SVEUČILIŠTE SJEVER

U srijedu, 3. prosinca, na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća u Koprivnici u samo petnaestak minuta vijećnici su izglasali prijedlog o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever s tvrtke Media uni na grad Koprivnicu. Podsjetimo, tvrtka Media uni osnivač je Medijskog sveučilišta, danas integriranog u Sveučilište Sjever. 75 posto udjela te tvrtke Koprivnica je 2013. godine kupila za gotovo 3 milijuna kuna. 25 posto vlasništva tada je pripadalo gradu Varaždinu. U međuvremenu se omjer udjela u vlasništvu promijenio, pa tako sada gradovi Koprivnica i Varaždin imaju ravnomjerne udjele. Za četvrtak, 4. prosinca, zakazana je sjednica Gradskog vijeća Varaždina na kojem se očekuje ista odluka.

Koprivnički vijećnici ovom su odlukom napravili prvi korak prema prelasku Sveučilišta Sjever na državno financiranje. Sabor će, očekuje se, uskoro donijeti novi zakon kojim će se vlasništvo s gradova prenijeti na državu, a Sveučilište Sjever će postati osmo hrvatsko javno sveučilište. Koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak bila je posebno zadovoljna odlukom.

„Ovu sjednicu možemo nazvati povijesnom“, rekla je Želježnjak prisjetivši se i one iz ljeta 2012. godine kada je donesena odluka o otvaranju Medijskog sveučilišta.

Dotaknula se i teme srednjoškolskog obrazovanja i naglasila kako je Koprivnica doista postala grad znanja – ne samo otvaranjem Sveučilišta, već i uspjesima koprivničkih srednjoškolaca. Na pitanje zašto je jučer u Saboru glasala protiv Prijedloga proračuna 2015., odgovorila je da je potrebno napraviti još nekoliko koraka, ali da se zna da država preuzima Sveučilište.

Rasprava je uglavnom služila za čestitke gradonačelnici i Gradu Koprivnici te su se svi vijećnici složili kako Sjeverna Hrvatska to doista zaslužuje. Unatoč prijašnjim oštrim stavovima o Sveučilištu Sjever, složili su se i Laburisti.

Zoran Gošek, predsjednik Gradskog vijeća, završio je sjednicu riječima: „Ovo je mali korak za čovječanstvo, a veliki za Koprivnicu.“ Koprivnica je, inače, uključujući i izgradnju Kampusa, dosad u Sveučilište uložila oko 50 milijuna kuna.

?>