DRUŠTVO

U ponedjeljak, 11. svibnja ukinuta je zabrana rada ugostiteljskih objekata što je razveselilo mnoge, a ponajviše studente. Međutim, ujutro za razliku od očekivanja vlasnika, ali i rijetkih posjetitelja, nije bilo mnogo gostiju u kafićima grada Koprivnice.

Centar je bio poluprazan, a terase kafića još praznije što pokazuje da su građani zaista odgovorno prihvatili sve mjere vezane uz Covid-19. Tijekom dana su se gosti počeli skupljati, no nigdje nema prepunog kafića. I dalje se svi drže zakonom propisanih mjera.

Otvorio se, naravno i Kkc Pixel, inače omiljeni kafić većine studenata zbog njegovih Studentskih srijeda koje vodi studentica Sveučilišta Sjever Dorotea Rosić poznatija pod imenom Mala Pokvarenica. Ona je, baš poput većine studenata jedva dočekala ispijanje kave u omiljenom kafiću.

„Drago mi je da su kafići otvorili svoja vrata, ponajviše zbog njihovih prihoda i ekonomske situacije kao posljedice pandemije. Ljudi su se ionako sastajali na piknicima i kavama kod kuće pa ne vidim prepreku u održavanju mjera i u kafićima. A za studentske srijede ćemo se još malo strpiti. Možda priuštiti studentima Sjevera online studentsku srijedu? Do prave studentske srijede neka se svi paze i zažele povratničkog partyja, a nadoknadit će se prvom takvom kad za to dođe vrijeme.“- rekla je Dorotea.

Već sat ili dva nakon otvaranja Kkc Pixela tamo smo pronašli grupu studenata koji su jedva dočekali da u svoj najdraži kafić dođu popiti kavu.

„Meni Pixel nije birtija, više mi je ko nekakav dnevni boravak i zato mi je u ovoj karanteni falilo ovo druženje u Pixelu. Nije tolko’ do kave i pive nego do ekipe i zezanja. Jedva sam dočekao da tu mogu provoditi dane i družiti se s ljudima.“- rekao je student Dorijan P.

Osim studenata sretna je i vlasnica Kkc Pixela, Ines Benčik, koja je uz pomoć svojih zaposlenika i studenata koji rade u kafiću prostor Pixela i njegovu terasu očistila „od glave do pete“ kako bi bio spreman za otvaranje.

„Nakon dugih 2 mjeseca iščekivanja došao je i taj dan kad smo uz dodatno zatraženo popuštanje mjera za nas ugostitelje otvorili svoja vrata. Prethodna 2 mjeseca su za nas ugostitelje bili prilično teški jer je stanje u blagajni gotovo nikakvo. Pomršeni su planovi za ljeto koji uključuju raznorazne programe od predstava, koncerata, izložbi pa tako i same renovacije terase koja je poprilično bitna stavka za ljeto. Dopušteno radno vrijeme nam je od 6 do 23 sata što je dobro, ali ne i odlično. Time dosta ispašta noćni život u kojem stvaramo profit, a niti naši gosti se ne mogu zabaviti. Ostalo nam je samo nadati se potpunom popuštanju mjera i povratku na stare staze kako bi svi naši gosti, mlađi i stariji, mogli ponovno uživati u studentskim srijedama, “kulturnim uzdizanjima” četvrtkom te vikend izlascima i ludim partijima do jutra.“- izjavila je vlasnica Pixela.

Zakonom je propisano da će radno vrijeme ugostiteljskih objekata biti od 6 do 23 sata. U svim se objektima stolovi moraju držati praznima sve do dolaska gostiju, kada se servira i pribor. Preporučeno je da se plastificirani jelovnici istaknu na ulazu ili nekom drugom vidljivom mjestu te je preporučeno ukloniti klasične jelovnike. Kod naručivanja hrane ili pića moguće je gostima dati usmenu preporuku ili pokazati ponudu hrane ili pića na neki drugi prihvatljivi način.

Stolovi međusobno moraju biti udaljeni 1,5m, odnosno između gostiju mora biti 1,5 m razmaka (ako nisu u istoj skupini). Zaposlenik od gostiju također mora biti udaljen 1,5 m, kao i gosti međusobno koji naručuju hranu ili piće za šankom. Za zaposlenika je važno da nosi zaštitnu masku i rukavice te da dezinficira ruke nakon svakog kontakta s hranom ili pićem te nakon naplaćivanja računa.

Svi gosti prije ulaska u ugostiteljski objekt moraju dezinficirati ruke kao i pri ulasku u bilo koji drugi objekt poput trgovine, banke i slično.

?>