Glazba

Sada već službeno prvog vikenda u rujnu održat će se tradicionalni, treći Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta, skraćeno FIUK. Festival je to otvorenog tipa, koji objedinjuje koncerte, performanse i kazališne predstave s naglaskom na nezavisnu i amatersku scenu.

FIUK se održava od 2014. godine u organizaciji koprivničke Udruge za promicanje kulture i umjetnosti Mamuze, a sudeći prema prvim dvama izdanjima, možemo zaključiti da se koncept festivala temelji na svojevrsnom pomicanju na rub. Festival se održava na četiri lokacije, koje linijski okružuju centar grada – u Muzeju grada Koprivnice, ispred Osnovne škole Antun Nemčić-Gostovinski, u Kulturno kreativnom centru Pixel i u Multimedijalnom centru Kugla. Osim prostorno, organizatori nastoje i izborom programa pokupiti vrhnje s margine suvremene scene. Tako iz godine u godinu FIUK ugošćuje nezavisna kazališta i umjetnike, amatere, mlade i neafirmirane umjetnike,ali i udruge i druge organizacije koje se bave nezavisnom kulturom.

K4J3bli

„Festival u tri dana, ove godine od 1.do 3. rujna, objedinjuje kazalište, performans i glazbu na četiri lokacije, od kojih su neke na otvorenom prostoru, čime se želi postići direktnija interakcija između izvođača i publike, ali i neposredno ukazati na nedovoljnu iskorištenost urbane arhitekture. Time se želi potaknuti na dublje promišljanje gradskog pejzaža kao prostora gdje se mogu (i trebaju) stvarati kulturni sadržaji. Lokacije na otvorenome pružaju mogućnost slobodnije i autonomnije produkcije umjetnosti, koja je u manjim gradovima nerijetko koncentrirana samo na jedan prostor/objekt, a na ovaj način se potiče stvaranje vaninstitucionalne (nezavisne) kulture, prvenstveno kulture mladih, kojima se FIUK svojom formom i sadržajem želi približiti i direktno ih potaknuti na (su)djelovanje“, stoji u opisu službene stranice organizatora na Facebooku.

HV26Ph6

Festival u četvrtak u 20 sati u dvorištu Muzeja grada Koprivnice otvara mladi umjetnik Gildo Bavčević, i to performansom Rezonancija, a istu večer u Pixelu nastupa mladi koprivnički kantautor Gentleman. Drugi dan festivala mlada glumica Ana Katulić nastupa s predstavom Mala poduzetnica u velikoj blokadi, a Filip Borelli performansom će otkriti tajne Nevidljive ljepote. Tu su još bendovi Tribal Jam Orchestra, Them Moose Rush, Daliborovo Granje i Drone Hunter. Zadnji dan festivala, osim završnog koncerta, nastupaju udruga DADAnti s performansom i dramski studio Ili ne s predstavom Hamletov posljednji uzdah.

Kako je prošle godine to izgledalo, rekao nam je mladi glumac Luka Miljković, koji je nastupao s predstavom Šaht: „Ni u snu nisam očekivao ovako dobar provod na festivalu. Toliko zanimljivih i ekscentričnih ljudi nisam nikad upoznao u tako kratkom periodu. Od srca preporučujem FIUK svakome ‘ko traži dobru zabavu, maštovit i raznovrstan sadržaj – i sve to u srcu lijepog grada Koprivnice. Kao da sam bio u nekom mjehuru daleko od svakodnevnog gradskog života. Ovoliko pozitivnog ludila na jednom mjestu nikad nisam vidio. Blesavo, razdragano, razigrano, pohotno, izazovno, vrelo. Dođi, sine, na FIUK! FIUK okuplja najluđe od najluđih. Kad se nađeš u jednoj takvoj ekipi, nema vremena za fine namještene gradske razgovore ili događaje jer sve se pretvara u jedan šaren oblak kreativnosti, zaigranosti i ludila. Sveopćeg ludila! Hvala, hvala! Do neba – hvala!“

 

tsf4oRs

Organizatori ističu kako je osnovna namjera festivala učiniti kulturu i umjetnost dostupnima svima, zato izvedbe smještaju pretežno u prostore izvan gradskih kulturnih institucija – na neformalne i svakodnevne lokacije, želeći tako stvoriti jedinstveni teatar na otvorenom, doslovno na mjestima na kojima se inače ispija kava, igra školica ili se tuda prolazi na plac. U tom su kontekstu sva događanja na FIUK-u besplatna, a svaki putnik namjernik, kao i svaki slučajni prolaznik – dobrodošao.

Program i sve objave vezane uz FIUK možete pratiti na službenoj mrežnoj stranici i na pripadajućoj stranici na Facebooku.

?>