Studentski

Stres djeluje vrlo negativno. Može pridonijeti razvoju tjelesnih ili psiholoških poremećaja ili čak dovesti do mnogih bolesti, a sve zbog smanjene razine funkcioniranja imunološkog sustava. Stresne reakcije posljedice su ugodnih ili neugodnih opterećenja organizma. Uz najstresnije situacije poput smrti bliskog člana obitelji, razvoda i slično, studentima diljem svijeta stresne reakcije izazivaju i ispitni rokovi.

Studenti vole pričati o svojim iskustvima. Tako doznajemo da neki tijekom ispitnih rokova zaboravljaju jesti, drugi moraju konzumirati lijekove poput tableta za smirenje, a treći piju velike doze kave ili energetskih pića koja ih održavaju budnima. Jedna djevojka od prevelike doze stresa tijekom ispitnih rokova počela je gubiti kosu, dok se kod većine studenata javlja nesanica. Kako bi se spasili od stresa, studenti se koriste različitim metodama.

Fizička aktivnost

„Kad prođe taj ispitni mjesec, bez obzira na to koliko sam ispita riješila, padne mi kamen sa srca jer znam da mozak može na pašu, a taj je osjećaj divan. U međuvremenu se stresa oslobađam igrajući se i družeći sa svojim psom. Uz njega zaboravljam na probleme i obaveze koji su mi neprestano u glavi“, otkriva D. A.

Briga o zdravlju

„Pijem zeleni čaj koji me umiruje, a dobar je i za opće zdravstveno stanje“, kaže nam V. G. i nastavlja: „Također, trudim se spavati redovitije. Odredim neku rutinu kako bih dan vratila u normalu.“

Odmor i uživanje u životu

„Pokušavam pronaći više vremena za opuštanje, a tada pročitam neku dobru knjigu, pogledam film ili popijem kavu s prijateljima. Opuštaju me križaljke, lagana glazba i kuhanje“, priznaje I. P.

„Najveći mi je gušt ljenčariti na par dana i slušati glazbu… Najvažnije je raščistiti glavu od svih napetosti i opustiti se“, rekla je A. Đ.

„Prije ispita opuste me čaj ili cigareta. Cigareta možda nije najbolje rješenje, ali meni pomaže“, kaže V. G.

„Stresa se rješavam tako što idući dan ne radim ništa, a za vikend organiziram izlazak s prijateljicama. Ne mora nužno biti diskoklub, već idemo gdje nas noge odnesu. Bitno mi je da se opustim i družim s najdražima“, objašnjava M. D.

12804417_1703248069916055_623467228_n

Većina ljudi smatra kako je stres uvijek loš, ali to je netočno. Stresna situacija često je korisna jer priprema tijelo na djelovanje i akciju. Nepovoljan je dugotrajan stres s kojim se pojedinac jednostavno ne zna nositi. Suočavanje sa stresom ono je što nas potiče u tome da budemo bolji i da damo sve od sebe kako bi što prije nestao.

Ne postoji univerzalna tehnika za smanjenje stresa jer smo različiti, baš kao i situacije koje izazivaju stres. Individualnim radom možemo najbolje uskladiti razinu stresa. Ako ste i vi u stresnoj situaciji, poslušajte savjete anketiranih studenata.

?>