Hrvatska

Sigurnosne mjere ne vrijede za one koji paze na njihovu provedbu

Prošlu su srijedu, 1. travnja oko 13 sati, uočena trojica komunalnih redara kako patroliraju ulicom Tina Ujevića u Varaždinu. Osim što su svi hodali istom ulicom, nisu se držali propisanog sigurnosnog razmaka od jednog metra. Iz Grada su kratko izjavili kako će prijavu proslijediti nadležnima.

U ovim kriznim tjednima pandemije sve češće možemo vidjeti komunalne redare na ulicama koji bi trebali paziti da građani provode sve propisane mjere sigurnosti na otvorenom. Prema posljednjim mjerama Stožera civilne zaštite o javnim okupljanjima, preporučuje se razmak od dva metra u zatvorenom i jedan metar na otvorenom prostoru. Prema spomenutom slučaju trojice komunalnih redara koji nisu držali razmak ni jedan metar, postavlja se pitanje za potrebom da čak troje ljudi vrši nadzor nad jednim dijelom kvarta, dok je drugi dio potpuno nepokriven.

Iz Grada vrlo brz, ali kratak odgovor

Poslali smo e-mail Marijani Jambrešić, savjetnici za civilnu zaštitu, zaštitu na radu i opće poslove iz Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i gradskog vijeća Grada Varaždina kako bismo dobili odgovore na postavljena pitanja. „Da, proslijedit ću to njihovim nadležnima.“, kratko je priopćila gospođa Jambrešić, koja je time potvrdila kako se radi o navedenim nepravilnostima i propustima u radu komunalne službe Grada Varaždina. Kako bismo bili sigurni da će ta poruka doći do odgovornih, istu smo poslali i na e-mail adresu samog Odsjeka za redarstvo, gdje ni nakon 24 sata nismo dobili odgovor.

Foto: Domagoj Plantak

Pozivamo građane na odgovornost

Iako vjerojatno nikad nećemo saznati hoće li netko snositi posljedice, vjerujemo kako ćemo nakon ovog upozorenja svi zajedno biti oprezniji. Važno je biti kritički odgovoran u aktualnoj kriznoj situaciji, i pozivamo građane neka prijavljuju nepravilnosti koje primijete bez obzira radi li se o drugim građanima ili službenim osobama. Također, komunalne redare ćete najlakše prepoznati po karakterističnim žutim trakicama na nadlaktici s natpisom „Civilne zaštite“ i sličnog, a ista ih ne štiti od nepridržavanja pravila koja jednako vrijede za sve.

?>