SPORT

Nakon par dana u kojima se ponovno otkazivanje turnira smatralo realnom opcijom, CONMEBOL je u ponedjeljak (31. svibnja) objavio da će novi domaćin natjecanja biti aktualni prvak Brazil.

„Brazil će biti domaćin CONMEBOL Copa Americe. Odluka je prihvaćena ovaj ponedjeljak nakon što ju je odobrila brazilska vlada na zahtjev podnesen od strane Brazilske nogometne federacije. Predsjednik CONMEBOL-a, Alejandro Dominguez kontaktirao je predsjednika Brazilske nogometne federacije Rogerija Cabocia kako bi razmotrio mogućnost održavanja natjecanja u Brazilu“ doznajemo s web stranice CONMEBOL-a.

Ovogodišnje, četrdeset i sedmo izdanje natjecanja došlo je pod upitnik nakon što je CONMEBOL u nedjelju (30. svibnja) objavio da se turnir neće moći održati u Argentini zbog rastućih brojki zaraze Covid-19 virusom.

Dok se u ostatku svijeta brojke zaraženih postepeno smanjuju (zahvaljujući rastu broja cijepljenih), u Argentini možemo govoriti i o potencijalnom novom valu pandemije. Naime, od prvog travanja 2021. godine Argentina je zabilježila čak milijun i četiristo osamnaest tisuća (1.418,533) novih slučajeva zaraze. Radi se o nevjerojatno brojci kada uzmemo u obzir da je Argentina od početka pandemija pa do travnja 2021. godine imala oko „samo“ dva milijuna i tristo tisuća zaraženih (2.363,251).

Zbog toga je jasno zašto je CONMEBOL (i Argentinski savez) donio odluku da se turnir u Argentini ne može održati. Ono što nije jasno je šokantna činjenica da CONMEBOL nije imao nikakav plan B unatoč tome što je turnir i prošle godine bio otkazan zbog pandemije.


Brojke zaraženih u Argentini su eksponencijalno rasle iz dana u dan, a CONMEBOL sve do 30. svibnja nije razmišljao o mogućnosti da se natjecanje tamo neće moći održati. Tako dolazimo do prošle nedjelje kada je objavljeno da Copa America nema domaćina četrnaest dana prije početka turnira. Ubrzo su uslijedile brojne informacije o potencijalnim domaćinima, ali i o mogućem otkazivanju natjecanja.


Kao potencijalni domaćin spominjale su se Sjedinjene Američke Države. Iako SAD nije član CONMEBOL-a, bili su spremni pristati da se natjecanje održi na njihovim stadionima. Ipak, južnoamerički savez nije bio za preseljenje turnira na susjedni kontinent pa je opasnost od ponovnog otkazivanja bila realna opcija.


Priča je ipak dobila sretan kraj nakon manje od 48 sati potpunog kaosa. Brazil je postao novi domaćin natjecanja i sada ima zadatak da u manje od četrnaest dana pripremi čitavo natjecanje.


„Brazilska vlada demonstrirala je brzinu i odlučnost u ovom ključnom trenutku za južnoamerički nogomet“ izjavio je predsjednik CONMEBOL-a Alejandro Dominguez za službenu stranicu CONMEBOL-a.
U tome će im znatno pomoći činjenica da je upravo u Brazilu održano prethodno izdanje natjecanja 2019. godine. Zbog toga je infrastruktura stadiona spremna za takav pothvat, a savez je upoznat sa svime što je potrebno da se turnir održi u što boljim uvjetima.


Navijači se nadaju da će sve biti spremno do 13. lipnja kada će turnir započeti utakmicom između Argentine i Čilea, a ako sve prođe po planu pobjednika ćemo znati 10. srpnja nakon finala koje će se održati u Rio de Janeiru na povijesnom stadionu Maracanã.

?>