SVEUČILIŠTE SJEVER

Ovog rujna Koprivnica je još jednom dokazala svoj status grada bicikala uvevši prvi javni servis za prijevoz biciklima „Bicko“ i tako se pridružila europskim gradovima poput Amsterdama i Kopenhagena. Možete ga koristiti svakog dana u tjednu od 6 do 24 sata, nakon što napravite svoju karticu u Mosnoj 15 – koprivničkom Komunalcu. Usluga je prvu godinu besplatna, a ugovor je moguće raskinuti na istom mjestu. Nakon što uzmete karticu, odete do jednog od 7 stajališta i posudite jedan od 60 bicikala.

No, za posudbu svog Bicka trebat će vam i malo sreće, osobito ako to želite u najgore vrijeme, a to je između 13 i 16 sati, uoči predavanja na Sveučilištu Sjever. Najveći korisnici sustava ipak su studenti koji većinom putuju ili žive kao podstanari te u Koprivnici nemaju vlastiti bicikl. Tada stajališta u gradu zjape prazna, a ono kod Kampusa je prepuno. Stalni korisnici razvili su i taktiku.

„Ako želim uzeti Bicko dođem nešto prije 14 sati jer se ravnam sa vlakovima. Tada dolaze studenti putnici koji sa njime putuju na predavanja. Želite li biciklom do Kampusa, morate biti snalažljivi“, rekla nam je studentica Andra Brkić.

Prenapućenost stajališta kod Kampusa Komunalac je počeo rješavati, ali ponekad ima bicikala koje studenti nisu uspjeli zaključati  pa bi zbog toga mogli dobiti i novčanu kaznu. Ako ga ne vratite u roku 2 sata, prvi put dobijete samo opomenu, a sljedeći put kaznu. Napomenimo da stajalište mora biti slobodno, a često se dogodi situacija kada bicikl ne možete zaključati jer mjesta nema. Ipak, na njihovoj brošuri piše da ako karticu provučete na stražnjoj strani košare ona se otvori, a vi dobijete lanac s kojim ga možete zaključati na bilo kojem mjestu. Isprobavamo ovo već mjesec dana, pitali smo za pomoć radnike Komunalca, ali nikome se košara nije otvarala. U najgoroj situaciji, ako bicikl ostavite otključan, netko ga može ukrasti, a vi kao njegov posljednji korisnik snosit ćete troškove. Kada predavanja završe, situacija je obrnuta i morate biti vrlo brzi da u Kampusu uzmete posljednjeg Bicka.

Još jedan od problema je nemogućnost podizanja bicikla koji je pred vama. Iako provučete svoju karticu, on se ponekad ne želi otključati iz neobjašnjivog razloga. Ako pokušate još nekoliko puta, možda i uspijete.

„Netko ne može uopće podići bicikl, dok neki uzmu i tri bicikla“, požalio se student Mihael Miklošić nadodavši kako je općenito sustav pomalo spor, a neki bicikli u dosta lošem stanju nakon samo mjesec dana.

S druge strane, bicikli su vrlo laki za korištenje i udobni. Stajališta su dobro raspoređena i skoro svaki dio grada je dobio svoje.

„Bilo bi dobro staviti još jedno stajalište u shopping centru kod Interspara.Često tamo kupujem s kolegicama s fakulteta s kojima djelim mišljenje. Na tom mjestu mogu obaviti kompletnu kupovinu, a Bicka nemam gdje ostaviti.“ predlaže studentica Čovran.

Stajalište kod trgovačkog centra je dobra ideja, ali još jedno kod Kampusa zaista je nužno proširenje. Čim su prvi bicikli pušteni u pogon, spomenuto je širenje usluge, što bi svakako bila dobra vijest jer korisnika ima zaista puno u što se možete uvjeriti i sami ako posjetite jedno od stajališta.

?>