Uncategorized

Svaki si je student koji je upisao Medijsko sveučilište, a živi u Zagrebu, vjerojatno barem jednom postavio pitanje je li isplativije iznajmiti stan i živjeti u Koprivnici, ili je bolje ostati kod kuće i svaki dan putovati vlakom na fakultet i natrag.
Stanarina u Koprivnici po osobi s režijama iznosi od 600 do 1200 kuna, ovisno o tome živite li sami ili s cimerima. Nije puno, dapače, malo je u odnosu na Zagreb, ali je problem u ponudi stanova kojih nema dovoljno, a ono što se i iznajmljuje je često u dvorišnim objektima ili privatnim kućama, a ne zgradama, i to u nezavidnom stanju.
Cijene u Koprivnici su znatno manje nego u Zagrebu. Dok u Zagrebu pijete kavu za 10 ili čak 12 kuna, u Koprivnici možete već za 6 ili 7 kuna, ovisno o kafiću, što je posebno važno u današnje vrijeme kada svi paze na svaku kunu. Ako živite u Koprivnici, možda nećete jesti delicije, ali nećete ni ostati gladni. Menza, koja je ove godine u sklopu hotela, ne nudi veliki izbor jela, ali su uglavnom uredno kuhana, a cijene su više nego prihvatljive. Plaćanje se ne vrši x-icama, nego se plaća samo razlika u cijeni hrane i subvencije koja iznosi 18 kuna. U prosjeku glavno jelo sa prilogom i salatom iznosi najviše 25 kn, dakle, student ne plaća više od 7 kuna.
Ono što bi studente naviknute na bogat zagrebački noćni život, moglo odvratiti od života u Koprivnici, je slaba ponuda noćnih klubova koji se mogu nabrojati na prste jedne ruke, a puni su samo petkom i subotom. Ipak, studenti koji žive u Koprivnici često organiziraju tulume u stanovima, a sljedeće akademske godine barem jednom tjedno u kulturnokreativnom centru Pixel, a možda i u nekom klubu, održavat će studentske večeri. Ne treba zaboraviti niti više od sto novih studenata koji će dodatno oživiti i taj dio studentskog života.
Ako živite u Zagrebu i svaki dan putujete u Koprivnicu, osim što barem četiri sata dnevno utrošite na putovanje, plaćate i mjesečnu kartu po cijeni od čak 800 kuna s popustom za redovne studente. No morate računati i na svakodnevno gubljenje živcaca zbog neorganiziranih i nepouzdanih Hrvatskih željeznica. Utješiti vas može jedino uvijek dobra i fina mamina kuhinja i vaš krevet, jer ćete se s faksa umorni vratiti tek navečer pa ćete vjerojatno još imati snage samo za večeru i počinak.
Kada se sve zbroji, troškovi života su gotovo isti pa je na vama da izaberete hoćete li ostati živjeti u Zagrebu, uz puno vremena i živaca potrošenog na putovanje, ili ćete promijeniti sredinu i preseliti u ovaj lijep gradić koji je u mnogo toga po mjeri studenata.

?>