Književnost

Povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, Koprivnica je po osmi put održala manifestaciju Koprivnica čita, a ovogodišnji slogan glasi “Čitam 100 na sat!” Riječ je o javnom čitanju naglas koje se osim na prostoru Knjižnice “Fran Galović” održalo i na deset drugih lokacija diljem grada. Čitalo se u vrtićima, bolnicama, Domu za starije, te Domu za djecu, 19, 21. i 24. listopada 2016. godine.

Voditeljica Županijske matične službe, Ljiljana Vugrinec ističe kako je cilj ove manifestacije razvijanje čitalačkih vještina te stjecanja navike čitanja od najranije dobi.

Stoga smo zajedno s Umjetničkom grupom Sveučilišta Sjever i njihovim mentorima Lidijom Dujić i Mariom Kolarom posjetili Dječji vrtić “Crvenkapica” u kojem su studenti čitali neobjavljenu bajku Ludwiga Bauera “Ivica Budalica.” Petogodišnjake je zatim iznenadila profesorica Dujić sa lutkama iz spomenute priče koje je izradila lutkarica Davorina Bakota. Nakon čega su djeca pomoću lutaka prikazala priču onako kako su je oni doživjeli, a u animaciji im je pomogla odgajateljica Nikolina Novak. Zatim su na red stigli studenti koji su svojim umjetničkim sposobnostima nasmijali mališane.dsc01062

Osim studenata Sveučilišta Sjever u čitanju su sudjelovali i knjižničari gradske Knjižnice, učenici koprivničkih osnovnih i srednjih škola sa svojim nastavnicima i školskim knjižničarima, djeca i odgajateljice iz vrtića, štićenici Doma za starije i nemoćne Koprivnica, Literarna sekcija Podravka, te Udruga slijepih Koprivničko- križevačke županije.

?>