Književnost

Docentica dr. sc. Magdalena Najbar-Agičić autorica je knjige Povijest novinarstva, nedavno objavljene u nakladi Ibis grafike i Sveučilišta Sjever. Profesorica Najbar-Agičić dosad je objavila dvije znanstvene knjige, knjigu izvora s predgovorom, a s kolegama je radila i na još nekim stručnim knjigama. Povijest novinarstva njezin je prvi udžbenik za visokoškolsku nastavu, a ranije je uređivala i pisala udžbenike povijesti za osnovnu i srednju školu u izdanju Profila.

Autorica je za Pressedan predstavila udžbenik od početne ideje do realizacije.

Koliko je trajalo pisanje knjige?

Na ovom sam udžbeniku radila nekoliko godina pripremajući nastavu za kolegij Povijest novinarstva. Svake godine pomalo. Tekst sam dovršila tijekom proljeća prošle godine. Nakon toga slijedio je postupak recenzije i sve ostale radnje potrebne za objavljivanje knjige. Nadala sam se da će udžbenik biti gotov početkom zimskog semestra, ali stvari ne idu uvijek onako brzo kako bismo željeli…

Što Vas je potaknulo da napišete knjigu?

Kad sam počinjala raditi na Sveučilištu Sjever (tadašnjem Medijskom sveučilištu), u jednom usputnom razgovoru rektor dr. sc. Marin Milković spomenuo je kako bi bilo dobro da napišem udžbenik za studente. Tada mi se, moram priznati, to činilo kao nemoguća misija ili, u najboljem slučaju, kao nešto o čemu ću razmišljati u nekoj dalekoj budućnosti. Ipak, brzo sam shvatila da je to zapravo nužno s obzirom na to da ne postoji knjiga koja bi mogla na zadovoljavajući način poslužiti studentima za pripremu ispita. Knjige Josipa Horvata i Božidara Novaka, koje se nalaze na popisu literature, jesu korisne, ali ekstenzivne su i vrlo opsežne. Gotovo je nemoguće po njima učiti. Mislim da se svi studenti s time slažu.

I tako sam postupno počela svoja predavanja oblikovati u poglavlja iz kojih je nastala knjiga. Mislim da je opsegom prihvatljiva studentima, a nadam se da i u sadržajnom smislu odgovara svojoj svrsi.

Tko je pomogao pri objavljivanju knjige?

Hm, svakako bih na podršci trebala zahvaliti kolegici Ireni Radej Miličić. Hrabrila me i podržavala u namjeri. U smislu izvedbe cijelog projekta, i ja i studenti trebali bismo biti zahvalni zagrebačkoj izdavačkoj kući Ibis grafika koja je na moj nagovor ušla u ovaj projekt. Bili su izdavači moje prve znanstvene knjige, pa sam se njima obratila s tim prijedlogom. A samo zahvaljujući tome ne samo da knjiga izgled ovako kako izgleda (možda nisam potpuno objektivna, ali mislim da izgleda super), već je i cijena knjige (posebno za studente) ovakva kakva jest – prihvatljiva. To je za njih poslovni rizik, ali nadam se da će im se isplatiti.

Dakle, cijena je mogla biti takva samo na temelju pretpostavke da će se knjiga prodavati, odnosno da će je studenti kupovati. Vidjet ćemo kako će biti. Znam da studentska populacija nije puna love, ali bi i studenti trebali biti svjesni da, ako žele imati dostupnu literaturu, moraju izdavačima omogućiti zatvaranje financijske konstrukcije za takve projekte. U suprotnom neće biti knjiga…

Postoji li digitalno izdanje knjige? Ako ne, planirate li ga napraviti?

Zasad ne. No sigurna sam da ću svoja predavanja ubuduće dorađivati i nadograđivati, pa će za koju godinu trebati novo izdanje udžbenika. Hoće li biti papirnato ili digitalno, ne znam.

Planirate li promociju knjige?

Promociju bi trebali organizirati izdavači. U Koprivnici je to prvenstveno na Sveučilištu. Ja ću se rado potpisati studentima na njihovim primjercima knjige, ali tek nakon što im upišem ocjenu u indeks jer ne želim da netko pomisli da time uvjetujem ocjenu ili da to utječe na ocjenu.

Postoji li dio u knjizi za koji biste mogli reći da Vam je najdraži? Određena tematika ili neko razdoblje?

U znanstvenom smislu bavim se razdobljem nakon Drugoga svjetskog rata. To mi je razdoblje najbolje poznato i, prema tome, najdraže. U okviru znanstvenog projekta na kojem surađujem, istražujem upravo politiku komunističkih vlasti u Hrvatskoj i Jugoslaviji prema medijima.

Sviđaju li Vam se reakcije studenata nakon objave knjige?

Teško mi je to zasad reći. Vidjet ću rezultate ispita… Najvažnije mi je da knjiga bude od koristi. A što studenti među sobom pričaju o tome?


Studenti prve godine podijelili su mišljenja o knjizi Povijest novinarstva:

„To je knjiga koju bi svaki student novinarstva trebao imati“, misli studentica Ivona i nastavlja: „Osim što bismo povijest trebali znati iz opće kulture, ova je knjiga vezana uz povijest novinarstva – našu profesiju. Svakako sam je morala kupiti jer smatram da bi je svaki novinar trebao pročitati.“

S time se slaže i Roberto, student prve godine: „Knjiga je veoma pregledna, razumljivo napisana i svojim opsegom primjerena studentima. Ono što izdvajam kao najveću prednost jest niska cijena koja svakom studentu omogućuje da ima vlastiti primjerak.“

Cijena knjige za studente Sveučilišta Sjever iznosi 61,00 kn, a upute o kupnji možete pronaći na Moodleu. Profesorici Najbar-Agičić želimo mnogo uspjeha u daljnjem pisanju i nadamo se da joj ovo neće biti zadnja objavljena knjiga.

?>