcije. Stručnjaci smatraju da se takva situacije neće promijeniti dok većina zemalja ne ukine izvanredne mjere. Gubitak je ogroman i osjetiti će se još dugo nakon otvaranja vrata. Nakon proglašenja epidemije kina su preko noći morala obustaviti rad i od onda nemaju profit.

S druge strane, kazališta su spremna da nakon dva mjeseca ponovno napune dvorane. Posjetitelje će smjestiti na jedan i pol metra razmaka, a od glumaca će biti udaljeni četiri metra. Potiču online kupovinu ulaznica, a neke će predstave održavati na otvorenom. Zagrebački HNK dio je svoji predstava već iselio na trg. Moći će primiti oko dvjesto gledatelja po kazališnom broju. Jedno od prvi kazališta koje je počelo s radom, HNK Split, najavio je četiri izvedbe obožavane predstave „Laponija“. Istaknuli su da će se pridržavati propisanog razmaka i omogućiti svim posjetiteljima korištenje dezinficijensa. Mnoga su kazališta za vrijeme socijalnog distanciranja na svojim društvenim mrežama omogućavala gledanje predstava online. Kerekeš teatar je na svom Facebook profilu svakih nekoliko dana objavljivao kratke, smiješne videozapise koji su pratili aktualna zbivanja.

Nakon što smo upoznali novo normalno dopušteno nam je vraćanje u svakodnevni život uz neophodne mjere opreza.

?>