Glazba

Kendrick Lamar četvrtim studijskim albumom vratio se na vrh scene. Novi album nazvao je DAMN (prokletstvo), te se po svemu sudeći odlučio za stvarni minimalizam.

Sam cover albuma ga prikazuje u običnoj bijeloj majci pognute glave što je uglavnom kontradikcija na prenapuhane covere prosječnih repera. Napravio ga je Vlad Sepetov koji je o istom rekao da je „glasan i abrazivan“ te da nije „previše politički nastrojen“ kao neki prije no i dalje ima energiju.

Album je nastao pod „labelima“ Top Dwag, Aftermath, Interscope u produkciji Anthony Tiffitha i Dr. Drea. Službeni datum izlaska albuma bio je četrnaestog travnja ove godine.

 DAMN sadrži 14 traka koje variraju duljinom te imaju podosta prekida. „New school“ zvuk ovdje je dobio maha, te čak graniči s blažom vrstom trapa. Fizičko izdanje albuma traje pedeset pet minuta i jednu sekundu dok digitalno izdanje traje pedeset četiri minute i pedeset četiri sekunde.

Na albumu se nalazi obilje kolaboracija a neki od izvođača koji su sudjelovali su Bad Bad Not Good, Rihanna, Zacari i U2. Kao najava albuma izašao je jedan single nazvan Humble koji je odmah povezao i glazbeni spot. Sam Humble nalazi se na osmom mjestu na albumu.

Kao semplove za nove trake Kendrick je koristio mnogo nepoznatih pjesama ali najviše je iznenadila pjesma srbijanske jazz grupe September pod nazivom Ostavi trag koja je poslužila kao sample za DUCKWORTH, zadnju traku na albumu.

Kendrick je ovim albumom jako dobro primljen od strane kritičara, nigdje nije dobio loše ocjene. Christopher R. Weingarten, kritičar Rolling Stonea, o DAMN-u je rekao: „Poput nedavnog izdanja A Tribe Called Quest-a, Damn je brilijantna kombinacija bezvremenskog i modernog, stare škole i sljedeće razine. Najtalentiraniji reper generacije baca se u devedesete i nastavlja paliti put pred sobom!“. Ostali kritičari također imaju puna usta hvale.

?>