Film

Pandemija COVID-19 virusa utjecala je na sve aspekte naših života pa nepovoljne prilike uzrokovane pandemijom stoga nisu zaobišle ni mnogima najzabavniju sporednu stvar na svijetu – odlazak u kino. Kina diljem Hrvatske ponovno započinju s projekcijama, no s obzirom na otkazivanje produkcija i odgađanje izlazaka mnogih filmskih naslova, postavlja se pitanje imamo li uopće što za pogledati.

Na temelju preporuka od 15. svibnja kina mogu početi s radom, dok će multipleksi u trgovačkim centrima još morati pričekati

Hrvatski zavod za javno zdravstvo 15. svibnja ove godine objavio je Preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija kojima je odobrio otvaranje i kinima. Kako je navedeno u službenom dokumentu, kina će, kao i sve ostale djelatnosti, morati zadovoljiti kriterije kojima će mogućnost širenja virusa svesti na minimum; HZJZ tako preporučuje da fizička udaljenost između gledatelja u pojedinim dvoranima bude 1,5 metar uz označavanje dostupnih sjedećih mjesta, a broj osoba u dvoranama će se odrediti na temelju veličine prostora nakon označavanja. Također, preporučuje se da publika u dvorane ulazi pojedinačno i to tako da prvi ulaze oni koji zauzimaju najudaljenije mjesto u dvorani gledajući od ulaza. Obrnutim redoslijedom preporučuje se izlazak iz dvorane, a tijekom cijelog procesa važno je držati propisanu fizičku udaljenost. Još se potiče na kupnju ulaznica internetskim putem, dok uz sve navedeno posjetitelji, ali i zaposlenici moraju voditi računa o osobnoj sigurnosti pa se stoga preporučuje nošenje maski uz obaveznu dezinfekciju ruku, dok su zaposlenici dužni redovno prozračivati i dezinficirati prostore.

U napomeni dokumenta navedeno je kako multipleks kina u trgovačkim centrima ostaju zatvorena, a Krešimir Parti, državni tajnik Ministarstva kulture za portal jutarnji.hr objasnio je kako „multipleks kina u ponedjeljak ne počinju s radom, što je s njima dogovoreno. Jedan od razloga je i to što je u trgovačkim centrima ograničen maksimalni broj ljudi koji u njih mogu ući. Stoga bi se moglo dogoditi da posjetitelj kupi kino-kartu za određenu predstavu, a da na taj datum i u to vrijeme uopće ne može ući u shopping centar jer je već dosegnuta dozvoljena kvota ljudi.“

Koprivničko kino Velebit svoja vrata otvara 21. svibnja

Koprivničko kino Velebit na svojim je internetskim stranicama objavilo da od 21. svibnja ponovno počinje s radom. „S obzirom na navedene preporuke, projekcije će se održavati radnim danom u 17:00 i 20:00 sati, a vikendom će biti i matineja u 11:00 sati“, napisano je u službenoj objavi.

Po pitanju dostupnih naslova, Koprivničanci će u Velebitu od 21. do 27.5. u 17 sati moći pogledati animirani film Playmobil, dok će u 20 sati u istom razdoblju moći gledati akcijski film Bloodshot. Raspored daljnjih projekcija u trenutku pisanja ovog teksta nije poznat.

CineStari diljem Hrvatske ostaju zatvoreni do daljnjega, ali ipak nude jednu nesvakidašnju mogućnost

Jadranka Islamović, izvršna direktorica i članica uprave Blitz-CineStara za već spomenuti portal jutarnji.hr izjavila je kako CineStar kina u Hrvatskoj još ne otvaraju svoja vrata. „Osim s ograničenjima uvedenima iz epidemioloških razloga, kinoprikazivači diljem svijeta suočavaju se s ozbiljnim nedostatkom filmskog sadržaja, jer su filmski studiji odgodili sve premijere i otkazali nove produkcije. To je najveći problem u ovom trenutku. Otvaranje kinodvorana i početak djelatnosti bit će moguć tek kada započne normalna distribucija novih filmskih naslova, a to se neće dogoditi dok velika većina zemalja u svijetu ne ukine ograničenja“, objašnjava Islamović.

Ipak, CineStar je svim ljubiteljima filma od 21. svibnja do 14. lipnja omogućio uživanje u omiljenim, već objavljenim filmskih naslovima na neobičan način; na parkingu Arena parka u Zagrebu pokreće se drive-in kino. „Ovo neponovljivo iskustvo gledanja odličnih kino naslova iz svog limenog ljubimca počinje u četvrtak 21. svibnja i traje do 14. lipnja. Projekcije će se održavati od četvrtka do nedjelje, u spomenutom periodu, s početkom u 21:30 sati na parkingu Arena Parka pored poznatog Arena Centra. Poštivat će se sve sigurnosne mjere koje je propisao Nacionalni stožer za civilnu zaštitu, a broj mjesta je ograničen na 100 automobila. Filmovi će se prikazivati na velikom ekranu, a zvuk filma posjetitelji mogu pratiti iskljucivo putem svojih radijskih aparata u automobilu putem FM frekvencije“, objavljeno je na službenim stranicama CineStara.

Cijena paket ulaznice koja se odnosi na jedno vozilo, a koju je moguće kupiti jedino online putem iznosi 120 kuna. Paket ulaznica uključuje samu ulaznicu, 2 paketa kokica, a sponzori Coca-Cola i Stella Artois omogućili su poklon pića.

Pandemija je pogodila i filmsku industriju pa novih naslova gotovo da i nema

S obzirom na trenutno stanje u Hollywoodu, u kinima će u narednim mjesecima, pa čak i godinama nedostajati mnogo filmskog sadržaja. The Guardian je objavio članak u kojem prenose kako analitičari predviđaju da će trenutna pandemija filmsku industriju koštati nevjerojatnih 5 bilijuna dolara te da su otkazana gotovo sva hollywoodska snimanja, premijere, projekcije i festivali. Portali indiewire.com u objavljenom je članku pokušao pobrojati sve projekte koji su otkazani, a u ovom trenu toj se listi ne nazire kraj. Od megaprojekata možemo izdvojiti premijeru novog filma od Jamesa Bonda koji je premijeru trebao doživjeti u ožujku ove godine, novi nastavak Johna Wicka svijetlo dana ugledat će 2022., umjesto 2021. godine, za godinu dana odgođen je i Venom 2, a slična sudbina snašla je i novi nastavak Brzih i žestokih.

Ipak, brojke pokazuju kako streaming servisi i gledanje sadržaja putem istih ruše rekorde zbog čega se postavlja pitanje trebaju li se premijere filmskih naslova odgađati, ili preseliti u online izdanje. Los Angeles Times prenosi kako je istraživanje pokazalo da u SAD-u prosječan gledatelj za vrijeme pandemije putem streaming servisa u danu pogleda čak 8 sati sadržaja, što je porast od 50% u odnosu na vrijeme prije pandemije. Za vrijeme pandemije na streaming servisima 3 od 4 osobe gledaju više sadržaja, a prosječan američki gledatelj trenutno je prijavljen na 4 različita streaming servisa, dok ih je 38% njih prijavljeno na 5 ili više, navode.

Kao i sve ostale, i filmska industrija će prave posljedice pandemije vjerojatno vidjeti tek kroz naredno razdoblje, no pozitivna stvar cijele priče je kako se nepovoljna situacija smiruje, a svi filmoljupci polako se upoznaju s novom normalom.

?>