Književnost

Postoji li netko na svijetu tko nije čuo za čuvenog Malog princa autora Antoinea de Saint-Exuperyja? Vjerojatno ne.

Ovaj mjesec obilježila se 74. godišnjica prvog izdanja ove čuvene knjižice. Naime, 7. travnja 1943. je sve započelo. Popularnost Malog princa tada vrtoglavo raste i ne zaustavlja se ni danas. Do danas je knjiga prevedena na 300-tinjak svjetskih jezika u svijetu i postala jednom od najprodavanijih na svim tržištima u svijetu ikada. Prvo izdanje na hrvatskom jeziku izlazi 30 godina kasnije i od tada se redovito izdaje svakih nekoliko godina u raznim izdavački kućama. Knjiga je to koja je doživjela najviše adaptacija u slikovnice, slikopriče, stripove, crtane filmove, igrokaze i sl. Zašto? Koja je tajna Malog princa? Probat ćemo otkriti.

maliprinc

Exupery  djelo piše po narudžbi u kojoj je  stajalo da ono treba biti štivo za djecu, ali mnogi književni teoretičari slažu se da je ono nadišlo sve granice dječje literature. Tim više što upravo u taj žanr dječje proze i pripada. Ovo djelo je suvremena bajka u kojoj se daje jasna alegorija na svijet svih nas odraslih. Exuperyjev svijet odraslih u Malom princu nije uljepšani, taj svijet je realan, pomalo surov. Svijet je to u kojem se djeci otkrivaju važne životne istine i vrijednosti. Pritom se autor stilom pisanja približava svojim malim čitateljima. Jezik pisanja je jasan, čist i jednostavan, možemo reći bez kompliciranja i složenih struktura.

Mali princ je pravi primjer da može postojati sinteza između dječje literature i štiva za odrasle. Granica ovih žanrova u njemu je jasno obrisana. Djeca čitajući priču doživljavaju na svoj način i uče kroz igru riječima i mudrim porukama koje su spojene sa zanimljivim ilustracijama. Mi odrasli čitatelji, koji smo skloni dekonstrukciji u njoj otkrivamo kritiku modernog čovječanstva, društva, materijalizma. Odrasli koji je čitaju s znatno dužim čitateljskim stažom, ujedno se vraćaju u djetinji svijet kroz uočavanje plemenitosti protagonista.

Ova moderna bajka nosi i autobiografske konotacije s životom pisca. Pisac je lik avijatičara koji se našao u pustinji, tragičnom mjestu pustoši, ali i magičnom mjestu gdje se mogu doživjeti mnogi prividi fatamorgane. Motiv pustinje nadovezuje se i na problem otuđenosti koji se proteže kroz cijelu priču. Govori se o otuđenosti među ljudima, nedostatku prijateljstva i komunikacije modernizacijom društva i sredine u kojoj živimo. Mali princ je ujedno i knjiga o dozrijevanju i odrastanju i usvajanju spoznaje da svi moramo proći kroz tu „životnu školu“.

Dijalozi Malog princa, iako na momente prožeti tugom, ostali su zapamćeni kroz aforizme koji su vjerujem svima nama poznati i dan danas. Oni progovaraju o ljudskim osjećajima, nesebičnosti te moralnim vrijednostima koje trebaju biti okosnica našeg ponašanja. Autor nam kroz realni prikaz stanja društva, objašnjen tako jednostavno da je razumljiv i najmlađima ukazuje na vrijednosti ljudskih vrlina.

?>