DRUŠTVO

Ponovno je došlo doba godine rezervirano za božićna drvca, ukrase, lampice i snjegoviće, ali i za tradicionalno božićno darivanje. Za većinu studenata to je najljepše doba godine, ali se ipak, na spomen Božića, mnogi od njih hvataju za glavu. Prva pomisao koja im padne na pamet je pražnjenje već ionako mršavog i smežuranog novčanika.

Što pokloniti za Božić? To se pitanje iznova postavlja svake godine. Zbog obilne ponude u izlozima trgovina može se, bez problema, pronaći ponešto za svakog. Međutim, najprije je potrebno izvidjeti situaciju u našem džepu.

Studenti Sveučilišta Sjever izdvajaju poprilično velike svote novaca za kupnju božićnih poklona, ako se uzme u obzir da studentski džeparac nije pretjerano velik. Kave, cigarete, izlasci, pokoja karta za kino, odlazak na pizzu i uskoro je džepni budžet znatno tanji, ako ne i potpuno prazan.

Iz ankete koju su ispunili studenti saznali smo da najbližima najčešće kupuju odjeću, parfeme, nakit i slastice, a to su uobičajeni božićni pokloni. Neki od njih spremni su izdvojiti i do 1000 kuna za kupnju poklona, a ostatak studenata u prosjeku potroši 100 do 200 kuna. Na pitanje dobivaju li i oni božićne poklone, gotovo svi odgovori bili su potvrdni. Većini se običaj božićnog darivanja sviđa, a samo nekoliko studenata kazalo je suprotno.

Mnogo studenata priznalo je kako se previše novaca troši na poklone i da je to besmisleno. „Kad bi darivanje bilo skromnije, tek tada bi mi se sviđalo. Ovako je u redu, ali je pretjerano“, zaključila je jedna od studentica.

?>